Iașul s-ar putea înfrăți cu un oraș din Georgia

Publicat de Curierul de Iasi la data de 05/07/2018

Excelența Sa Nikoloz Nikolozishvili, Ambasadorul Georgiei în România, se află într-o vizită de curtoazie de două zile la Iași în perioada 5 – 6 iulie. În cadrul întrevederii pe care a avut-o cu primarul Mihai Chirica astăzi, 5 iulie, la Palatul Roznovanu, Excelența Sa și-a exprimat dorința consolidării relațiilor între cele două țări și a inițierii unei înfrățiri între Iași și orașul Kutaisi, al doilea ca mărime din Georgia și fost oraș regal, în vederea realizării de schimburi culturale, academice și economice. Un schimb de scrisori de intenție în acest scop va avea loc în următoarea perioadă.

În cadrul discuției au fost identificate și punți de legatură între Iași și statul geogian, în orașul nostru fiind îngropat poetul național georgian Besik Gabashvili. Ambasadorul a propus amplasarea la Iași a unui bust în memoria acestuia, în zona fostei Biserici Sfânta Vineri, unde a fost îngropat în 1791 marele poet.

De asemenea, a fost luată în discuție și posibilitatea organizării unui Forum economic româno-georgian la Iași, în parteneriat cu camerele de comerț, în vederea impulsionării schimburilor economice, eventual o cooperare trilaterală care să includă și Republica Moldova, unde prezența georgiană este mult mai activă.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*