Iașul, centru internațional de formare profesională în medicina dentară

Publicat de Curierul de Iasi la data de 15/02/2018

Primăria Municipiului Iași a primit miercuri, 14 februarie, vizita unei delegații din partea Colegiului Medicilor Dentiști din statele africane Mali, Benin, Coasta de Fildeș și Camerun. Delegația a fost condusă de prof.univ.dr. Norina Forna, președintele Confederației Internaționale a Decanilor Francofoni.

Începând cu 1 decembrie 2017, Iașul a devenit gazda Confederației Internaționale a Decanilor Francofoni (CID-CIF) de expresie totală și parțial franceză, fiind astfel capitala medicinei dentare francofone pentru următorii patru ani, preluând ștafeta de la Bruxelles, prin prof.univ.dr. Norina Forna, în calitate de președinte.

Confederația Internațională a Decanilor Francofoni de expresie totală și parțial franceză este o organizație de elită în lumea medicală, reunind participarea a peste 100 de țări francofone cu scopul armonizării educației, cercetării și formării pe tărâm medical dentar din întreaga lume.

Primarul Mihai Chirica a apreciat implicarea și profesionalismul demonstrat de prof.univ.dr. Norina Forna, care, prin programele de formare profesională în acest domeniu, plasează Iașul în topul celor mai prestigioase centre de implantologia orală.

„Iașul demonstrează prin acest eveniment că este un centru de pregătire și formare profesională pentru alte țări ale lumii. Decanul Facultății de Medinică Dentară, prof.univ.dr. Norina Forna, reușește să atragă atenția unor universități din Africa, unde sunt țări care se dezvoltă economic foarte bine. Prin acest program se formează specialiști pentru domenii științifice, care sunt de actualitate în momentul de față. Îi felicităm pe organizatorii evenimentului și rămânem partener pentru toate facultățile din Iași”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Evenimentul este unul de importanță majoră în peisajul internațional, marcat fiind de participarea Preşedinților Colegiilor de Medicină Dentară din Benin, Camerun, Coasta de Fildeș și Mali, reprezentanți ai FDI (World Dental Federation), ARO (African Regional Organisation of FDI), GADEF(Groupement des Associations Dentaires Francophone) și ai Ordinului Medicilor Dentiști din Coasta de Fildeș.

Invitații – dr. Sylvie Ngoubeyou Ngoulla, președinte al CMD din Camerun, dr. Marc Aurelle Catraye, președinte al CMD din Benin, dr. Alain Diaha, președinte al CMD Coasta de Fildeș, dr. Jean Francois Ekra, președinte al Ordinului Național al Chirurgilor Orali din Coasta de Fildeș și dr. Ahmed Ba, președintele CMD din Mali, alături de doamna decan prof. univ. dr. Norina Forna, președinte al CMD Iași și vice-președinte al CMD România – au dezbătut formarea medicilor din aceste regiuni defavorizate în domeniul implantologiei orale și a chirurgiei pre- și pro-implantare.

„Interesul major al acestei educații medicale continue este ca acești lideri de opinie să devină, la rândul lor, formatori pentru practicienii de medicină dentară din cadrul asociațiilor medicale a țărilor pe care le reprezintă. Se vor dezvolta și continua, în egală măsură, discuțiile legate de politicile de sănătate și profilaxia îmbolnăvirilor orale, rolul igienei alimentare echilibrate și calitatea vieții acestor pacienți. Evenimentul reprezintă un prilej fericit de a deschide noi direcţii de colaborare pe domeniul medical, prin lansarea unor proiecte pilot pe teme de profilaxie a îmbolnăvirilor orale, pe teme de formare şi training a cadrelor medicale, în scopul promovării unor principii orale de sanogenitate, propunerea de organizare de conferințe, cursuri și workshopuri, având ca și interes urgențele medicale, inițierea unor voluntariate pe activități medicale”, a declarat prof.univ.dr. Norina Forna.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*