Istoria ne recomandă pentru Iaşi Capitală Culturală Europeană

Publicat de Curierul de Iasi la data de 07/04/2014

Iaşul şi-a exprimat intenţia în mod public de a se înscrie în cursa pentru obținerea statutului de Capitală Culturală Europeană în anul 2021, şansă care l-ar propulsa în topul oraşelor cu cea mai mare vizibilitate din Europa şi care ar anima viaţa culturală, economică şi socială într-un mod fără precedent.

Catalizator al dezvoltării
Conceptul de capitală culturală europeană aduce Iaşului oportunitatea de a atrage o vizibilitate mai mare, pe plan naţional, dar mai ales, pe plan european. Este şansa oraşului de a se face cunoscut prin cultura sa. Conceptul de capitală culturală europeană înseamnă posibilitatea de creştere a potenţialului turistic al Iaşului şi al împrejurimilor. Aceasta se poate realiza prin atragerea unui număr cât mai mare de vizitatori care doresc să participe la evenimentele culturale ale oraşului.
În 2004, un studiu comandat de Uniunea Europeană a demonstrat că titlul de Capitală Culturală Europeană funcţionează ca un catalizator al dezvoltării culturale şi transformării urbane. Concomitent, în procesul de nominalizare a oraşului se iau în calcul şi efectele benefice declanşate de dezvoltarea socio-economică. Oraşul se va dezvolta şi mai mult pe plan economic, cultural şi turistic, va fi un oraş cu o calitate a vieţii cu mult îmbunătăţită, în care locuitorii se vor simţi bine şi pe care vizitatorii îl vor găsi foarte atractiv.

int

Trei componente esenţiale
În esenţa sa, ideea de Capitală Culturală Europeană reuneşte oamenii, cultura şi oraşul – cele trei componente esenţiale fără de care un asemenea proiect nu poate exista – şi insuflă un sentiment de mândrie şi de apartenenţă la comunitate şi la Europa. Titlul devine astfel o şansă unică pentru oraşe, pentru oamenii lor, precum şi pentru Uniunea Europeană în ansamblul său.
În construirea strategiei de candidatură a Iaşului, am pornit firesc de la definirea propriei identităţi. Pentru a stabili exact ce este un oraş, ne trebuie o imagine clară despre ce sunt oamenii din oraşul respectiv. Ce le place, ce-i face să fie mândri, ce şi-ar dori, cine sunt, de unde sunt? Care sunt alegerile pentru care au optat de-a lungul istoriei, fie că aceste valori s-au exprimat în plan politic, economic, cultural, literar, fie că s-au exprimat în planul vieţii cotidiene, în general? Care este identitatea culturală pe care vrem să o promovăm în străinătate şi în interiorul graniţelor?

Sistem de credinţe şi coduri
Identitatea culturală este un univers simbolic în orizontul căruia oamenii trăiesc în comun. Este un sistem de credinţe şi coduri care explică solidaritatea dintre membrii unei societăţi precum şi voinţa acestora de a trăi în comun. Cultura nu înseamnă doar artă, doar operă, teatru, concerte, muzee şi expoziţii, ci înseamnă felul în care se întâmplă lucrurile într-un anumit loc, viaţa locului respectiv. Cultura este importantă tocmai pentru că ea înseamnă toate acestea, plus presa pe care-o citim, emisiunile TV pe care le privim, felul în care inter-relaţionăm şi ne petrecem timpul liber, locurile în care ne facem cumpărăturile, arhitectura, universităţile în care învăţăm, practicile religioase, nivelul de educaţie şi implicare civică, felul în care ne raportăm la mediul înconjurător, moştenirea istorică, obiceiurile sportive, felul în care ne alimentăm şi ne îmbrăcăm, grija faţă de sănătate, respectul faţă de tradiţii şi valori.
Cultura este mecanismul prin care ne definim identitatea ca indivizi, comunităţi sau naţiuni. Cultura este un element esenţial al dezvoltării economice şi al regenerării sociale şi reprezintă un indicator al calităţii vieţii şi bunăstării individuale. De aceea definirea unei strategii culturale a Iaşului – Capitală Culturală Eropeană este unul dintre pilonii centrali ai dezvoltării unei viziuni asupra viitorului oraşului ca şi capitală culturală europeană şi ai creării mecanismelor de punere a ei în practică.

O autentică viaţă românească
Orașul Iaşi se numără printre cele mai vechi şi mai importante aşezări ale ţării, în care a pulsat mereu, puternic, o autentică viaţă românească. Fostă capitală timp de 300 de ani, oraşul a dat patrimoniului naţional inestimabile valori materiale şi spirituale, a înscris în istoria ţării pagini glorioase, rămase durabil în conştiinţa poporului. Iașul își păstrează parfumul elitist, recunoscut fiind ca centrul economic, cultural și academic al Moldovei.
Iaşi este prin excelență un oraș al începuturilor, al marilor idei, locul unde s-au întâmplat pentru prima dată evenimente definitorii în devenirea culturii române și universale. De Iași și-au legat destinul importante personalități, iar ieşenii de astăzi sunt beneficiarii unei moşteniri culturale fără egal. Cultura căreia îi aparţinem şi moştenirile provenite de la strămoşii noştri ne modelează tiparele de reuşita, iar unul dintre obiectivele proiectului Iaşi – Capitală Culturală Europeană este tocmai schimbarea modului de a ne raporta la cultură și la moștenirea noastră istorică.

Cultura Cucuteni
Cultura şi patrimoniul cultural ne definesc ca oameni şi ne dezvăluie originea ca popor/civilizaţie. De asemenea, ne dezvăluie un mod de viaţă. Pentru Iaşi, discursul despre identitate înseamnă astăzi şi o recuperare a valorilor europene, pornind chiar de la dovezile istorice care plasează Iaşul în contextul unuia dintre cele mai vechi leagăne ale civilizaţiei europene, cultura Cucuteni, denumită astfel după localitatea omonimă din apropiere de Iaşi unde au fost descoperirite primele vestigii.
Această cultură s-a extins pe perioada a 2000 de ani (între 4600/4500 – 2750 i.Hr.) pe o suprafaţă de 350.000 de km², ce cuprinde teritorii care astăzi se găsesc în România, Republica Moldova şi Ucraina. Denumirea oficială, recunoscută pe toate meridianele, este Cucuteni – Tripolie (Trypillia, localitatea din apropiere de Kiev, capitala Ucrainei de azi).

Adevăruri uluitoare
Studiile ulterioare şi datările fragmentelor de vase au stabilit adevăruri uluitoare: Cultura Cucuteni este mai veche decât civilizaţia sumeriană şi micile vase de lut, pictate cu motive unice în Europa, au fost realizate înaintea piramidelor egiptene.
Cultura Cucuteni a rămas în istorie prin ceramica sa, unică în Europa. Decorul predominant este cel în spirală, creând astfel o iluzie optică puternică, iar culorile caracteristice sunt albul, roşul şi negrul, cu variaţii date în funcţie de temperatura la care a fost ars vasul. În ceea ce priveşte forma, avem de la simple pahare până la amfore. Tehnica ceramicii Cucuteni este aproape perfectă, iar importanţa sa a fost covârşitoare pentru următoarele culturi şi civilizaţii ce se vor dezvolta în Europa.
Elementele de port popular, ceramica meşterilor populari din satele româneşti mai păstrează încă elemente ale acestei culturi, fiind dovezi ale moştenirii Europei profunde. Pentru locuitorii săi de astăzi, orașul Iași înseamnă toate acestea și, în plus, sentimentul de…”acasă”, acolo unde se poate imagina un nou început bazat pe conştiinţa faptului că prezentul ne aparţine.

(material pus la dispoziţie de Fundaţia Iaşi – Capitală Culturală Europeană)

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*