Iașul își consolidează angajamentul și mecanismele de guvernare deschisă

Publicat de Curierul de Iasi la data de 13/09/2018

Municipiul Iași își consolidează statutul de membru al Planului Local al Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă – Open Government Partnership (OGP). Miercuri, 12 septembrie, la Palatul Roznovanu a avut loc evenimentul „Guvernare Deschisă în Iași: Forumul Multistakeholder Iași – Cum creăm împreună planul local de acțiune”. Brittany Lane, managerul Planului Local al OGP, a condus discuțiile aplicate despre OGP, rolul și funcționarea Forumului Multistakeholder Iași și procesul de elaborare consultativă a măsurilor din Planul Local de Acțiune. La eveniment au mai participat Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași, Ovidiu Voicu, directorul Centrului pentru Inovare Publică, Radu Puchiu, fost secretar de stat și emisar OGP, Oana Olariu, reprezentant al Asociației CIVICA, precum și reprezentanți ai mediului de afaceri, organizațiilor neguvernamentale, mediului academic, mass-media etc.

„Din punctul meu de vedere, guvernarea deschisă ar trebui să fie o stare de normalitate. Din păcate, în ultima perioadă asistăm la cea mai închisă guvernare prin care a trecut România în ultimii 30 de ani. Atât timp cât lumea iese în stradă și transmite tot felul de mesaje într-o anumită direcție, înseamnă că acea guvernare este total greșită, neadecvată poporului pe care îl conduce și nefundamentată pe principiile unei democrații corecte. O astfel de guvernare nu trebuie privită ca un spectacol, ci trebuie să o întoarcem din drum și să o punem pe șina care trebuie. Referitor la includerea Municipiului Iași în rândul orașelor selecte, precum Paris, Seul, Madrid sau Buenos Aires, pot spune că este o mare onoare pentru noi. Aș vrea să devenim un exemplu de bună practică care să fie urmat și de celelalte guvernări locale, chiar dacă și noi mai avem foarte multe lucruri de făcut în această direcție. Sper ca la final să iasă un produs bun, pe care să-l putem da ca exemplu și altor orașe. Vreau să facem din guvernarea de la Iași una cu adevărat deschisă, pornind de la un principiu simplu: guvernarea pleacă dinspre stradă spre Palatul Roznovanu și nu invers”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Evenimentul a precedat formarea Forumului Multistakeholder Iași, grup de lucru din care vor face parte funcționari publici și reprezentanți ai comunității locale, grup care va elabora consultativ un set de măsuri pe care municipalitatea își asumă să le implementeze până în 2020, în calitate de partener OGP.

„Unul din membrii fondatori ai OGP a fost Barack Obama, fostul președinte al Statelor Unite ale Americii, spunea că guvernarea servește cetățenii, nu pe sine sau nu propriile interese. De altfel, OGP a fost format pe parteneriatul dintre societatea civilă și guverne. Acest lucru este fundația OGP și mă bucur să văd acest lucru și la Iași. Scopul meu este să susțin atât administrația, cât și societatea civilă în legătură cu tot ceea ce vor să facă în calitate de parteneri OGP. Dacă întâmpină vreo provocare, frustrare sau ceva de care fie încântați, îi rog să mă anunțe, pentru că este posibil ca cineva din Bojonegoro sau Seul să lucreze deja la acel lucru. Putem crea acest sistem de a învăța împreună și de a schimba informații”, a declarat Brittany Lane, managerul OGP Local.

Radu Puchiu a dat orașul australian Melbourne drept exemplu de urmat în ceea ce privește OGP, făcând un scurt istoric al acțiunilor întreprinse în domeniu.

„Iașul are potențial de a fi exemplu nu doar la nivel județean, ci internațional. Știu că există teama de a ieși, dar ea nu trebuie să existe. În general, este o anumită teamă a administrației de a se deschide. Nu este nimic nou, în toată lumea se întâmplă asta. Acest lucru se întâmplă pentru că nu știu dacă tot ce am eu în administrație este în regulă, iar atunci când deschid ușa mi-e teamă că voi primi critici. Însă, dacă o faci cu inima deschisă și spui că ai probleme, îți vor veni o mulțime de soluții. Deci nu ar trebui să existe frică. Guvernarea deschisă nu este ceva care se va întâmpla astăzi, ar trebui să fie un mecanism permament de consultare. De asemenea, este important ca acest angajament să nu fie privit ca un extra-job și să nu se încerce rezolvarea tuturor problemelor. Dacă așteptăm să se întâmple lucruri perfecte, nu vom mai avea lucruri făcute. De aceea încurajarea mea este: haideți să vedem ce se poate face azi și mâine și să construim pe acest succes. Ținta tuturor este să trăim într-un oraș mai bun, iar OGP este doar un mecanism în acest sens”, a spus Radu Puchiu.

Totodată, Ovidiu Voicu a vorbit despre Coaliția pentru Date Deschise, „partener al Guvernului României în implementarea OGP la nivel național”, și despre implementarea sistemului de e-guvernare ca parte a OGP.

Nu în ultimul rând, Oana Olariu a prezentat modul în care Asociația CIVICA s-a implicat în procesul de transparentizare a deciziei publice la nivelul Municipiului Iași, precum și despre motivele care au determinat organizația să recomande Iașul drept membru al Programului Local al OGP.

Ce urmează

După sesiunea de miercuri, 12 septembrie, de la Palatul Roznovanu, va fi configurat Forumul Multistakeholder Iași din care vor face parte funcționari publici – reprezentanți ai direcțiilor administrației locale – și membri ai societății civile, ai mediului academic și de afaceri. În acest sens, municipalitatea va menține apelul de înscriere în Forum până la sfârșitul săptămânii viitoare. Înscrierile pot fi făcute în continuare aici: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScwNQ8EuV6TRP2LaCn-4PBKu0X8LDp3YapQWAxUUmjKtzsbZg/viewform

Secretariatul Forumului va fi asigurat de Primăria Municipiului Iași. În prima etapă, membrii vor stabili consensual modul de funcționare al forumului și procedura de luare a deciziilor. Vor crea apoi consultativ un set de măsuri care vor constitui angajamentele Iașului ca partener OGP. Măsurile identificate, între trei și cinci la număr, reunite în Planul Local de Acțiune, vor fi evaluate de Departamentul de Monitorizare Independentă OGP, care va verifica dacă au fost create consultativ, dar și eficiența și, respectiv, potențialul lor de-a transforma relația dintre adminsitrația locală și ieșeni în una colaborativă.

Până la sfârșitul lunii decembrie 2018, Planul de Acțiune Locală va trece prin votul consilierilor locali, iar până în luna august 2020 va fi implementat de municipalitate. Membrii Forumului vor susține procesul de implementare corectă a măsurilor adoptate și vor pregăti configurarea unui nou forum, pentru perioada 2020 – 2022.

Ce înseamnă OGP pentru Iași

OGP a pornit în 2011, când opt țări, printre care Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Brazilia și Norvegia, au format primul nucleu al alianței. În prezent, OGP include 79 de state. În 2016, OGP a lansat programul pentru guverne subnaționale, cu 15 orașe membre, printre care Paris, Madrid, Austin, Seul sau Buenos Aires. În 2018, competiția pentru aderarea guvernelor subnaționale s-a deschis din nou și alte cinci orașe au fost acceptate, printre care și Iașul. Evaluatorii au selectat și Municipiul Iași, dintre aproape 40 de competitori, în baza pașilor făcuți pentru transparentizarea deciziilor publice, considerând că are capacitatea de a trece la următorul nivel și de a implementa practici și proceduri clare prin care administrația și comunitatea locală să dezvolte împreună proiectele prioritare pentru oraș.

În calitate de membru OGP, Iașul accesează bagajul de expertiză, unelte și proiecte derulate până acum de partenerii din alianță, pentru a răspunde cât mai eficient priorităților locale. Până acum, partenerii din alianța OGP au creat, printre altele, platforme de dezbatere, consultare și bugetare participativă, hărți interactive cu serviciile publice oferite de administrațiile locale, rețele de comunicare directă între cetățeni și reprezentanți, precum și metodologii participative pentru a crește calitatea programelor de reciclare, a serviciilor medicale sau educaționale, prin fructificarea feedback-ului de la cetățeni. Iașul va putea utiliza gratuit instrumentele create de partenerii OGP, pentru a răspunde propriilor provocări și, de asemenea, beneficiază de consultanță pentru a adapta metodologiile care s-au dovedit a fi eficiente în rezolvarea unor probleme specifice.

Pe site-ul official al OGP găsiți informații complete despre istoricul și modul de funcționare a Parteneriatului: https://www.opengovpartnership.org/.

Prima parte a evenimentului „Guvernare Deschisă în Iași: Forumul Multistakeholder Iași – Cum creăm împreună planul local de acțiune” a fost transmisă live online, iar înregistrarea poate fi văzută pe canalul Youtube: https://youtu.be/lQ0i_y0D1ZM și pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/PrimariaMunicipiuluiIasi/videos/2151499975093135/.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*