Încep lucrările la Muzeul Municipal

Publicat de Curierul de Iasi la data de 07/04/2014

Un nou proiect cu finanţare europeană demarează la Iaşi. Municipalitatea a emis ordinul de începere a lucrărilor. Pe 11 aprilie, firma de construcţii Conest SA va deschide şantierul ce presupune efectuarea de lucrări pentru consolidarea şi restaurarea clădirii de patrimoniu de pe strada Zmeu, nr. 3. Imobilul este destinat înfiinţării şi funcţionării Muzeului Municipal Iaşi, instituţie a cărei menire este promovarea şi redescoperirea istoriei bătrânului oraş.

fatada pr. muzeu (1)

18 luni de şantier
Restaurarea clădirii istorice este finanţată printr-un proiect european şi are o valoare totală de 9,5 milioane lei. Lucrările ce vor debuta pe 11 aprilie presupun consolidarea structurii şi restaurarea imobilului ce are o suprafaţă desfăşurată de aproximativ 1.000 de metri pătraţi. De asemenea, în cadrul proiectului, vor fi transformate şi modernizate căile de acces, curtea interioară şi racordarea la reţelele de utilităţi. Conform planificărilor stabilite cu firma de construcţii, imobilul urmează să fie finalizat în luna octombrie 2015, după 18 luni de şantier.

Istorie, adunată în muzeu
Cu ajutorul finanţării europene şi a proiectului iniţiat de Primărie se restituie Iaşului nu numai o clădire patrimoniu, ci şi una dintre instituţiile mai vechi ale municipiului. Înfiinţarea Muzeului Municipal este o reeditare a instituţiei care a funcţionat la Iaşi în perioada interbelică. În luna octombrie 1920, profesorul Gheorghe Ghibănescu, alături de personalităţi ieşene precum Sever Zotta, Th. Burada, Gh.Lascăr, Eugen Herovanu şi N.A. Bogdan au înfiinţat Muzeul Municipal, sub auspiciile căruia s-au adunat şi s-au valorificat arhivele vechi ale Primăriei şi au fost iniţiate cercetări cu privire la istoria Iaşului. Instituţia a funcţionat până la finalul celui de-al doilea război mondial, în perioada evacuării Iaşului, iar patrimoniul adunat în muzeu a fost împărţit în diferite locaţii. Noul Muzeu Municipal urmează să refacă patrimoniul fostei instituţii şi de asemenea, să colecteze obiecte şi acte referitoare la istoria oraşului.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*