Iașul, în topul celor mai eficiente orașe din România

Publicat de Curierul de Iasi la data de 02/02/2018

UrbanizeHUB a realizat recent o cercetare despre „Topul celor mai performante oraşe şi administraţii locale din România”. Potrivit cotidianului Adevărul, UrbanizeHub este un agregator de idei, opinii, proiecte şi ştiri despre oraşe inteligente şi dezvoltarea urbană sustenabilă, înfiinţat de către mai mulţi experţi din întreaga lume. La această analiză au lucrat mai mulţi experţi ai organizaţiei UrbanizeHUB, care au evaluat performanţele edililor din mai multe orașe ţinând cont de mai mulţi indicatori: valoarea absolută a cheltuielilor de capital şi valoarea absolută a absorbţiei de fonduri europene în perioada 2007- 2016; cheltuielile de capital pe cap de locuitor şi absorbţia de fonduri europene pe cap de locuitor în perioada 2007-2016; modul în care localitatea s-a transformat fizic în ultimii ani. Evaluarea indicatorilor a fost susținută și de vizita reprezentanților UrbanizeHUB în majoritatea orașelor din România. Astfel, în top 3 al celor mai performante administrații locale din România se numără Oradea, Alba-Iulia și Iași.

Iașul, „un oraș vibrant”

Experții UrbanizeHUB notează că Iașul a crescut mult în ultimii ani, deși în continuare lipsa unei autostrăzi este revendicată de toate vocile din oraș, politicieni, administrație, oameni de afaceri și sectorul ONG.

La nivelul cheltuielilor de capital autoritățile locale au reușit să investească 282,9 milioane euro, adică 974 de euro pe cap de locuitor, iar la nivel de fonduri europene au reușit să implementeze proiecte în valoare de 156 milioane euro, cu o medie de 537 de euro pe cap de locuitor.

UrbanizeHUB apreciază că Iașul este top-performer în absorbția de fonduri europene (a absorbit, de exemplu, cu 50 de milioane de euro mai mult decât Clujul între 2007 și 2016). „Dacă te plimbi prin oraș, la fiecare cinci metri dai de o intervenție făcută cu bani europeni. S-a investit alert în modernizarea infrastructurii urbane și primele efecte pozitive au început să se vadă deja. Iașul este inima Moldovei și este un oraș vibrant, din ce în ce mai atrăgător pentru tineri, cu multe oportunități datorită investitorilor care se relochează acolo”, apreciază experții UrbanizeHUB.

Topul celor mai eficiente administrații locale este completat de Craiova, Sectorul 3 din București, Brașov, Sibiu, Timișoara, Cluj-Napoca, Miercurea-Ciuc și Târgoviște.

Centru de dezvoltare în IT

Dezvoltarea alertă a economiei în Iași a fost consemnată și de Pro TV, care a arătat cum capitala Moldovei devine un centru tot mai important de dezvoltare în IT.

Peste 17.000 de tineri lucrează în acest domeniu în oraş. Principalul atu al Iaşului este forţa de muncă bine pregătită în IT şi software. În oraş sunt facultăţi de profil şi un liceu de informatică. În fiecare an, peste 3.000 de tineri termina studii utile în IT. Sunt tineri veniţi din toată Moldova, dar şi din restul ţării. Li se adaugă programatori originari de peste Prut. Au apărut inclusiv ucrainenii, după ce companiile IT au început să recruteze masiv şi din ţările vecine.

„Intră în aria noastră de atracţie oraşe ca şi Cernăuţi, Odessa din Ucraina sau Bălţi, Chişinău și Cahul din Republica Moldova. Avem companii care au 10, 20% angajaţi din această zonă”, explică antreprenorul IT Dan Zaharia, intervievat de Pro TV.

La Iaşi sunt 5.000 de locuri de muncă anual în IT. Salariul unui începător pleacă de la 500 de euro. Cei mai buni ajung la 8.000 de euro lunar. În oraş activează peste 1.200 de firme mici, medii sau mari din IT. Printre acestea se numără Oracle, Endava sau Bitdefender, iar Amazon are peste 500 de angajaţi în centrul de dezvoltare de la Iaşi.

Pentru că Iașul e văzut că un pol de dezvoltare IT şi software şi în anii viitori, mari companii au dotat cu aparatura performantă şapte săli ale Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” şi organizează internshipuri pentru studenţi şi liceeni. În tot acest peisaj şi Google şi-a anunţat intenţia de a deschide un hub regional la Iaşi, mai susține Pro TV.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*