Importante proiecte de cooperare transfrontalieră, supuse dezbaterii în şedinţa de vineri a Consiliului Local

Publicat de Curierul de Iasi la data de 17/05/2018

Vineri, 18 mai, consilierii locali vor supune aprobării două proiecte de hotărâre care se referă la acorduri de cooperare transfrontalieră. Este vorba despre programul “ldentity and memory – a multiethnic cross border approach (IDMO)”, aleșii urmând a dezbate cheltuielile legate de proiect și acordul de asociere între Municipiul lași, Consiliul Raional Telenești și Primăria Municipiului Soroca din Republica Moldova.

Proiectul “ldentity and memory – a multiethnic cross border approach (IDMO)” urmează a beneficia de finanțare în cadrul Programului Operațional Comun România – Republica Moldova, Obiectivul tematic 3: „Promovarea culturii locale si protejarea patrimoniului istoric”, Prioritatea 2.1 „Promovarea și conservarea patrimoniului cultural si istoric”. Valoarea totală a proiectului se ridică la 7.767.830,37 lei, obiectivul general fiind dezvoltarea cooperării transfrontaliere prin promovarea moștenirii socio-culturale comune și consolidarea relațiilor transfrontaliere prin crearea unui centru cultural multietnic, reabilitarea Muzeului Telenești și a Parcului „Mihai Eminescu” din Soroca, dar și îmbunătățirea cunoașterii reciproce prin organizarea de proiecte culturale și artistice comune pe ambele frontiere, pentru o perioadă de 24 de luni.

Potrivit referatului de specialitate al proiectului de hotărâre, proiectul mai urmărește consolidarea treptată a relațiilor dintre cetățeni și instituţiile culturale implicate în dezvoltarea proiectului, fiind vizate și obiective conexe precum: crearea și dezvoltarea unui mediu de cooperare culturală, a unui dialog intercultural activ, a unei rețele de comunicare și cooperare culturală între instituțiile de profil.

Al doilea proiect de cooperare transfrontalieră ce va fi supus aprobării în ședința extraordinară a Consiliului Local de vineri, 18 mai, se referă la aprobarea asocierii Municipiului Iași cu Asociația „Euroregiunea Siret-Prut-Nistru” și Consiliul Raional Ungheni. Pasul este necesar în vederea solicitării de finanțare nerambursabilă în parteneriat  pentru proiectul „Reabilitarea infrastructurii de transport în regiunea transfrontalieră Ungheni-Iași, în vederea fluidizării traficului către Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni, în cadrul Programului Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020. Obiectivul tematic este îmbunătățirea accesibilității în regiuni, dezvoltarea transportului, a rețelelor și sistemelor comune de transport, Prioritatea 3.1 „Dezvoltarea infrastucturii de transport transfrontalieră și a infrastructurii TIC.”

Printre obiectivele specifice cuprinse în proiect se numără îmbunătățirea calității drumului de ocolire către orașul Ungheni (intersecții  strada Industrială, Națională, Crestiuc, Ion Creangă, Oleg Ungureanu, Decebal) spre punctul de trecere al frontierei Sculeni (MD) Sculeni (RO), în vederea reducerii duratei călătoriei, a accesului către Zona Economică Liberă Ungheni Business, creșterea siguranței și a vitezei circulației și promovarea relațiilor transfrontaliere. Alte acțiuni eligibile în cadrul proiectului mai sunt: construirea, reabilitarea, modernizarea sistemelor transfrontaliere din cadrul infrastructurii de transport și investiții comune în infrastructura TIC cu impact transfrontalier.

Valoarea totală a contribuției Uniunii Europene, solicitată prin cererea de finanțare se ridică la 6 886 409 lei, din care 2 897 910 lei vor fi alocați Consiliului Raional Ungheni, iar 3 988 499 lei vor fi alocați Municipiului Iași. La aceste sume se adaugă cofinanțarea fiecărui partener din proiect, respectiv: 321 993 lei (Consiliului Raional Ungheni) și 443 186 lei (Primăriei Municipiului Iași).

 

 

 

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*