Istoria obuzierelor Krupp fabricate la Atelierele Nicolina, prezentată în cadrul Programului Centenar al Primăriei Municipiului Iași

Publicat de Curierul de Iasi la data de 28/06/2018

Un nou eveniment din cadrul Programului Centenar al Primăriei Municipiului Iași a avut loc miercuri, 27 iunie, în Aula Universității Tehnice din Copou: „Obuzierele Krupp – Iași”. Instituția organizatoare a fost Universitatea Tehnică „Gheorge Asachi” Iași.

În cadrul evenimentului, prof. univ. dr. ing. Neculai Seghedin a prezentat un volum în care este ilustrată istoria acestor obuziere, cu mărturii fotografice și extrase din documentele Arhivelor Naționale, o medalie bătută special pentru acest eveniment și o serie de randări 3D ale obuzierelor și ale mecanismelor de funcționare ale acestora.

„Este o poveste care arată resursele de forță, de ingeniozitate și de eroism ale acestui popor. Am lucrat la o carte care este dedicată unui moment important din istoria Iașului, pentru că se utilizează un clișeu potrivit căruia acest oraș nu a avut industrie, ci a avut odată doar niște baze ideologice. Acum 100 de ani, Iașul dispunea de o infrastructură industrială dar și de resurse umane cu o calificare ridicată, care au făcut posibilă producția de armament greu, de artilerie grea. A fost un test foarte important pe care Moldova în general l-a trecut, pentru că tot ce însemna industrie militară a momentului din Oltenia s-a deplasat în Moldova, în refugiu. Am încercat să punem în evidență ce s-a întâmplat sub aspect tehnic, care a fost implicarea Iașului în procesul de elaborare, proiectare și fabricație, fiind vorba și de o experimentare științifică a acestui obuzier”, a arătat prof. univ. dr. ing. Neculai Seghedin.

Prezent la eveniment, primarul Iașului, Mihai Chirica a felicitat autorul volumului pentru că a pus în evidență ce se întâmpla în urmă cu 100 de ani la Atelierele Nicolina, unde se realizau obuzierele Krupp, care au reprezentat una dintre cele mai mari reușite ale ingineriei românești.

„Evenimentul reprezintă încă o etapă pe care o parcurgem în Programul Centenar al Primăriei Municipiului Iași,  structură care evidențiază rolul Iașului în făurirea României Mari, ca leagăn al culturii românești, capitală de război, dar ca și motiv de recunoaștere națională. Îi mulțumesc prof. univ. dr. ing. Neculai Seghedin pentru că a arătat o altă contribuție pe care orașul nostru a avut-o în desfășurarea aproape de război din acea perioadă, dar și pentru că a punctat o perspectivă care a deschis o grea suferință și anume faptul că uzina unde s-a fabricat acel tun nu mai există și a fost transformată într-o zonă stearpă, lipsită de productivitate, care va deveni probabil o zonă construibilă, unde își vor face loc blocurile. În momentul de față, nu mai reușim să ne regăsim rolul în istoria României atât din punct de vedere administrativ, dar mai ales din punct de vedere politic. De aici rezultă un semnal de alarmă care va avea însemnătate peste timp, pentru că în prezent înțelegem mai mult sau mai puțin din realitate, mai ales că în trecut s-a demonstrat cât de mult a contat consensul pentru proiectele mari ale României. Acum, avem doar o clasă politică obedientă care nu reușește decât să facă rău acestei țări, care nu mai pune preț pe educație, pe sistemul de sănătate, pe necesitatea dezvoltării infrastructurii. Rolul domniilor voastre, al profesorilor care au crescut zeci de generații de absolvenți, este vital. Trebuie să reinventăm adevăratele clase de valori și să punem bazele unei societăți cu care viitoarele generații să se poată mândri”, a  declarat primarul Mihai Chirica.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*