Ieşencele, pricepute la dezbateri academice

Publicat de Curierul de Iasi la data de 10/08/2018

Două tinere din Iaşi au făcut parte din echipa României care a participat la Campionatul Mondial de Dezbateri Academice pentru Liceeni, organizat în perioada 17 – 27 iulie la Zagreb, în Croaţia.

Smaranda Moroșanu, debater în lotul național, a primit premiul de “Cel mai bun vorbitor la aceeași categorie de limbă” (Best EFL Speaker). După ce a absolvit Colegiul Naţional din Iaşi, Smaranda Moroşanu a devenit în acest an studentă a prestigioasei Universități din Oxford. Este la a doua participare la Campionatul mondial și practică dezbaterile de aproape 4 ani.

 

Din echipa României a făcut parte şi Miruna Cozianu, elevă în clasa a 12-a la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” din Iaşi. Miruna face dezbateri de 3 ani, şi a participat pentru a doua oară la Campionatul mondial.

Pentru prima dată în 14 ani de când participă la această competiție, Lotul Național al României urcă pe podium, ocupând, ca echipă, Locul 1 la categoria sa de limbă (la categoria English as a Foreign Language, limba engleză ca limbă străină ).

Anul acesta, campioană mondială a fost China, urmată pe locul al doilea de India și pe trei de Anglia. Lotul României a concurat alături de țări cu tradiție în practicarea dezbaterilor academice printre care Canada, Wales sau Scoția echipe care s-au situat mai jos în clasament și care provin din sisteme educaționale în care dezbaterile academice sunt materii studiate în școală. Printre temele dezbătute în runde se numără: „Acest Parlament crede că statele ar trebui să permită tuturor migranților care muncesc, dar care nu au statut de cetățean să voteze în cadrul alegerilor locale și naționale” sau „Acest Parlament regretă convingerea larg răspândită că a fi mamă este o experiență plină de satisfacții.”

Asociația Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică (ARDOR) este una dintre cele mai relevante organizații neguvernamentale din domeniul educației din România. ARDOR este o rețea de asociații regionale care lucrează cu mai mult de 250 de instituții de învățământ la nivel național și are mai mult de 30.000 de beneficiari anuali. Scopul său este de a răspândi în cât mai multe contexte educaționale instrumentul numit debate și valorile asociate acestui instrument (respect, toleranță, argumentare, coerență, gândire critică etc.). ARDOR are 20 ani de experiență în programe educaționale la nivel național şi colaborează cu instituții de prestigiu precum Ministerul Educației Naționale, Consiliul Britanic, Departamentul pentru Relații Interetnice al Guvernului României, UNICEF.

Comments

comments

Categoria: educatie

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*