Iaşul nostru curat: Primăria a început campania de curăţenie de primăvară

Publicat de Curierul de Iasi la data de 10/03/2016

Primăria Municipiului Iași a demarat curăţenia de primăvară. Primarul interimar Mihai Chirica a anunţat miercuri, 9 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că în cadrul programului anual de curăţenie, al cărui slogan general este „Iașul nostru curat”, vor fi incluse, pe lângă regiile şi societăţile din subordine, şi asociaţiile de proprietari, societăţi din mediul privat, precum și organizații ale societății civile.

 

„Este început de primăvară și, ca în fiecare an, organizăm, împreună cu societățile și regiile municipalității, o amplă campanie de curățenie. Natura renaște și vrem ca și orașul să renască, iar aspectul general al orașului să devină acela pe care ni-l dorim cu toții. Spre deosebire de anii trecuți, vrem ca această campanie de curățenie să nu fie doar o serie de acțiuni disparate ale societăților Primăriei, ci un efort comun al întregii comunități, în care ieșenii să fie parte activă a acesteia, parteneri implicați direct în curățenia orașului nostru. De aceea propunem un slogan general al acestei campanii: «Iașul nostru curat». Aceasta pentru că orașul este al nostru, al tuturor, și este de datoria tuturor ieșenilor să contribuie și să mențină aspectul frumos al orașului. Am gândit această campanie de curățenie de primăvară ca pe un efort colectiv cu mai multe componente: activitățile de curățenie ale direcțiiilor și societăților Primăriei, activitățile asociațiiilor de proprietari, o serie de activități în care vrem să implicăm societatea civilă, companiile private și alte instituții, o campanie de conștientizare a ieșenilor privind importanța menținerii curățeniei, precum și o campanie de prevenție și control”, a declarat Mihai Chirica.

oras flori primavara 057

Parteneriat între Primărie şi asociaţiile de proprietari

Municipalitatea ieşeană solicită implicarea în acest program şi a proprietarilor şi asociaţiilor de proprietari, acţiunile desfăşurându-se conform Hotărârii de Consiliu Local 172/2002. Concret, acţiunile care vor fi întreprinse în perioada următoare vor viza: întreţinerea imobilelor prin efectuarea lucrărilor de zugrăvire şi vopsire a părţilor exterioare ale clădirilor, înlocuirea jgheaburilor şi burlanelor degradate, precum şi efectuarea altor lucrări de reparaţii; efectuarea curăţeniei pe trotuarele şi spaţiile verzi aferente imobilelor şi locurilor de parcare pe care le deţin sau folosesc; păstrarea curăţeniei căilor de acces şi a curţilor interioare; igienizarea imobilelor şi incintelor deţinute sub orice formă, prin activităţi de curăţenie, dezinsecţie şi deratizare; îndepărtarea şi depozitarea la punctele de colectare a materialelor şi ambalajelor de orice fel de pe trotuare, spaţii verzi, parcuri şi alte locuri publice aflate în vecinătatea imobilelor din cadrul asociaţiilor de proprietari şi plantarea de material săditor pus la dispoziţie gratuit de către Primărie.

„Fac un apel către conducerile tuturor asociațiilor de proprietari din Iași să ia legătura cu societățile noastre, pentru a primi sprijin în acțiunile pe care le urmăresc. Le vom pune la dispoziție materialele necesare, precum și personal specializat pentru a-și amenaja spațiile din proprietate cât mai civilizat. Vom organiza și un concurs privind cele mai «gospodare» asociații de proprietari și, desigur, vor fi şi premii. Ne-am gândit la 60 de premii: 20 de premiul I, 20 de premiul II și 20 de premiul III. Cei mai harnici trebuie încurajați! Nu vor fi premii în bani, ci constând în mici lucrări edilitare, de exemplu montarea mai multor bănci, amenajarea unor alei, plantarea unor garduri vii, amenajarea unor mici spații de relaxare, funcție de specificul zonei și de nevoile locatarilor”, a mai spus primarul interimar.

oras flori primavara 128

Colaborare cu mediul privat și societatea civilă

Mihai Chirica a anunţat că a trimis adrese şi la companii private din Iaşi, precum și la mai multe organizații din societatea civilă pentru a se implica în acţiunile de curăţenie a oraşului. „Am trimis o serie de adrese către firmele IT și alte companii private, către organizaţiile neguvernamentale de mediu și ligile studențești. Totodată, vom cere sprijinul și implicarea universităților şi Inspectoratului Şcolar Judeţean. Ideea implicării firmelor IT, a altor companii private și a societății civile a apărut ca o necesitate și în urma dezbaterilor publice privitoare la proiectul bugetului pe acest an, dar și în cadrul întâlnirilor pe care le-am avut în ultimile săptămâni. Sunt foarte mulți tineri activi, care ar dori să participe la acțiuni în aer liber, la acțiuni civice, dar pur și simplu nu au avut până acum o posibilitate de colaborare cu Primăria. Totodată, am solicitat și Poliției Locale un plan concentrat și coerent de măsuri care să vină în completarea acțiunilor Primăriei și societăților și regiilor subordonate. Polițiștii locali va trebui să joace un rol preventiv și de informare”, a anunţat acesta.

 

Reparaţii cu asfalt pe mai multe străzi

SC Citadin SA a demarat deja lucrări pe mai multe artere din municipiu. Astfel, de la începutul lunii martie au fost montate borduri pe bulevardul Alexandru cel Bun şi pe Șoseaua Naţională, au fost reparate cu asfalt străzile Basarabi, George Coşbuc şi Nicolae Bălcescu, frezate şi reparate cu asfalt strada Primăverii şi bulevardul Nicolae Iorga, marcată cu noi staţii taxi Şoseaua Nicolina şi şterse marcajele de pe strada Moara de Vânt şi bulevardul Socola. Totodată, pe strada Primăverii a fost iniţiată reamenajarea staţiei de autobuz.

 

Până pe 20 martie societatea din subordinea Primăriei va continua sau va iniţia reparaţii cu asfalt pe străzile Mitropolit Varlaam, Cucu, Stihii, Nicolae Bălcescu, Petru Movilă şi Simion Bărnuţiu, bulevardele Primăverii şi Alexandru cel Bun, şoselele Munteni şi Naţională şi Parcul Copou. Acelaşi gen de lucrări vor fi demarate în cartierele Păcurari şi Ciurchi. Marcaje rutiere vor fi aplicate pe bulevardele Alexandru cel Bun, Dacia şi Independenţei, în zona pasajului Alexandru cel Bun şi pe strada şi Șoseaua Păcurari. De asemenea, se vor desface şi monta borduri pe şoselele Naţională şi Munteni şi strada Milcov.

 

Curăţenie pe şi în mijloacele de transport în comun

Până pe 30 aprilie RATP va asigura estetizarea întregului parc auto, prin revopsirea tramvaielor şi autobuzele. Totodată, va fi efectuată igienizarea acestora. „RATP va estetiza toate mijloacele de transport din parcul propriu. Autobuzele și tramvaiele vor fi curățate de colajele vechi și inestetice și vor fi vopsite și decorate potrivit noii identități vizuale a regiei, în culorile alb și verde. În aceeași perioadă se vor cumpăra și uniformele pentru vatmani, șoferi și controlori. Este un prim pas spre un alt nivel de civilizație al transportului public local”, a anunţat Mihai Chirica.

Din campania de curățenie face parte și seria de acțiuni care vizează curățarea și vopsirea stâlpilor, eliminarea stâlpilor neutilizați sau degradați ai E.ON și îngroparea rețelelor aeriene.

muncitori ciric

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Plantări de copaci şi amenajări de spaţii verzi în tot oraşul

Conform Hotărârii de Consiliu Local 202/2014, care a fost inițiată chiar de Mihai Chirica și care prevede plantarea a 10.000 de tei până în toamna acestui an, în perioada următoare vor fi plantaţi 3.735 de tei. Totodată, în această primăvară vor mai fi plantaţi 3.286 de mesteceni, paltini, stejari, castani, mălini, salcâmi, frasini, pini şi molizi, 8.023 de arbuşti din specii foioase şi răşinoase şi 7.083 de trandafiri de diverse soiuri. De asemenea, vor fi plantaţi şi refăcuţi 6.785 de metri de gard viu şi 146.604 de metri de gazon.

Totodată, SC Servicii Publice Iaşi SA va amenaja spaţii verzi în străzile Tabacului şi Prof. I. Simionescu. De asemenea, vor fi reamenajate spaţiile verzi din Parcul Expoziţiei, rond Târgu Cucu, Palatul Culturii, Esplanada Alexandru cel Bun şi rondul Podu Roş.

 

***

Plan de lucrări

Planul de plantări arbori, garduri vii şi flori vizează întreg oraşul, dar o atenţie sporită o vor avea următoarele zone:

 

COPOU – AGRONOMIE

Pe aleea Gr. Ghica Vodă vor fi plantaţi 380 de arbori, 2.500 de bucăţi garduri vii, 260 de arbuşti şi gazon pe o suprafaţă de 2.000 de metri pătraţi. În Grădina Copou vor fi plantaţi 360 de arbori, 1.550 de bucăţi garduri vii, 250 de arbuşti, 50 de metri de borduri buxus (borduri din plante), 280 de trandafiri, gazon pe o suprafaţă de 7.000 de metri şi flori pe o suprafaţă de 3.500 de metri pătraţi (429.550 bucăţi), iar în Parcul Expoziţiei se vor planta 87 de arbori, 600 de bucăţi garduri vii, 85 de arbuşti, 30 de metri de borduri buxus, gazon pe o suprafaţă de 10.000 de metri pătraţi şi flori pe o suprafaţă de 288 de metri pătraţi (38.800 bucăţi).

 

FUNDAŢIE – INDEPENDENŢEI – TÂRGU CUCU

În parcul de la Casa de Cultură a Studenţilor vor fi plantaţi 25 de arbori, 250 de bucăţi garduri vii, 55 de arbuşti, 20 de metri de borduri buxus, gazon pe o suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi şi flori pe o suprafaţă de 150 de metri pătraţi (22.500 bucăţi), iar în Piaţa Independenţei 30 de arbori, 45 de arbuşti, 30 de metri de borduri buxus, 230 de trandafiri, gazon pe o suprafaţă de 4.000 de metri pătraţi şi flori pe o suprafaţă de 104 metri pătraţi (16.640 bucăţi). În rondul Târg Cucu vor fi plantați 400 de trandafiri şi gazon pe o suprafaţă de 1.700 de metri pătraţi.

 

CANTA – PĂCURARI

În Rondul Canta vor fi plantaţi 25 de arbori, 250 de bucăţi garduri vii, 35 de arbuşti, 100 de metri de borduri buxus şi gazon pe o suprafaţă de 700 de metri pătraţi. În rondul Canta vor fi plantaţi 25 de arbori, 35 de arbuşti, 100 de metri de  borduri buxus, 100 de trandafiri şi gazon pe o suprafaţă de 700 de metri pătraţi.

 

ŞTEFAN CEL MARE ŞI SFÂNT – PALATUL CULTURII – HALA CENTRALĂ

În Parcul Gulliver vor fi plantaţi 50 de arbori, 500 de bucăţi garduri vii, 20 de arbuşti, gazon pe o suprafaţă de 3.500 de metri pătraţi şi flori pe o suprafaţă de 130 de metri pătraţi (19.500 bucăţi). Pe esplanada şi în faţa Teatrului Naţional vor fi plantaţi 16 arbori, 30 de arbuşti, 450 de trandafiri, gazon pe o suprafaţă de 1.800 de metri pătraţi şi flori pe o suprafaţă de 150 de metri pătraţi (27.000 bucăţi).

În zona Casei Dosoftei, bisericii Sf. Nicolae Domnesc şi în faţa Palatului Culturii vor fi plantaţi 130 arbori, 1.250 de bucăţi garduri vii, 150 de arbuşti, 180 de metri de borduri buxus, 2.230 de trandafiri, gazon pe o suprafaţă de 500 de metri pătraţi şi flori pe o suprafaţă de 37 metri pătraţi (15.000 bucăţi).

În parcul Anastasie Panu vor fi plantaţi 70 de arbori, 2.100 de bucăţi garduri vii, 190 de arbuşti, 200 de trandafiri, 3.100 de metri pătraţi de gazon şi flori pe o suprafaţă de 201 metri pătraţi (28.000 de bucăţi), o atenţie mărită urmând a fi acordată şi parcului Grigore Ghica Vodă.

 

TĂTĂRAŞI

Pe Esplanada Oancea vor fi plantaţi 35 de arbori, 1.200 de bucăţi garduri vii, 30 de arbuşti, 250 de trandafiri şi 1.500 de metri pătraţi de gazon, iar în Parcul Tătăraşi Sud 660 de arbori şi 220 de arbuşti. Pe strada Ciurchi vor fi plantaţi 19 arbori şi 2.800 de metri pătraţi de gazon.

PODU ROŞ

În parcul Orăşel (vizavi de Sala Sportului) vor fi plantaţi 140 de arbori, 700 de bucăţi garduri vii, 170 de arbuşti, 30 de metri de borduri buxus, 300 de trandafiri, 1.200 de metri pătraţi de gazon şi flori pe o suprafaţă de 440 de metri pătraţi (61.600 bucăţi). În rondul Podu Roş vor fi plantaţi 500 de arbuşti, 300 de trandafiri, gazon pe o suprafaţă de 300 de metri pătraţi şi flori pe o suprafaţă de 227,5 metri pătraţi (34.140 bucăţi). În zona Cotnari vor fi plantaţi 20 de arbori, 350 de bucăţi garduri vii, 55 de arbuşti, 10 metri de borduri buxus, 100 de trandafiri şi gazon pe o suprafaţă de 500 de metri pătraţi.

 

NICOLINA

În zona Esplanadei Nicolina vor fi plantaţi 10 arbori, 800 de bucăţi garduri vii, 500 de trandafiri şi flori pe o suprafaţă de 315 metri pătraţi (31.500 bucăţi), iar pe lungimea şoselei Nicolina 20 de arbori, 1.600 de bucăţi garduri vii, 60 de arbuşti, 50 de trandafiri şi gazon pe o suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi. Pe bulevardul Cantemir vor fi plantaţi 10 arbori, 200 de trandafiri, gazon pe o suprafaţă de 200 de metri pătraţi şi flori pe o suprafaţă de 460 de metri pătraţi (64.000 bucăţi).

 

ALEXANDRU CEL BUN – DACIA

Pe lungimea bulevardului Alexandru cel Bun vor fi plantaţi 50 de arbori, 400 de bucăţi garduri vii şi gazon pe o suprafaţă de 200 de metri pătraţi. În zona Bisericii Sf. Anton vor fi plantaţi 165 de arbori, 7.200 de bucăţi garduri vii, 115 arbuşti, 360 de metri borduri buxus şi gazon pe o suprafaţă de 5.400 de metri pătraţi.

 

ALTE ZONE

Pe lungimea bulevardului Socola şi şoselei Bucium va fi plantat gazon, iar în Rondul Podu de Piatră 250 de trandafiri şi flori pe o suprafaţă de 350 de metri pătraţi (52.500 bucăţi).

 

CIMITIRE

Lucrările asemănătoare vor fi efectuate şi la cimitirele din oraş. Eternitate şi Buna Vestire vor fi privilegiate din acest punct de vedere. În primul cimitir menţionat vor fi plantate 150 de arbori, 4.600 de bucăţi gardui vii, 200 de arbuşti, 30 de metri borduri buxus, gazon pe o suprafaţă de 2.000 de metri pătraţi şi flori pe o suprafaţă de 250 de metri pătraţi (37.000 de bucăţi). În cimitirul Buna Vestire vor fi plantaţi 250 de arbori, 700 de bucăţi gardui vii, 40 de arbuşti, 30 de metri borduri buxus, gazon pe o suprafaţă de 80 de metri pătraţi şi flori pe o suprafaţă de 15 de metri pătraţi (2.100 de bucăţi).

Plantări de arbuşti şi amenajări de spaţii verzi vor mai fi efectuate în Zona Industrială, la centrele de agrement şi la spitale.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*