Iașul, capitala inovației și tehnologiei pentru două zile

Publicat de Curierul de Iasi la data de 18/05/2019

Pentru două zile, 16 şi 17 mai, Iașul a fost centrul inovaţiei şi al tehnologiei, găzduind prima ediţie a Conferinţei Internaţionale „INNOVENTURE”.  Manifestarea a reunit în capitala Moldovei reprezentanţi ai tuturor zonelor responsabile de promovarea şi implementarea inovaţiei: mediul academic, institute de cercetare, incubatoare, autorităţi publice, asociaţii de afaceri, întreprinderi mici şi mijlocii şi companii mari, experţi în inovare şi finanţare, inovatori şi dezvoltatori.

În cea de-a doua zi de desfășurare a conferinței a fost invitat să participe și primarul Mihai Chirica, alături de rectorii universităților de stat din oraș, specialiști în industrie și digitalizare, dar și antreprenori care folosesc cu succes diferite inovații.

„Iașul poate fi considerat capitala inventicii românești, având în vedere școala creată de participanții la târgurile de profil care se desfășoară de ani de zile în capitala Moldovei. În era industrială acest domeniu de activitate reprezentă un punct de reper pentru transferul tehnologic. Realizările din inventică ne ajută să revitalizăm industria grea, acolo unde ea mai există, și să valorificăm capacitatea intelectuală a celor care iubesc inovarea. În același timp, trebuie să fim atenți la un lucru: să nu ne limităm la exportarea inteligenței, așa cum se întâmplă în prezent. Iașul a devenit un pol de atracție pentru domeniul IT&C, însă trebuie să ne axăm și pe recuperarea statutului de exportator al produselor finite. Sunt câteva exemple la nivel mondial, unul dintre ele fiind statul Israel. Acolo se exportă doar produsele finite, inteligența fiind înglobată mai departe în produsele industriale sau semi-industriale. Cred că un alt aspect care trebuie luat în considerare este dreptul de proprietate intelectuală. Din păcate, nu avem o școală juridică care să gestioneze protejarea acestei spețe și care să ajute companiile ce dezvoltă inteligență tehnologică să aibă siguranța proprietății produselor finite. Având în vedere toate aceste oportunități, nu îmi rămâne decât să vă rog să rămânem o echipă, având drept fundament o școală puternică din toate punctele de vedere, principalele atuuri fiind tradiția învățământului ieșean și cadrele didactice”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Conferinţa Internaţională „INNOVENTURE” este unul dintre instrumentele dezvoltate de „Loop Operations” dedicate managerilor şi antreprenorilor, care să genereze şi să stimuleze procesul inovativ în companii. În cadrul conferinței au avut prezentări 25 de speakeri români şi internaţionali şi lideri în construcţia de ecosisteme de inovaţie care au prezentat oportunităţi, bune practici, metode şi instrumente utile în pregătirea afacerilor pentru provocările care urmează.

Conferinţa a fost împărţită în patru secţiuni de dezbateri: Ecosisteme de inovaţie, Industria 4.0, Managementul şi Finanţarea Inovaţiei şi Poveşti de Succes, şi a pus la dispoziţia participanţilor 12 workshopuri de analiză aprofundată. Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014 – 2020. Mai multe detalii sunt disponibile pe site-ul  www.innoventure.eu.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*