Ieşenii, invitaţi la recreere prin sport

Publicat de Curierul de Iasi la data de 05/05/2016

În luna mai, programul “Sport în cartiere” va cuprinde numeroase manifestări sportive de masă, mare parte dintre ele urmând a avea loc în cadrul Festivalului Internaţional al Educaţiei. Evenimentele sunt organizate de către Primăria Municipiului Iaşi şi Fundaţia Sportului Ieşean, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi, CS Preventis Iaşi, Clubul CFR, Școala nr. 39 G. Călinescu, clubul Politehnica Iași, Asociația Județeană de Șah Iași.

Role şi handbal

Prima competiţie la care ieşenii sunt invitaţi să participe în număr cât mai mare este Cupa Iaşului la role, care se va desfăşura pe 7 mai 2016, în Piaţa Palatului Culturii. În zilele de 7 şi 8 mai, va avea loc Cupa Iaşului la handbal fete/băieţi gimnaziu. La competiţie care se va desfăşura în Sala de sport G. Călinescu/Sala de sport D. Sturdza vor participa echipele din clasele V-VIII ale școlilor municipiului Iași care se vor înscrie la competiție.

Sport în cadrul FIE

Începând cu ziua de 13 mai, vor urma proiectele sportive incluse în calendarul FIE. Astfel, între 13 şi 15 mai, la Sala Polivalentă va avea loc o competiţie de Badminton, pentru ca între 14 şi 15 mai 2016 să se desfăşoare o întrecere de popice la Arena CFR. Ziua de 21 mai va fi foarte plină, atunci având loc un campionat de tenis de masă în Sala de sport a Şcolii nr. 39 George Călinescu, dar şi o competiţie de Street Ball pe terenul sintetic al Sălii Polivalente, participarea fiind pe bază de înscriere, competitorii fiind împărţiţi pe două categorii de vârstă, până şi peste 18 ani. Pe 28 mai, practicanţii rugbyului sunt invitaţi la meci pe Stadionul Tepro/Tineretului, iar iubitorii de înot îşi pot testa spiritul competiţional la Ştrandul Municipal în zilele de 28 – 29 mai 2016. Exoticul volei pe plajă îşi aşteaptă sportivii, dar şi publicul, pe nisipul de la Ştrandul Municipal în zilele de 28 – 29 mai 2016, pentru ca, pe 28 mai 2016, să fie rândul şahiştilor de a intra în competiţia organizată pe Pietonalul Ştefan cel Mare şi Sfânt.

Educaţia fizică, educaţie pentru sănătate

Practicarea sportului de masă a devenit o prioritate pentru marea majoritate a oraşelor europene. În 2011, Iaşul a avut onoarea de a fi desemnat Oraş European al Sportului, tocmai datorită acţiunilor întreprinse de către municipalitate în direcţia încurajării populaţiei de a practica mişcarea fizică sub forma diverselor discipline sportive. De asemenea, pe 25 mai 2011, Iaşul a intrat în competiţia Challenge Day, când în Piaţa Naţiunii, la Palatul Culturii, Sala Polivalentă, Complexul Sportiv Grădinari, Arena de Popice a Clubului Sportiv CFR Iaşi, precum şi în aer liber, în parcurile ieşene, a fost practicată o gamă întreagă de sporturi, printre care fotbal, ciclism de agrement, jogging, orientare turistică, baschet, box, judo şi multe altele. Printre efectele pozitive pe deplin recunoscute ale exerciţiilor fizice se numără sporirea capacităţii de efort a organismului, prin exersarea sistematică a funcţiilor vitale şi de adaptare la mediul înconjurător, formarea trăsăturilor de caracter şi dezvoltarea personalităţii, stimularea relaţiilor între coechipieri, formarea spiritului de echipă, respectarea conducătorilor şi a publicului, cunoaşterea, înţelegerea şi acceptarea semnificaţiilor sociale ale convieţuirii colective.

 

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*