Iaşul, prima şansă la titlul de Capitală Culturală Europeană

Publicat de Curierul de Iasi la data de 12/11/2013

“Iașul are prima șansă pentru titlul de Capitala Culturală Europeană în 2021, din punct de vedere al patrimoniului construit. În acest context, Iașul reprezintă locația perfectă, având în vedere faptul că este al doilea oraș din țară, după București, în ceea ce privește numărul de monumente istorice“, a declarat dr. Alexandru MURARU, astăzi, la București, la cea de-a zecea expoconferință internațională de arhitectură: RIFF 2013.

Expoconferințele de arhitectură au reunit până în prezent peste 3000 de arhitecți și designeri din Europa, Asia și America, 400 de speakeri, 350 de companii, 220 de parteneri și sponsori, 115 parteneri media. Evenimentul aduce împreună lideri ai spațiului construit, arhitecți și contractori din Marea Britanie, Polonia, Norvegia, Slovacia, Ungaria, Cehia, Elveția, Austria, și România, apreciați la nivel național și internațional pentru proiectele și realizările lor. RIFF 2013 a reunit peste 400 de arhitecți, proiectanți și companii de specialitate.

Alături de dr. Alexandru MURARU, Director General al INP, au mai participat arh. Stephen HODDER, Președinte, Royal Institute of British Arhitects, Lilian ZAMFIROIU, Președinte, Institutul Cultural Român, Zeno BOGDANESCU, Rector, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, arh. Șerban ȚIGĂNAȘ, Președinte al Ordinului Arhitecților din România, precum și nume de prestigiu ale mediului de afaceri, diplomați și lideri din domeniul arhitecturii și din industria construcțiilor.

În 2021 România va fi din nou, printr-un oraș, în centrul lumii culturale europene. În 2007 Sibiul a fost invitat a fi Capitală Culturală a Europei alături de Luxembourg și a facut-o cu succes. Acest program European a dus la restaurarea, la dezvoltarea și la așezarea unui oraș românesc pe harta culturii europene. Timișoara, Cluj, și Craiova sunt orașele care aspiră la statutul de capitală culturală. Braila si Arad fac eforturi pentru a intra în competiția pentru titlul de Capitala Culturală Europeana 2021. În 2016 România își va alege orașul care va fi în 2021, alături de un oraș din Grecia, Capitală Culturală Europeană.

„Iașul reprezintă capitala culturală și simbolică a României. Având în vedere atât patrimoniul construit cât și evenimente de anvergură care contribuie la infrastructura culturală precum FILIT, FIE, Seara Valorilor, Simpozionul Național Monumentul- Tradiție și Viitor, Iașul are toate șansele pentru a deveni Capitala Culturală Europeană în anul 2021. Mai mult decât atât, importanța istorică și tradiția vor aduce coroana europeană în capitala Moldovei”, a declarat Alexandru MURARU, Director General al Institutului Național al Patrimoniului.

Competiția “Capitala Europeană a Culturii” este lansată cu 6 ani în avans, pentru a oferi orașelor posibilitatea de a se pregăti. Manifestarea aduce numeroase beneficii orașelor și regiunilor; deși rămâne, în esență, un eveniment cultural, ea generează beneficii sociale și economice semnificative, în special atunci când este integrată într-o strategie de dezvoltare pe termen lung, axată pe cultură.

De la crearea acestui titlu, în 1985, 46 de orașe au fost desemnate “Capitale Europene ale Culturii’, până în prezent. În 2012, Capitalele Europene ale Culturii au fost Guimaraes- Portugalia și Maribor- Slovenia. Viitoarele “Capitale europene ale culturii” 2013-2019: 2013: Marsilia (Franța) și Košice (Slovacia) 2014: Umeå (Suedia) și Riga (Letonia) 2015: Mons (Belgia) și Plzeň (Republica Cehă) 2016: Donostia-San Sebastian (Spania) și Wroclaw (Polonia) 2017: În Danemarca, Aarhus și Sønderborg se află încă în competiție. În Cipru, Nicosia și Paphos se află încă în competiție. 2018: Țările de Jos și Malta 2019: Italia și Bulgaria.

Comments

comments

Categoria: cultura si culte

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*