Împrumut pentru investiţii

Publicat de Curierul de Iasi la data de 16/06/2010

Consiliul Local a aprobat contractarea unui credit de maxim 50 milioane euro pentru cofinanţarea ce revine primăriei în proiectele europene. Lista este completată cu finanţările necesare pentru continuarea unor investiţii locale

Municipiul Iaşi va contracta un nou credit bancar pentru a asigura finanţarea investiţiilor din oraş. Împrumutul este necesar pentru acoperirea cofinanţării ce revine primăriei în proiectele europene, dar şi pentru continuarea unor investiţii cu finanţare locală. Estimările municipalităţii vizează un credit de maxim 50 milioane de euro care ar acoperi necesarul pentru investiţii.

Consiliul Local, întrunit în şedinţă extraordinară a aprobat contractarea creditului cu 15 voturi pentru şi 12 abţineri. Practic, consilierii PSD şi PNL au avizat creditul, în schimb consilierii PD-L s-au abţinut.

„Avem nevoie de acest împrumut pentru susţinerea investiţiilor şi pentru a nu pierde finanţările europene nerambursabile. Bugetul local este afectat de criză şi aşa cum la nivel central s-a contractat împrumutul FMI, suntem şi noi nevoiţi să apelăm la credit pentru a continua dezvoltarea oraşului”, a explicat primarul Gheorghe Nichita. Pe de cealaltă parte, consilierii PDL s-au arătat preocupaţi de felul în care au fost cheltuiţi banii din creditul anterior şi au observat că proiectele europene nu sunt aducătoare de profit.  „Doar proiectul privind Ciricul şi achiziţia de autobuze pot aduce profit. În schimb, proiectele privind infrastructra sunt doar consumatoare de fonduri”, a precizat consilierul Sorin Ionescu.

Investiţiile suportate din credit

Cea mai mare parte a fondurilor (30 milioane de euro) urmează să acopere cofinanţarea ce revine primăriei în cele 12 proiecte europene pe care le derulează. Mai precis, fiecare proiect european cu finanţare nerambursabilă de la UE presupune o cotă variabilă de contribuţie locală. Pentru proiectele înaintate de municipalitatea ieşeană este nevoie de o contribuţie de 30 milioane euro la un total de 152,4 milioane euro. Cele 12 proiecte sunt în cea mai mare parte proiecte mari de infrastructură cum ar fi reabilitarea străzilor din zona istorică, construirea pasajului Octav Băncilă, modernizarea arterelor de pe axa Est- Vest şi artera funcţională Sud. Alături de aceste proiecte, este necesară cofinanţarea pentru construcţia unei noi autogări a municipiului, modernizarea bazei de agrement Ciric, reabilitarea Centrului de bătrâni Sf. Parascheva sau înfiinţarea Muzeului Municipal.

Proiectele europene conţin doar o parte a finanţărilor suportate prin credit. Alte 6 proiecte sunt obiective de investiţii suportate integral din fonduri locale. Astfel, 7 milioane de euro urmează să acopere costurile modernizării liniilor de tramvai de pe tronsoanele Bucşinescu – Calea Chişinăului, Nicolae Iorga (Bazar) – Calea Chişinăului şi finalizarea lucrărilor din Tătăraşi. Alte 10 milioane euro sunt rezervate pentru achiziţia a 50 de autobuze, iar 2 milioane urmează să acopere costurile de definitivare a pasajului subteran Hala Centrală. De asemenea este inclusă în finanţrea prin credit şi contribuţia necesară pentru depozitul ecologic de deşeuri.

„Trebuie să continuăm modernizarea liniilor de tramvai pe tronsoanele ce parcurg drumurile naţionale. Sunt bani guvernamentali pentru reabilitarea carosabilului şi riscăm să îi pierdem dacă nu avem fondurile pentru înlocuirea liniilor de tramvai. Pe de altă parte este necesară achiziţia de noi autobuze pentru că în acest moment RATP are un deficit de 80 de maşini la stradă”, a precizat primarul Gheorghe Nichita.

Investiţiile ce vor fi suportate din împrumut:

TITLUL OBIECTIVULUI VALOAREA INVESTITIEI
Proiecte cu finanţare locală
Linie de tramvai Bucsinescu – C.E.T. – Calea Chisinaului 3.000.000 euro
Linie de tramvai Nicolae Iorga

(Bazar – Calea Chisinaului)

2.200.000 euro
Achizitii autobuze 10.000.000 euro
Pasaj Hala Centrala 2.000.000 euro
Managementul deseurilor 1.500.000 euro
Finalizare linie de tramvai & carosabil Tatarasi (Piata Chirila – Piata Doi Baieti) 2.500.000 euro
Total proiecte cu finantare locala 21.200.000 euro
Proiecte cu finanţare europeană
Centrul Tehnologic Regional 4.738.336 euro
Dezvoltarea reţea rutieră în zona culturală, istorică şi turistică a Municipiului Iaşi 21.878.972 euro
Axa de dezvoltare Nord – Sud Pasaj “Octav Băncilă” 21.109.546 euro
Dezvoltarea axei de transport Est – Vest în Municipiul Iaşi 21.795.394 euro
Dezvoltare şi reabilitare arteră funcţională Sud – Municipiul Iaşi 22.000.000 euro
Creşterea accesibilităţii spre zona centrală, economică şi comercială a Polului de Creştere Iaşi 1.875.000 euro
Centrul intermodal de transport Autogara Iaşi 22.458.532 euro
Implementare sistem management de trafic 17.000.000 euro
Reabilitarea şi modernizarea Centrului de bătrâni Sf. Parascheva Copou din Iaşi 2.500.000 euro
Înfiinţare Muzeul Municipal Iaşi 1.375.000 euro
Reabilitare Mănăstirea Golia – etapa II 4.000.000 euro
Zona de agreement CIRIC 11.656.057 euro
Total proiecte cu finantare europeana 152.386.840 euro
Necesar pentru cofinanţarea proiectelor europene 30.000.000 euro
Total general necesar 51.200.000 euro

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*