Investiţie în cartierul Cicoarei: canal de evacuare a apelor pluviale din zonă

Publicat de Curierul de Iasi la data de 29/01/2018

Municipalitatea ieşeană întreprinde primii paşi pentru ecologizarea cartierului Cicoarei. Primarul Mihai Chirica a declarat că indicatorii tehnico-economici ai proiectului amenajării unui canal de colectare şi evacuare a apelor pluviale din zonă va fi supus aprobării consilierilor locali în şedinţa ordinară de marţi, 30 ianuarie.

Investiţia preconizată de municipalitatea ieşeană se ridică la circa 1,8 milioane de lei şi vizează amenajarea celor două canale existente în zona Cicoarei într-o soluţie care să asigure colectarea şi evacuarea apelor pluviale direct în râul Bahlui.

Cel mai vechi dintre canale, numit canalul municipalitate, a fost executat în urmă cu aproape 50 ani, având un traseu paralel cu albia şi digul râului Bahlui. Pe traseul său, de-a lungul timpului, câţiva locuitori au executat punţi improvizate sau au închis complet canalul. Al doilea canal, executat în anii ‘90 şi aparţinând Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare, este colmatat aproape total, pe traseul său regăsindu-se câteva punţi pietonale de intrare în interiorul proprietăţlor îngrădite existente în zonă.

Pentru clarificarea situaţiei juridice a terenurilor pe care sunt amplasate cele două canale, municipalitatea ieşeană a solicitat Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare – Sucursala Iaşi să comunice modalitatea în care sunt de acord să cedeze folosinţa gratuită a canalului construit în anii ’90. De asemenea, Serviciul GIS – Cadastru din cadrul Primăriei Municipiului Iaşi va efectua verificări şi măsurători în teren asupra suprafeţelor din canalul municipalitate deţinut ilegal de proprietarii din zonă, în vederea eliberării amplasamentului pe care urmează să se efectueze lucrările de investiţie.

În acelaşi context al reabilitării zonei Cicoarei, municipalitatea va relua procedurile de licitaţie privind construirea unui pod peste râul Bahlui, în zona Cicoarei – Dacia – pod cu 4 benzi carosabile Str. Sarmisegetuza – Stradela Sofia Nadejde. Podul va fi din beton armat cu patru benzi carosabile şi va avea o lungime de 57 metri, iar lăţimea de 19 metri. Valoarea estimată a achiziției este de 11.592.660 lei, iar suma va fi inclusă în bugetul acestui an.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*