Iașul va deveni „smart city” sprijinit de Comisia Europeană

Publicat de Curierul de Iasi la data de 21/02/2018

În perioada 19 – 20 februarie 2018, la Bruxelles a avut loc primul seminar academic destinat orașelor incluse în programul The Digital Cities Challenge al Comisiei Europene. Reamintim, Comisia Europeană a selectat 15 orașe, printre care și Municipiul Iași, pentru a le acorda consultanță și coaching la un nivel înalt cu experți locali și internaționali pentru a le ajuta să dezvolte și să pună în aplicare planuri strategice care vizează creșterea economică și bunăstarea socială. Iașul, alături de alte șapte orașe, a fost selectat în „primul val” al programului, alte șapte orașe urmând să li se alăture.

Seminarul din aceste zile este primul din cele patru care vor fi organizate în acest context și este destinat celor opt orașe din „primul val” care au câștigat această competiție, marcând începutul celor cinci etape ale demersuluii de transformare digitală. Municipiul Iași a fost reprezentat la acest seminar de către prof.univ.dr. Adrian Iftene, decanul Facultății de Informatică a Universității „Al. I. Cuza”, Dan Zaharia, fondator FabLab Iași, și Cătălin Boghiu, director al Direcției Generale Tehnice și de Investiții a Primăriei Municipiului Iași.

Primul seminar academic a avut patru scopuri:

  • Pregătirea orașelor pentru a se angaja în traiectoria de transformare digitală, precum și pentru a lansa lucrările privind prima etapă a acțiunii. Seminarul va fi asimilat, de asemenea, ca o „întâlnire inițială” între reprezentanții orașelor câstigătoare și liderii echipei Digital City care vor furniza servicii de consiliere către orașele selectate.
  • Să inspire orașele și să promoveze know-how-ul prin prezentarea bunelor practici legate de transformarea digitală prin prezența orașelor Blueprint pe parcursul celor două zile.
  • Să inițieze linia de bază pentru următoarele etape ale traiectoriei. Aceasta se va realiza completând un instrumentul de autoevaluare pentru a măsura punctul de vedere al transformării digitale a orașelor participante, precum și pentru a reflecta asupra viziunii și ambiției transformării digitale a acestora.
  • Să facă schimb de cunoștințe și expertiză și să identifice soluții pentru a începe să construiască rețele și relații între orașele participante, precum și cu orașele Blueprint.

Mai multe informații despre programul The Digital Cities Challenge sunt disponibile aici: http://www.digitallytransformyourregion.eu/.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*