Inedit: o platformă de turism ce promovează serviciile sociale

Publicat de Curierul de Iasi la data de 14/06/2018

O platformă de turism lansată recent pune Iașul pe harta internațională a celor mai interesante orașe de vizitat. Fundația „Alături de Voi” a creat un produs de economie socială: aplicația „WISE.travel”, care dărâmă bariera turismului comercial, făcându-și loc o formă inovativă a pachetului de turism. Platforma nu oferă doar prețuri avantajoase, ci direcționează 50% din comision către ONG-ul selectat chiar de client, promovând serviciile oferite de întreprinderile sociale din întreaga lume, în care înșiși călătorii se pot implica. Experiențe de voluntariat la centrele de copii, servirea mesei la un restaurant social, tur ghidat al orașului de către voluntarii „Salvați Copiii”, sunt doar câteva dintre experiențele pe care le poate trăi un turist în inima Moldovei.

Aplicația a fost lansată în luna mai la Iași, în Brașov și la Chișinău, evenimentul marcând și împlinirea a 16 ani de activitate a Fundației „Alături de Voi”, printre beneficiari numărându-se peste 150.000 de copii și tineri din grupuri defavorizate din țară. În prezent, fundația are două centre de zi, unde sunt primiți zilnic aproximativ 100 de copii și tineri din medii vulnerabile, a două parte a zilei fiind rezervată tinerilor cu dizabilități. Fundația are și o agenție de plasare a forței de muncă, beneficiari fiind persoanele cu dizabilități și tinerii care nu au nicio formă de educație, sunt șomeri și care nici nu urmează alte cursuri de formare profesională. În plus 42% din angajații Fundației „Alături de Voi” sunt persoane cu dizabilități: „Vorbim de 17 persoane cu dizabilități și de șase persoane din alte grupuri vulnerabile. Aceștia sunt distribuiți la: arhivare, croitorie, legătorie,  contabilitate, Sănătate și Securitate în Muncă. Să nu uităm că și în Consiliul de Administrație avem un astfel de reprezentant. Până la urmă, avem o misiune de urmat, adică să fim o echipă care face cât mai mult bine comunității locale”, explică președintele fundației, Angela Achiței.

 

„Ce este mai frumos decât să călătorești și să faci un bine comunității?”

Platforma de turism „Wise Travel” are un slogan care rezumă scopul general al aplicației: „Do good travelling”, adică faptul că statutul de turism implică responsabilitate socială. Călătorii au de ales între un pachet de turism mixt, recomandări de hoteluri, activități, închirieri mașini, dar și experiențe de voluntariat. Fundația „Alături de Voi” își propune ca în viitor să introducă și alte servicii precum: croaziere, bilete la meciuri de fotbal, sau bilete la concerte. Platforma include deja peste 180.000 de unități de cazare în întreagă lume (majoritatea cu posibilitate de rezervare/anulare gratuită), peste 14.000 activități, vacanțe predefinite cu reduceri de până la 50%, peste 22.000 de autoturisme de închiriat, sugestii de zbor și 1.780 de ONG-uri care dezvoltă comunități locale.

„Platforma duce spre o formă de turism responsabil. Componenta interesantă constă în implicarea ONG-urilor, a  întreprinderilor sociale din diferite comunități, care pot deveni astfel mult mai vizibile. Pe lângă obiectivele turistice deja cunoscute, călătorii au ocazia să redescopere comunitățile prin producătorii locali, programele sociale și educaționale. Pentru companii, platforma de turism poate reprezenta responsabilitate social cooporatistă, pentru că se încurajează puterea de cumpărare de la o întreprindere socială și astfel se multiplică binele în comunitate. Am discutat cu producătorii locali să facem pachete turistice, adică în momentul în care se caută hoteluri, călătorului să-I apară la sugestii variante de a petrece câteva seri la producătorii locali, unde să guste din produsele tradiționale sau să experimenteze viața la fermă”, precizează Angela Achiței.

Turistul, voluntar la un centru social

Mizând pe faptul că turismul comercial scade în preferințele clienților, platforma propune așadar o nouă abordare și anume o apropiere personală a călătorului, ce dorește să iasă din rutina perfecțiunii standardelor unităților de cazare și de servire a mesei. Alternativele de a face un altfel de turism regândește principiile societății și pune pe primul loc empatia: pentru câteva ori poți fi voluntar la un centru de zi pentru copii, să iei masa nu neapărat într-un restaurant, ci la o întreprindere socială care aparține unui ONG sau să beneficiezi de un tur turistic realizat de voluntarii Asociației „Salvați Copiii”.

„Pregătim introducerea pe platformă a posibilității din partea clienților să adauge, dacă vor, cât să mai doneze în raport cu cel comision, deci putem spune că este și o platformă de crowdfunding. Treptat, vrem ca cei care călătoresc să migreze de pe sistemul booking pe o astfel de platformă unde pot face un bine comunității pe care o vizitează. Din luna septembrie, vom avea evenimente de lansare și în Europa. Suntem în discuții cu mai multe platforme internaționale, cu care vom lansa împreună acest produs. O primă destinație va fi Bruxelles. Avem deja primii clienți, primele vânzări de pe platformă, respectiv peste 200 de persoane care și-au făcut un cont activ. Sunt convinsă de succesul acestei platforme, pentru că mă gândesc la următorul algoritm: ce este mai frumos decât să călătorești și să faci bine comunității?” a încheiat președintele Fundației „Alături de Voi”, Angela Achiței.

ANCA CREȚU

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*