Investiţii în şcoli pentru anul acesta: 25 milioane de lei

Publicat de Curierul de Iasi la data de 23/02/2015
Alocarea fondurilor pentru „Învăţământ” a fost decisă în şedinţa Consiliului Local în care a fost votat bugetul acestui an

Alocarea fondurilor pentru „Învăţământ” a fost decisă în şedinţa Consiliului Local în care a fost votat bugetul acestui an

Odată cu aprobarea bugetului Iaşului pe 2015, s-au stabilit exact şi sumele ce vor fi alocate la capitolul „Educaţie”. Astfel, la investiţii vor fi alocate 25 milioane lei (10 milioane din bugetul propriu şi 15 milioane lei din fonduri europene). Luând în calcul şi celelalte cheltuieli cu personalul, cu plata burselor şi a utilităţilor, rezultă că alocările pentru „Educaţie” vor urca spre 20% din totalul bugetului. „Învăţământul este o componentă foarte importantă a Iaşului, ne construieşte viitorul. Facem eforturi să recompensăm performanţa elevilor şi profesorilor şi, în acelaşi timp, să oferim condiţii cât mai bune de studiu. Învăţământul a fost o prioritate şi în bugetele anilor trecuţi, este şi în acest an, când avem alocări substanţiale”, a precizat primarul Gheorghe Nichita.

Şi burse de studiu
Primăria finanţează 70 de centre bugetare care includ toate unităţile de învăţământ preuniversitar din Iaşi (grădiniţe, şcoli generale, licee, colegii). Municipalitatea acoperă plata utilităţilor, lucrările de modernizare a clădirilor şi achiziţia de dotări, dar are şi alocări speciale. Din buget se oferă burse de studiu pentru peste 2.000 de elevi, se suportă financiar organizarea de competiţii şi concursuri şcolare şi se acordă cofinanţarea proiectelor europene.

Investiţii proprii
În acest an, din fonduri proprii au fost atribuite pentru construcţii noi, reparaţii şi dotări 10 milioane lei. Astfel, este prevăzută continuarea lucrărilor începute pentru un nou corp de clădire la Liceul Miron Costin şi extinderea Liceului V. Alecsandri, a Grădiniţei Sf. Sava şi a Grădiniţei PP1. În 2015, vor fi demarate şi investiţii noi pentru grădiniţele PN 16 şi PN 26. Cele mai importante fonduri sunt dirijate pentru reabilitări şi reparaţii capitale la clădirile existente. Vor beneficia de astfel de lucrări 34 de unităţi şcolare, fondurile fiind investite în reabilitări termice, reparaţii şi modernizare tâmplărie, înlocuiri ale reţelelor de utilităţi, refacerea faţadelor şi a hidroizolaţiilor. Municipalitatea pregăteşte în acest an proiectele de investiţii pentru anul viitor, fiind finanţate cu 660.000 lei întocmirea documentaţiilor pentru alte 13 unităţi şcolare. Pe de altă parte, alte 18 şcoli vor beneficia de fonduri pentru dotări, fie că e vorba de mobilier şi calculatoare, fie de aparate noi pentru blocurile alimentare ale grădiniţelor.

Fonduri UE
La aceste sume se adaugă încă 15 milioane lei ce vor fi folosiţi pentru investiţii la Şcoala Carol I (ce aparţine de Colegiul Negruzzi), Liceul de Informatică, Şcoala Kogălniceanu (ce aparţine de Colegiul Eminescu) şi Colegiul Tehnic Leonida. În cazul acestora, banii provin din fonduri europene nerambursabile.

Bilanţul pe 2014
Din bugetul local au fost finanţate în 2014 lucrări la 37 de şcoli şi grădiniţe. Fondurile totale destinate investiţiilor s-au ridicat la o valoare de 10,1 milioane lei, similar cu prevederile din acest an. Finanţarea municipalităţii a vizat unităţi de învăţământ din toate zonele oraşului, stabilind priorităţile în funcţie de solicitările şcolilor şi de urgenţa investiţiei. Cele mai multe obiective de investiţii au fost acoperite pe parcursul anului trecut pentru cartierele Podu Roş, Cantemir, Socola, Bucium, Bularga, Zona Industrială şi Galata.

Comments

comments

Categoria: educatie

Cuvinte cheie: , , , , , ,



Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!




*