Iaşul, lider pe ţară în privinţa accesării fondurilor europene

Publicat de Curierul de Iasi la data de 17/02/2012

Ziua de 15 februarie 2012 a însemnat ultimul termen de depunere a proiectelor cu finanţare europeană la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord Est. Până la data respectivă, primăria municipiului Iaşi a înaintat agenţiei un număr de 16 proiecte, a căror valoare este de circa 210 de milioane de euro.

Primul loc la numărul de proiecte europene depuse

Din cele 210 de milioane de euro, valoarea nerambursabilă, adică partea finanţată de Uniunea Europeană fără a se calcula TVA, este de circa 165 de milioane de euro. Taxa pe valoare adăugată este finanţată de Guvern, iar primăria îşi aduce o contribuţie financiară de 3,55% din cofinanţarea proiectelor, respectiv 7,4 milioane de euro. Din cele 16 proiecte, 11 au finanţarea asigurată, aceasta ridicându-se la suma de 144.407.248 de euro, din care 113.202.585,96 de euro reprezintă fonduri nerambursabile UE. Restul de cinci proiecte se speră a fi finanţate din economii sau realocări de fonduri rezultate în urma licitaţiilor făcute la cele care au deja asigurată finanţarea. Primăria are în implementare în acest moment şase proiecte în valoare totală de 89.468.085, 02 euro, corespunzând unui procent de 61,96% din cele unsprezece proiecte cu finanţare asigurată. Această performanţă clasează Iaşul pe primul loc în ţară în privinţa numărului de proiecte depuse. De asemenea, Iaşul se află pe locul întâi din toate cele şapte poluri de creştere din România în ceea ce priveşte numărul de proiecte aflate în faza de implementare. În plus, municipiul Iaşi este singurul oraş din România care are depuse proiecte de rezervă.

Suplimentarea listei cu cinci proiecte de rezervă

Din lista principală ce cuprinde 11 proiecte cu finanţare asigurată, 6 sunt în finanţare, iar 5 au fost depuse la ADR Nord Est: Reabilitarea, modernizarea şi extinderea Căminului de Pensionari Sfânta Parascheva (10.997.639,07 lei), Consolidarea şi restaurarea unui imobil în vederea înfiinţării Muzeului Municipal Iaşi (19.488.616,91 lei), Reabilitarea Mănăstirii Golia – etapa a II-a (25.895.072,70 lei), Sistemul de Management al Traficului în Municipiul Iaşi (91.182.309,09 lei), Modernizarea reţelei de linii de tramvai în polul de creştere (89.430.416 lei). Municipalitatea estimează că vor fi obţinute fonduri de circa 27 de milioane de euro pentru finanţarea a maxim patru dintre cele cinci proiecte aflate pe lista de rezervă. Vizate ar fi, în principal, Reabilitarea Plajei din zona Nicolina (20.427.792.36 lei), Regenerarea urbană a Zonei Lăpuşneanu – Piaţa Unirii (13.588.348,88 lei), şi Reabilitarea liniei de tramvai Iaşi – Dancu (73.246.982 lei), dar şi Reabilitarea celor două maluri ale Bahluiului şi fluidizarea traficului în zona Podu Roş.

Proiecte cu documentaţia depusă la ADR Nord Est

Consolidare şi restaurare imobil în vederea înfiinţării Muzeului Municipal Iaşi

Valoare: 19.488.616,91 lei

Obiectiv: Restaurarea clădirii de patrimoniu din Str. Zmeu, nr.3, transformarea acesteia în Muzeul Municipal, refacerea căilor de acces şi construirea utilităţilor anexe, inclusiv cu scopul de a reda circuitului turistic această clădire. În luna decembrie a anului 2011 documentaţia aferentă proiectului a fost depusă la coordonatorul de pol în vederea realizării raportului de evaluare premergător depunerii la ADR NE. Analiza documentaţiei de către coordonatorul de pol s-a finalizat cu un raport favorabil depunerii proiectului pentru finanţare.

Reabilitare Manastirea Golia – etapa a II-a

Valoare: 25.895.072,70 lei

Obiectiv: Finalizarea Ansamblului Mânăstirii Golia.

Lucrările presupun:

– restaurarea picturii interioare bisericii Mânăstirii Golia – responsabil liderul de proiect – Consiliul Judetean Iași;

– reabilitarea străzilor George Enescu și Golia, stradela Armeană, reabilitarea grupului sanitar W.C. Tg. Cucu, iluminarea arhitecturală a ansamblului Mânăstirii Golia și dotarea cu mobilier urban a zonei din imediata vecinătate a mânăstirii – responsabil partenerul – Municipiul Iaşi.

Reabilitarea, modernizarea şi extinderea „Căminului de Pensionari Sf. Parascheva

Valoare: 10.997.639,07 lei

Obiectiv: Reabilitarea, modernizarea si extinderea Căminului pentru pensionari din Iaşi, în vederea oferirii de servicii sociale destinate persoanelor vârstnice, la parametri recomandaţi de legislaţia în vigoare şi standardelor europene.

Obiectivele specifice:

•        modernizarea camerelor de cazare;

•        înlocuirea instalației termice, sanitare și electrice;

•        realizarea unui sistem termoizolant corespunzător pentru întreaga clădire;

•        dotarea cu mobilier si echipamente necesare pentru prelucrarea produselor alimentare, prepararea hranei și pentru sala destinată spălătoriei;

•        instalare lift-uri  pentru transportul de persoane;

•        reabilitarea blocului sanitar;

•        extinderea Căminului de Pensionari având în vedere necesitatea extinderii  capacităţii de găzduire și asistare a persoanelor în vârstă.

Proiectul a fost depus la spre evaluare ADR NE, pe data de 23 august 2011, iar în data de 08.09.2011 proiectul a fost declarat conform administrativ şi eligibil.

Sistem de Management al Traficului în Municipiul Iaşi

Valoare: 91.182.309,09 lei

Obiective specifice:

– implementarea unui sistem de management al traficului care contribuie la fluidizarea traficului în polul de creştere Iaşi – reducerea timpului de staţionare a autovehiculelor la traversarea intersecţiilor, creşterea vitezei de circulaţie, reducerea congestiilor; acesta cuprinde:

– un centru de comandă şi control al traficului;

– 90 intersecţii şi treceri de pietoni semaforizate şi echipate cu automate de dirijare a circulaţiei şi detectori de vehicule;

– un sistem de comunicatie între intersecţii şi centrul de comandă cu fibră optică;

– un sistem de camere video pentru supravegherea condiţiilor în care se desfăşoară traficul;

– un sistem de management al defectelor.

– creşterea siguranţei circulaţiei auto şi pietonale prin implementarea unui sistem de camere video pentru supravegherea condiţiilor în care se desfăşoară traficul;

– crearea de noi locuri de muncă pe durata implementării proiectului, prin angajarea personalului care să opereze centrul de comandă şi control al traficului.

Modernizarea reţelei de linii de tramvai în polul de creştere

Valoare: 89.430.416 lei

Obiectiv 1: Reabilitarea a aproximativ 9,9 km cale de rulare tramvai pe Bld. Nicolae Iorga, Bld. Primăverii, Calea Chişinăului, Bld. Metalurgie, Str. Vasile Lupu.

Obiectiv 2: Reamenajarea a 15.010 mp de spaţii verzi, în zona delimitată de intersecţia Doi Băieţi şi staţia de tramvai Bazar.

În 2011 a fost finalizată documentaţia de finanţare, urmând ca la începutul anului 2012 să fie depus proiectul la ADR Nord-Est în vederea obţinerii finanţării europene nerambursabile.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*