Încă un pas pentru proiectul Spitalului Regional de Urgență

Publicat de Curierul de Iasi la data de 27/10/2017

Procesul de realizare a Spitalului Regional de Urgenţă din Iaşi a înregistrat un nou pas important. Marţi, 24 octombrie, a fost semnat protocolul privind transmiterea terenului din domeniul public al Municipiului Iaşi şi administrarea Consiliului Local în domeniul public şi administrarea Ministerului Sănătății.

„O comisie din partea Ministerului Sănătăţii s-a deplasat la Iaşi în cursul zilei de marţi, 24 octombrie. Împreună cu colegii noştri, am făcut procesul verbal de predare a amplasamentului, prilej cu care a fost vizitat terenul şi s-a făcut înscrisul în cartea funciară. De asemenea, a fost predată cartea funciară în care acest teren în suprafaţă de 12 hectare a trecut din proprietatea Municipiului Iaşi în proprietatea statului român şi administrarea Ministerului Sănătăţii, în vederea construirii Spitalului Regional de Urgenţă. Astfel, am devenit primul oraş din România care a răspuns acestei provocări. Am dat astfel peste cap toate zvonurile şi elementele subiective care spuneau că nu ne facem treaba, că nu reuşim să ducem la bun sfârşit acest proiect. Iată că am reuşit să predăm acest amplasament înaintea Clujului şi a Craiovei, cu sprijinul colegilor din PSD – ALDE, dar şi din PMP, care au înţeles necesitatea acestui proiect, a declarat primarul Mihai Chirica.

Pașii de până acum

Planul Urbanistic Zonal pentru Spitalul Regional de Urgență din Iași va fi elaborat până în luna decembrie, așa cum s-a stabilit și pe 28 septembrie, într-o ședință la care, pe lângă reprezentanții conducerii Primăriei Municipiului Iași, au participat reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, Ministerului Sănătății, Autorității de Management pentru Programul Operaţional Regional, Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Est, Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” și Spitalului Clinic de Urgență „Sf. Spiridon”.

Pe 12 octombrie a fost emis Certificatul de Urbanism în vederea realizării Studiului de Fezabilitate privitor la Spitalul Regional de Urgență.

Anterior, pe 21 septembrie, Executivul a emis o Hotărâre de Guvern prin care Ministerul Sănătății urma să preia un teren de 120.000 de metri pătrați în municipiul Iași în scopul construirii Spitalului Regional de Urgență.

Terenul, aflat în domeniul public al municipiului Iași, a trecut în domeniul public al statului român în noiembrie 2016 printr-o hotărâre a Consiliului Local Iași. Proiectul de hotărâre inițiat atunci de executivul Primăriei Municipiului Iași a fost adoptat la limită, consilierii locali PNL opunându-se intenției ca viitorul Spital Regional de Urgență să fie construit în zona Moara de Vânt din municipiul Iași și militând ca investiția să fie realizată în comuna Miroslava.

Potrivit schiței calendarului proiectului Spitalului Regional de Urgență de la Iași, până la sfârșitul acestui an se va finaliza soluția tehnică, documentația va fi depusă spre finanțare la Comisia Europeană în primul trimestru al anului 2018, urmând ca, după aprobarea finanțării, lucrările să demareze la sfârșitul anului 2018, cel târziu la începutul anului 2019, astfel încât să fie finalizate în cursul anului 2022.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*