Iaşi, reper al bunelor relaţii româno – franceze

Publicat de Curierul de Iasi la data de 07/03/2019

Marți, 5 martie, Camera Franceză de Comerț și Industrie în România (CCIFER) a organizat la Primăria Municipiului Iași dezbaterea „Iași – un oraș durabil”, acțiune care face parte din proiectul „Maratonul de business CCIFER la Iași”.

Alături de primarul Mihai Chirica, la eveniment au mai participat Christophe Dridi, directorul general al Automobile Dacia și Groupe Renault România, Francois Coste, președintele CCIFER, Radu Grădinaru, consulul onorific al Republicii Franceze la Iași, omul de afaceri Bogdan Pițigoi, președintele Tester Grup, membri din companiile CCIFER din zonă, actori instituționali și locali din regiune, precum și experți în domeniul dezvoltării durabile.

„În cadrul Grupului Renault credem că mobilitatea viitorului va fi electrică, autonomă și conectată. În prezent, mașina este mai mult decât un autovehicul care ne ajută să ne deplasăm din punctul A în punctul B. Felul în care folosim mașina se schimbă precum se schimbă și clienții noștri și solicitările lor. În fiecare an, vehiculul electric are tot mai mulți clienți nu doar în țările occidentale, ci și în România. Compania Renault contribuie semnificativ la această schimbare prin inovațiile și implicarea sa. Desigur, aceasta este doar o etapă dintr-o traiectorie mai lungă către o mobilitate mai durabilă și mai «verde» în România. Primele eforturi au fost deja făcute, iar autoritățile române înțeleg deja importanța sectorului și oferă deja bonusuri la achiziția de astfel de vehicule electrice și hibrid. Deschiderea față de mobilitatea electrică este susținută și de instalarea unei rețele de stații de încărcare pe care partenerul nostru, ENEL, a anunțat-o. Iașul este un oraș extraordinar pentru a descoperi noutățile din domeniul tehnologiei durabile. Se știe că domnul primar Chirica este un susținător al tehnologiilor «verzi», un primar al orașului inteligent și ne bucurăm să găsim aici o deschidere importantă spre vehiculele electrice”, a declarat Christophe Dridi.

 

Tradiţionala prietenie româno – franceză

Primarul Mihai Chirica a amintit de importanța și contribuția statului francez în dezvoltarea României, precum și deschiderea pe care municipalitatea ieșeană o are față de investițiile franceze și nu numai.

 

„La Primărie încercăm o nouă abordare în ceea ce privește introducerea de tehnologii noi și promovarea unor soluții de transport ecologic. Dorim să rămânem un partener constant cu Grupul Dacia Renault, care a reușit de fiecare dată să aducă un plus valoare Iașului și României, în general. Evenimentul de astăzi reprezintă un start și pentru investițiile pe care urmează să le continuăm în perspectiva promovării vehiculelor prietenoase cu mediul, pe lista acestora aflându-se și achiziția a 32 de tramvaie noi și a 44 de autobuze electrice, proces deja demarat. Adevărata provocare este să determinăm cât mai mulți cetățeni să-și cumpere un vehicul electric, cu atât mai mult dacă avem parte de un producător național. Pentru a încuraja ieșenii să cumpere vehicule electrice ne-am gândit la alocarea unei benzi speciale de circulație pentru acest tip de vehicule, la amenajarea de locuri de parcare și stații de reîncărcare a vehiculelor electrice, la toate acestea adăugându-se facilități fiscale. Cred că treptat vehiculul electric va ajunge să domine piața auto, mai ales că, începând cu anul 2020, politica europeană va fi orientată spre reducerea emisiilor de carbon spre zero. Încă din 2017, de când autovehiculele vechi au invadat piața auto din România, marele regret a fost că puteam susține în schimb activitatea unui producător român cum este Dacia”, a declarat primarul Mihai Chirica.

La rândul său, președintele CCIFER a explicat modalitățile prin care toți actorii implicați în construirea orașelor de mâine pot colabora.

„Camera Franceză de Comerț și Industrie în România reprezintă interesele membrilor în dialogul cu autoritățile în vederea creării unui mediu economic favorabil. Încercăm să ne sprijinim membrii în sensul dezvoltării întreprinderilor. Prin această masă rotundă dorim să aflăm care sunt proiectele Primăriei pentru dezvoltarea unui oraș durabil și să înțelegem cum pot companiile noastre contribui la aceste proiecte”, a afirmat Francois Coste.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*