Iașul a găzduit Congresul Societății Euro – Asian Bridge for Cardiovascular Surgery

Publicat de Curierul de Iasi la data de 26/09/2017

Al XIII-lea Congres al Societății Euro – Asian Bridge for Cardiovascular Surgery (EABM) a avut loc săptămâna trecută la Iași. Desfășurat în perioada 21 – 24 septembrie, evenimentul științific internațional a avut loc în premieră în România. Congresul EABM 2017 a fost organizat în parteneriat cu Academia Oamenilor de Știință din România și Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa”.

Societatea Euro-Asian Bridge for Cardiovascular Surgery, prezidată în premieră de un chirurg român, profesorul Grigore Tinică, este o societate profesională de chirurgi cardiovasculari care creează o punte între țările din Europa și Asia, luând naștere la inițiativa a doi mari chirurgi: profesorii Sotirios Prapas din Grecia și Belhan Akpinar din Turcia. Evenimentul de la Iași este singurul congres de chirurgie cardiovasculară de asemenea anvergură din România, la manifestarea științifică fiind prezenți peste 90 de speakeri din 36 de țări, un număr impresionant care reunește titanii medicinei cardiovasculare mondiale.

Printre profesorii participanți s-au numărat Sotirios Prapas (Grecia), cancelarul Societății Euro-Asian Bridge, chirurg specializat în revascularizarea totală arterială pe cord bătând, Belhan Akpinar (Turcia), unul dintre fondatorii Societății Euro-Asian Bridge, specialist în tratamentul minim invaziv al fibrilației atriale, Guo-Wei He (China), președintele Societății Chineze de Chirurgie Cardiovasculară, unul dintre pionierii revascularizării miocardice și a diferitelor metode de protecție cardiacă, și Randas Vilela Batista (Brazilia), chirug și inventator (operația Batista), specialist în tratamentul sindromului Eisemenger.

Timp de patru zile, peste 600 de participanți au participat la un maraton științific complex la care au fost susținute peste 240 de prezentări, dintre care trei transmisiuni live din sălile de operație în sălile de conferință. Au fost dezbătute noutăți în dezvoltarea chirurgiei cardiovasculare și cardiotoracice mondiale, noi metode de implantare a valvelor aortice, metode de implantare transcateter a valvei mitrale, prevenția și combaterea infecțiilor nosocomiale în domeniul chirurgiei cardiovasculare, noi metode de tratament a leziunilor valvulare prin acces minim invaziv, problema și tratamentul modern al bolii coronariene, tratamentul chirurgical și intervențial al aritmiilor cardiace, recuperarea cardiovasculară post chirurgie cardiacă și post procedurală și multe alte subiecte de actualitate.

Congresul EABM 2017 a găzduit al III-lea Simpozion Internațional de Cardiologie Pediatrică și Chirurgie Cardiacă, eveniment susținut de Ministerul Sănătății și organizat în parteneriat cu Policlinica San Donato (Italia), care derulează un program de dezvoltare a chirurgiei cardiace pediatrice în România.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*