Iașul se va înfrăți cu Sevilla, oraş legendar al Spaniei

Publicat de Curierul de Iasi la data de 08/11/2017

Municipiul Iași se va înfrăți cu orașul spaniol Sevilla. Primarul Mihai Chirica ar putea semna luna aceasta un acord de înfrățire în acest sens. Evenimentul va avea loc cu ocazia participării reprezentanților municipalității ieșene la primul Forum Mondial al Autorităților Locale, care va avea loc în perioada 22 – 24 noiembrie, în capitala regiunii Andaluzia. Iașul se alătură astfel altor 100 de orașe din întreaga lume, din România mai fiind invitată doar conducerea Bucureștiului.

Un proiect de hotărâre privind înfrățirea celor două orașe va figura pe ordinea de zi a ședinței extraordinare a Consiliului Local de joi, 9 noiembrie.

„De la începuturile sale, Sevilla a fost un oraş cu o perspectivă universală, un loc de îmbinare a culturilor, un model de coexistenţă şi o punte de legătură între civilizaţii. În 2017, celebrăm cea de-a XXV-a aniversare a unui eveniment extraordinar care a transformat oraşul, a modernizat Andaluzia, cu un impact internaţional semnificativ. Expoziţia Universală a Sevillei, Expo ’92, a implicat participarea a 104 ţări, având pavilioane extraordinare, care găzduiesc astăzi Parcul de Ştiinţă şi Tehnologie La Cartuja, unul dintre cele mai importante din Spania. Din acest motiv, oraşul nostru – care, la fel ca al dumneavoastră, a asumat Noua Agendă Urbană 2030 a Naţiunilor Unite, semnată la Quito – Ecuador, în octombrie 2016, privitoare la provocările globale – doreşte să profite de avantajul pe care îl oferă acest eveniment, pentru a constitui un forum pentru analiza şi dezbaterea acestor provocări globale de către autorităţile locale, care să ne permită să ne dezvoltăm incluziv şi sustenabil, din perspectivă socială, economică şi de mediu. Simultan cu invitaţia la acest eveniment, dorim să semnăm un protocol de înfrățire/colaborare cu oraşul dumneavoastră în legătură diverse domenii de interes reciproc, inclusiv comerţul, turismul, cultura şi evoluţia tehnologică şi a mediului”, se arată în invitația trimisă de primarul orașului Sevilla, Juan Espadas Cejas.

Sevilla este capitala regiunii autonome Andaluzia și a provinciei Sevilla din Spania. Este al patrulea oraș ca mărime din Spania, cu o populație de aproape 700.000 locuitori, în oraș, și peste 1.458.731, în zona metropolitană.

Graţie numeroaselor sale obiective istorice şi dezvoltării economice, Sevilla este considerată centrul artistic, cultural, financiar, economic şi social al sudului Spaniei. Interesant este faptul că în Sevila se petrece acţiunea a patru capodopere ale artei lirice, Don Giovanni, Nunta lui Figaro, Bărbierul din Sevilla şi Carmen. De asemenea, Sevilla este locul de naştere a numeroase personalităţi ale Spaniei, printre care celebrul pictor Velazquez şi fostul prim ministru Felipe Gonzalez.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*