„Iaşi Velo City” – Sistem de bike sharing la Iași, cu fonduri europene

Publicat de Curierul de Iasi la data de 25/09/2017

Municipalitatea ieşeană caută noi soluţii pentru descongestionarea traficului rutier şi reducerea poluării. Concretizarea proiectului „Iaşi Velo City” reprezintă una dintre modalităţile prin care noxele poluante pot fi reduse.

“Am discutat despre acest proiect în luna martie a acestui an, când am spus că, în cadrul Planului de Mobilitate Urbană vom încerca să facem un complex de proiecte cu finanţare europeană de unde să nu lipsească bicicletele. «Iaşi Velo City» este un proiect care se subordonează conceptului mai larg de Smart City şi priveşte construirea unui număr de staţii pentru biciclete de diferite tipuri, utile pentru transportul de agrement, dar şi în alte scopuri. «Iaşi Velo City» se doreşte a fi, împreună cu sistemul public de transport, o alternativă la utilizarea maşinilor personale”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Proiectul „Iaşi Velo City” presupune amenajarea a 54 de staţii de îmbarcare şi închiriere a bicicletelor, 35 de parcări pentru biciclete private, 11 staţii service şi o pregătire privind integrarea ticketingului din mijlocul de transport în comun cu posibilitatea de utilizare a bicicletelor prin intermediul unui card unic de transport public. Valoarea proiectului este de aproximativ 4 milioane de euro, din aceşti bani urmând a fi cumpărate 940 de biciclete mecanice, 83 de biciclete electrice, 43 de triciclete pentru persoanele de vârsta a treia şi 19 triciclete pentru persoane cu dizabilităţi.

Implementarea proiectului se va face utilizând finanţări europene, „Iaşi Velo City” fiind un proiect complementar celor de modernizare a liniilor de tramvai, de introducere a sistemului integrat de ticketing şi de cumpărare sau modernizare de tramvaie.

Proiectul „Iaşi Velo City” urmărește crearea unui sistem integrat de bike sharing, anume o soluție alternativă de transport urban care să asigure un acces mai ușor al persoanelor la locurile de muncă, la furnizorii de servicii sau alte zone de interes, scăderea timpilor de deplasare și a costurilor de transport, reducerea poluării și a consumului de energie, descongestionarea traficului, precum și îmbunătățirea calității vieții în municipiul Iași.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*