Iașul, capitala Colegiilor Centenare din România

Publicat de Curierul de Iasi la data de 06/10/2018

În perioada 5 – 6 octombrie, Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași organizează evenimentul „Colegii Centenare la ceas aniversar”. Manifestările se desfășoară în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași și Inspectoratul Școlar Județean Iași, proiectul fiind parte a Programului Centenar al Primăriei Municipiului Iași. La deschiderea festivă organizată în Sala „Vasile Pogor” a Palatului Roznovanu, primarul Mihai Chirica a vorbit despre rolul pe care școlile cu tradiție îl au în transformarea României.

„Colegiile Centenare reprezintă parte a mândriei noastre locale, pentru că sunt pepiniere ale intelectualității. Cunoscutul istoric Nicolae Iorga a fost absolvent, la rândul său, al unui Colegiu Centenar: Colegiul Național din Iași, acolo unde și-a desăvârșit educația, devenind astfel unul dintre cei mai erudiți oameni de știință și de cultură ai României din toate vremurile. Rolul Colegiilor Centenare a fost dintotdeauna cel de stimula creativitatea, patriotismul, simbolurile naționale și a cunoaște istoria Iașului și a țării. Pornind de la aceste premise, trebuie să încercăm să aducem în sufletul copiilor elemente de patriotism, să le amintim rolul pe care înaintașii noștri l-au avut în constituirea lucrurilor frumoase de care se bucură astăzi în România. La fel de importantă este redescoperirea importanței educației, ca principală cale de salvare a națiunii și, nu în ultimul rând, împrospătarea dragostei de țară, de familie, de școală”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Directorul Colegiului Național „Mihai Eminescu” Iași, Gabriela Săndulescu, a precizat că activitățile cuprinse în cadrul proiectului îsi propun să prezinte comunității școlare românești valorile și idealurile care au fost repere de performanță academică și culturală, evidențiind ca sinteze de muncă și dăruire portrete ale personalităților fiecărui colegiu, respectiv profesori și elevi de succes.

„Ideea proiectului a fost să reunim la Iași, într-un an aniversar, cât mai multe școli care existau și acum 100 de ani și care să poate prezenta aspecte unice, deosebite ale lor. Plecând de la această idee, am contactat o parte dintre colegii noștri, care au și răspuns. Este vorba despre 30 de colegii din țară, cărora li se adaugă și colegiile din Iași, școli cu tradiție, cu valori deosebite, care au fost confirmate în timp. Mă bucur să văd atât de mulți elevi prezenți la acest eveniment, pentru că ei reprezintă esența existenței noastre ca profesori. Misiunea noastră este să fim alături de elevi, să-i formăm, să-i șlefuim, să-i facem independenți, să-i transformăm în personalități desăvârșite care să confirme în timp valoarea școlii pe care au absolvit-o”, a spus Gabriela Săndulescu.

La deschiderea festivă a evenimentului „Colegii Centenare la ceas aniversar” au mai participat inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar General Iași, prof.dr. Genoveva Farcaș, prorectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași prof.univ.dr. Gheorghe Iacob, istoricul prof.univ.dr. Ion Agrigoroaiei, coordonatorul Compartimentului Centenar al Primăriei Municipiului Iași, prof.univ.dr. Daniel Șandru, și prof.dr. Florentin Traian Ciobotaru, care a dat citire mesajului Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei Române, adresat Colegiului Național „Mihai Eminescu” Iași, inițiatorul proiectului.

Lucrările prezentate în cadrul sesiunii de comunicări ale elevilor și profesorilor vor fi publicate într-un volum, unde se vor identifica aspectele definitorii ale istoriei fiecărui colegiu participant.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*