Investiţia de la Hală a fost finalizată: imagini cu esplanada modernizată

Publicat de Curierul de Iasi la data de 31/10/2013

Hala Centrala (7)Proiectul Primăriei de reamenajare a esplanadei din faţa Halei Centrale a fost finalizat. A rezultat un spaţiu urban deschis, modern, cu finisaje de calitate. Hala Centrala (16)Lucrările au însemnat refacerea hidroizolaţiei, schimbarea pavelelor şi a stâlpilor de iluminat public, dar şi amplasarea unor jardiniere.

Hala Centrala (24)

La aproximativ un an de la darea în folosinţă a pasajului Sfânta Vineri, platoul pietonal din faţa
Halei Centrale a fost şi el finalizat, întregul ansamblu arhitectonic căpătând astfel o formă limpede conturată. Şantierul esplanadei a presupus efectuarea unor lucrări prin care au fost desfăcute şi înlocuite vechile sisteme de hidroizolare, dar şi a pavimentului. Partea tehnică a construcţiei va fi completată de amenajările peisagistice, municipalitatea intenţionând să decoreze zona cu pomi de talie mică. Au fost amenajate rampele necesare deplasării persoanelor cu dizabilităţi, iar iluminatul electric va fi asigurat de stâlpi de o formă deosebită, bine integraţi în aspectul general al zonei. Mai mult, un zid de piatră a fost amenajat pe latura dinspre strada Anastasie Panu, conferind esplanadei o alură retro. Cu un buget de aproximativ 3,5 milioane de lei, reabilitarea platoului s-a realizat pe o suprafaţă de 6.900 de metri pătraţi, arie ce va permite, printre altele, şi amenajarea unor standuri expoziţionale, în funcţie de evenimentele ce vor fi organizate în oraş.

Recuperare istorică

Reabilitarea esplanadei Halei Centrale readuce ieşenilor o zonă urbanistică încărcată de istorie. În scrierile sale, istoricul Ion Mitican menţiona faptul că, în 1871, s-a construit aici o piaţă largă, necesară păstrării alimentelor „stricăcioase”, precum peştele şi carnea. Lucrarea a fost proiectată de inginerul Cazaban şi s-a executat sub conducerea arhitectului Niciman, întreaga fierărie sosind de la Paris. Sub platformă s-au amenajat încăperi pentru alimente cu instalaţii frigorifice economice, unele răcite cu gheaţă cărată iarna de la Bahlui şi din lacurile târgului.

Comments

comments

Categoria: investitii

Cuvinte cheie: , , ,Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*