Ieșenii, invitați să se implice în cea mai ambițioasă inițiativă de curățenie „World Cleanup Day”

Publicat de Curierul de Iasi la data de 10/09/2018

Vineri, 7 septembrie, echipa „Let`s Do It, România!” a județului Iași a susținut o conferință de presă în Sala „Vasile Pogor” a Primăriei Municipiului Iași, unde a prezentat stadiul pregătirilor pentru implementarea proiectului „Ziua Națională de Curățenie”, care va avea loc pe 15 septembrie. La conferința de presă au participat reprezentanți ai autorităților locale și județene precum Primăria Municipiului Iași, Instituția Prefectului – Județul Iași, Consiliul Județean Iași, reprezentanți ai serviciilor publice partenere precum Agenția de Protecție a Mediului Iași , Salubris SA, Compania
de Transport Public Iași, Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Iași, Direcția Silvică Iași, Inspectoratul Școlar Județean Iași, Inspectoratul de Jandarmi Județean Iași, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate Iași.

Coordonatorul „Let`s Do It, România!” pe județul Iași, Alexandru Răbulea, a declarat că aproximativ 40 de unități administrativ-teritoriale din județul Iași și-au anunțat implicarea în derularea „Zilei Naționale de Curățenie”, voluntarii urmând a-și ridica echipamentele pentru colectarea deșeurilor în fața Prefecturii Județului Iași în dimineața zilei de 15 septembrie.
„Anul acesta avem un obiectiv ambițios și anume să mobilizăm 5% din populația României (1.000.000 de oameni), respectiv 5% din populația județului Iași (44.000 de oameni). Alături de România sunt implicate în această campanie 149 de țări. «Let`s Do It, Romania» înseamnă în cifre cinci campanii de curățenie, în cadrul cărora s-au implicat 1.400.000 de voluntari, alături 400 de companii care au strâns 18.000 tone de deșeuri.

Majoritatea voluntarilor este reprezentată de elevi, respectiv 800.000 de tineri. Nu trebuie să uităm de primării, fiind vorba de 1900 de unități administrativ-teritoriale. Fenomenul «Let`s Do It, World! », organizatorul evenimentului «World Cleanup Day», a luat naștere în 2008, atunci când Estonia a organizat prima «Zi de Curățenie Națională» și a reușit să mobilizeze 50.000 de voluntari care au colectat 10.000 de tone de deșeuri
în doar cinci ore. În 2014, numărul voluntarilor a ajuns la 12.000.000 de persoane implicate din întreaga lume, iar în 2018 scopul este mobilizarea a 5% din populația planetei. Anul acesta, avem o rețea națională formată din 200 de voluntari în 41 de județe, fiind de mare ajutor aplicația «World Cleanup Day», care arată clar harta deșeurilor. În ceea ce privește promovarea acestei campanii, ne bucurăm de sprijinul unor influenceri precum Adi Despot de la Vița de Vie sau Cornel Ilie de la Vunk”, a declarat Alexandru Răbulea, District Leader Iaşi – Let`s Do It, Romania!

Ca partener al proiectului „Ziua Națională de Curățenie”, Primăria Municipiului Iași (prin societățile din subordine Salubris SA și Compania de Transport Public) se va implica prin: asigurarea transportului voluntarilor din oraș spre zonele de pe harta deșeurilor aflate în afara Iașului, urmând a fi puse la dispoziție unitățile Companiei de Transport Public; punerea la dispoziție în regim gratuit a trei corturi unde se vor înregistra voluntarii ce doresc să participe la acțiunile din data de 15 septembrie; mobilizarea serviciului public de salubritate, în vederea transportării deșeurilor spre depozit și valorificării acestora.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*