In primele 9 luni din 2010, 71 de căsătorii cu cetăţeni străini la Iaşi

Publicat de Curierul de Iasi la data de 18/10/2010

În perioada ianuarie-septembrie 2010 la Serviciul de stare civilă a municipiului Iaşi au fost oficiate 1798 de căsătorii, cu 279 mai puţine decât în perioada similară a anului trecut.

Dintre acestea 71 au fost încheiate între un cetăţean român şi unul străin ponderea cea mai mare fiind deţinută de cetăţenii moldoveni-37. Totuşi, este de remarcat o bogată diversitate de cetăţeni străini reprezentând 22 de state diferite printre care Albania, Bahrain, Brazilia, Coasta de Fildeş, Venezuela, Japonia, Belgia, Olanda, Finlanda, Italia, Rusia, Maroc, etc.

În cazul căsătoriilor mixte între un cetăţean român şi unul moldovean din cele 37 de căsătorii în 28 de cazuri soţia este cetăţean al Republicii Moldova. Raportul se inversează în cazul celorlalte 22 de state astfel din 34 de căsătorii  în 31 soţia este cetăţean român.

În patru situaţii diferenţa de vârstă între soţi a fost mai mare de 15 ani în favoarea soţiei iar în 50% cetăţeanul străin se află la studii pe teritoriul României.

Pentru a putea încheia căsătoria în 15 cazuri a fost necesară prezenţa unui interpret autorizat de limbă străină deoarece cetăţeanul străin nu era cunoscător al limbii române.

Diversitatea a fost întâlnită şi anul trecut când în primele 9 luni ale anului au fost înregistrate 101 căsătorii mixte unul dintre soţi provenind din state precum Mauritius, Irak, SUA, Ecuador, Sudan, Turcia, Israel, Iordania, Nepal sau Bulgaria.

Pentru a putea încheia căsătoria civilă pe teritoriul României cetăţeanul străin trebuie să prezinte mai multe documente (paşaportul sau actul de identitate valabil, certificatul de naştere, dovada eliberată/autentificată de misiunile diplomatice sau oficiile consulare acreditate în România, declaraţie notarială privitoare la statutul civil, domiciliu, cunoaşterea limbii române, îndeplinirea condiţiilor de fond) existând şi unele particularităţi în funcţie de statul de provenienţă şi de acordurile de cooperare internaţională încheiate de statul român.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*