Investiții publice importante, autorizate pentru construire

Publicat de Curierul de Iasi la data de 09/04/2019

Primăria Municipiului Iași a emis în luna martie mai multe autorizații de construire și certificate de urbanism necesare, printre altele, demarării unor investiții care privesc revitalizarea spațiilor publice, modernizarea locurilor de joacă pentru copii, reabilitarea rețelelor de utilități și construirea de grădinițe.

Astfel, au fost autorizate lucrările din cadrul proiectului „Oaza de verdeață din cartierul nostru – Program Comunitar de Revitalizare a Spațiilor Publice Abandonate / Degradate de Mici Dimensiuni” pe următoarele amplasamente: str. Butnari nr. 13A (amenajare spații verzi prin plantare de arbori, arbuști și plante decorative, amenajare alei, suprafața totală de 118.8 mp, dotare cu mobilier urban cu suprafața totală de 44.6 mp, realizare sistem de irigare și imprejmuire), str. Egalității nr. 27A (amenajare spații verzi prin plantare de arbori, arbuști și plante decorative, amenajare alei pe o suprafață totală de 190.00 mp, dotare cu mobilier urban pe o suprafață totală de 61,57 mp, realizare sistem de irigare și imprejmuire), str. Bradului nr. 17A (amenajare spații verzi prin plantare de arbori, arbuști și plante decorative, amenajare alei în suprafață totală de 273,6 mp, dotare cu mobilier urban pe o suprafață totală de 131.8 mp, realizare sistem de irigare și împrejmuire), aleea Prof. I. Simionescu nr. 16A (amenajare spatii verzi prin plantare de arbori, arbuști și plante decorative, amenajare alei pe o suprafață totală de 141.4 mp, dotare cu mobilier urban pe o suprafață totală de 111.05 mp, realizare sistem de irigare și împrejmuire), str. Romană nr. 37 B (amenajare spații verzi prin plantare de arbori, arbuști și plante decorative, amenajare alei  pe o suprafața totală de 122.9 mp, dotare cu mobilier urban pe o suprafață totală de 40.4 mp, realizare sistem de irigare și împrejmuire).

Spații de joacă și grădinițe

Autorizații de construire au fost eliberate și pentru lucrările de modernizare a unor spații de joacă pentru copii, acestea fiind parte a programului municipal de modernizare a 93 locuri de joacă. Amplasamentele vizate se află în str. Neculau nr. 6, Aleea Rozelor, bd. Carol I – Grădina Copou, planul secund al bd. Dacia, str. Agatha Bârsescu nr.4, str. Costache Negri și bd. Nicolae Iorga. Lucrările de modernizare constă în montarea de mobilier urban, dar și de echipamente de joacă precum leagăne, balansoare, căsuțe și gropi de nisip, panouri verticale cu jocuri / numărătoare / magazin, dar și alte ansambluri de joacă.

După aprobarea a două proiecte finanțate cu fonduri europene de către consilierii locali în cadrul unei ședințe extraordinare din 21 martie, acestea au primit și autorizații de construire. Este vorba despre construirea a două grădinițe în zona Dacia, pe str. Prof. I. Simionescu nr.36 (fosta str. Tabacului, FN) și în zona Bucium, pe șos. Bucium nr.72C (fosta str-la Barnova, FN). Proiectul „Construcție de grădiniță în zona Dacia” va consta în construirea unui corp de clădire P+E aferent grădiniței cu program prelungit din cartierul Dacia, cu o suprafață construită desfășurată de 2.375 mp. De asemenea, proiectul include echiparea funcționalului școlar și amenarea unui spațiu de joacă pentru copii. Valoarea totală a proiectului este estimată la 7.957.711,43 lei. Proiectul „Construire grădiniță în zona Bucium” își propune construirea unui corp de clădire P+E, aferent grădiniței cu program prelungit din cartierul Bucium, cu o suprafață construită desfășurată de 1.645 mp. Lucrările vor consta în construirea și echiparea grădiniței cu nouă grupe la program prelungit, la care se va adăuga construirea și amenajarea locului de joacă pentru copii aferent unității de învățământ preșcolar. Valoarea totală a proiectului este estimată la 5.972.256,22 lei. Durata de implementarea a proiectelor este de 36 de luni, din care 30 de luni reprezintă durata de execuție a lucrărilor.

Autorizații pentru furnizorii de utilități

Și operatorii de utilități au solicitat și au primit autorizații de construire. SC Veolia Energie Iași SA va face lucrări de modernizare a rețelei de distribuție pentru energie termică de la PT 12 Cantemir, tronson Cămin Nefamiliști – pavilioane F și H (lungime de 115 m), pe strada Dacia și pe aleile carosabile/pietonale aferente arealului. Intervențiile nu vor afecta circulația auto și pietonală, iar lucrarea va fi semnalizată în permanență. Lucrări similare se vor desfășura și pe legătura dintre Magistrala 1 și Magistrala 5, pe Calea Chișinăului, zona intersecției cu bd. Primăverii.

SC ApaVital SA a obținut autorizarea pentru continuarea lucrărilor din cadrul proiectului „Înlocuire rețele de apă și branșamente, hidranți de incendiu în municipiul Iași” pe aliniamentul următoarelor artere: str. Cicoarei, str./str-la/fnd. Cărămidari, str./str-la Poienilor, șos. Galata, (tr. str. Cicoarei – str. Cărămidari), str. Urcușului (tr. șos. Galata-str. Fragilor), str. Fragilor, str./str-la Arh. Berindei și str. Făgetului. Nu va fi afectată circulația auto și pietonală, iar lucrările vor fi semnalizate în permanență.

Certificate de urbanism

În altă ordine de idei, Primăria Municipiului Iași a emis certificate de urbanism pentru amenajarea terenurilor de sport ale unor unități de învățământ: Colegiul „Garabet Ibrăileanu”, Școala Gimnazială „Ștefan Bârsănescu” și Colegiul Național „Costache Negruzzi”. O investiție similară va fi realizată și pentru Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida”, unde vor fi lucrări de reabilitare și de modernizare a sălii de sport.

Certificate de urbanism au fost eliberate și pentru ate proiecte publice: „Reparatii capitale de infrastructură la Pasajul Superior Alexandru cel Bun”, „Reparații capitale de infrastructură la Pasajul Superior Socola – CF Iași – Ungheni”, „Construire pasarelă metalica pietonală peste Drumul Europen E58 – Șos. Păcurari nr. 138”, „Reabilitare rețele termice, sistem termoficare în municipiul Iași, pentru creșterea eficienței energetice în alimentarea cu căldură urbană” – POIM II (bulevardele Socola, Tudor Vladimirescu, Metalurgiei, Carol I, Independenței,  străzile Bularga, Pantelimon Halipa, General Berthelot, Nicolae Gane, Logofăt Tăutu, Brateș, Ciurchi, Vasile Lupu, Universității, I.C.Brătianu, șos. Păcurari, aleea și str. Vasile Alecsandri, str. și str-la Canta, strada și pasajul Cuza Vodă).

Certificate de urbanism s-au emis și pentru intrarea în legalitatea a lucrărilor de construire a mansardelor sau a șarpantelor din str. Brateș nr. 4, bloc 505, scara B, str. Luca Arbore nr. 18, bloc 512, scara A, str. Canta nr.35, bloc 507, scara A, str. Canta nr. 31 – 33, bloc 506, scările A și B, strada Cicoarei nr. 39, str. Canta nr. 45 – 47, bloc 509, scările B și C, str. Cerna nr. 4A, bloc A3, scara B.

Comments

comments

Categoria: investitii,urbanism

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*