Ieșenii, invitați la cea de-a XIV-a ediţie a „Festivalului Mărţişorului”.

Publicat de Curierul de Iasi la data de 16/02/2018

Primăria Municipiului Iaşi și Asociaţia Meşterilor Populari din Moldova organizează în perioada 28 februarie- 4 martie pe pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt cea de-a XIV-a ediţie a „Festivalului Mărţişorului”.

La manifestarea din acest an, sub genericul „Cine poartă mărţişoare,/ Nu mai e pârlit de soare!”, vor participa aproximativ 25 de meşteri şi creatori populari din România şi Republica Moldova, care vor aduce la Iaşi mărţişoare tradiţionale sau în spirit tradiţional. De asemenea, vor fi prezenți preșcolarii de la Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 13 din Iaşi (îndrumați de doamna educatoare Olga Dosoftei).

„Meșterii și creatorii populari vin din județe precum: Iași, Suceava, Botoșani, Neamț, Prahova, Argeș, dar și din Chișinău, Republica Moldova. Tipurile de mărțișoare care se vor expune sunt: tradiționale (cu motive și cromatică arhaică) și artistice- din lemn, piele, ceramică, materiale textile. Având în vedere că suntem în An Centenar, am sugerat meșterilor să confecționeze mai multe mărțișoare în acord cu tricolorul. Mai precizăm că şi la această ediţie, ca şi la precedentele, se vor edita broşuri şi pliante speciale, în care se vor regăsi informaţii privitoare la practici, credinţe şi cutume specifice sărbătorii Mărţişorului, precum şi la timpul purtării, cromatica sau modul în care se confecţionau mărţişoarele pe vremuri. În măsura în care… Baba Dochia le va permite, unii dintre meșterii prezenți vor face demonstrații ale confecționării mărțișoarelor.” a explicat preşedintele  Asociaţiei Meşterilor Populari din Moldova- Iaşi, etnograful Marcel Lutic.

Animați de conservarea meșteșugurilor tradiționale de altădată, organizatorii manifestării, așteaptă ieșenii să admire și să aprecieze așa cum se cuvine efortul meșterilor populari care încă se mai îndeletnicesc cu păstrarea și perpetuarea mărțișorului românesc.

 

 

 

 

Comments

comments

Categoria: eveniment

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*