„Iași, orașul studenției tale”, primul proiect comun de promovare a centrului universitar ieșean

Publicat de Curierul de Iasi la data de 26/02/2018

Primăria Municipiului Iași și cele 5 universități publice din Iași au demarat o acțiune comună de promovare a ofertei educaționale în rândul elevilor din toată țara. Sub motto-ul „Iași, orașul studenției tale. Porți deschise la universitățile ieșene”, în perioada 21 – 25 aprilie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC), Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” (UTI), Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” (UMF), Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” (USAMV) și Universitatea Națională de Arte „George Enescu” (UNAGE) își vor deschide porțile pentru elevii care vor să afle ce înseamnă viața de student la Iași. În acest sens, luni, 26 februarie, primarul Mihai Chirica și conducătorii celor cinci universități menționate au susținut o conferință de presă în care au prezentat detaliile proiectului.

„Este un început de săptămână frumos, cu toate universitățile de stat din Iași la aceeași masă. Împreună vrem să realizăm un program de susținere a mediului academic ieșean, prin care dorim să atragem atenția celor care pot deveni studenți că Iașul merită să devină orașul studenției lor. Este prima dată când reușim să facem un astfel de proiect comun. Sunt convins că rezultatele se vor vedea. Încercări au mai fost și sperăm să le putem susține și mai activ. Scopul este ca Iașul să rămână un punct de atracție pentru tinerii absolvenți ai liceelor și colegiilor din Moldova și, poate, și din alte județe din afara acestei regiuni”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Colaborare între universități

Prof.univ.dr. Mihaela Onofrei, ordonatorul de credite al UAIC, a susținut că acest demers vine în continuarea proiectelor realizate de municipalitate împreună cu mediul academic în ultimele luni și că Municipiul Iași este un mediu prielnic atât pentru investitori, cât și pentru liceeni.

„Universitățile au înțeles că o voce comună este o voce puternică. Am creat acest proiect pentru cei indeciși, pentru a le arăta potențialul universităților ieșene și ceea ce pot obține fiind studenți aici și, poate în acest mod, vor reuși să iubească Iașul cum îl iubim și noi. Cred că începând cu acest demers al universităților în Anul Centenarului, universitățile vor putea să fim mai aproape de ceea ce ne dorim, adică o singură universitate, mare și reprezentativă, poate cea mai mare din România. Totodată, vrem să facem un prim pas în a crea un scut protector în jurul Iașului, un scut de care orașul are nevoie”, a afirmat și prof.univ.dr.ing. Dan Cașcaval, rectorul UTI.

Totodată, prof.univ.dr. Vasile Vîntu, rectorul USAMV, a afirmat că „de-a lungul timpului educația a reprezentat brandul Iașului, fapt care va trebuie să rămână la fel, iar acțiunile realizate împreună de cele cinci universități trebuie să se intensifice”.

Prof.univ.dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF, a menționat că „în ultimii doi ani relațiile de colaborare dintre rectori, dar și dintre universități, s-au înmulțit, un argument fiind ceremoniile de deschidere a anului universitar”.

Conf.univ.dr. Florin Grigoraș, prorector al UNAGE, a pus accentul pe faptul că mulți dintre studenții ieșeni au dublă specializare, fapt care nu poate decât să contribuie la dezvoltarea relațiilor dintre universități.

„Traseul universitar”

Fiecare dintre cele cinci universități își va desfășura propriile evenimente și prezentări, iar grupurile organizate de elevi care vor dori să viziteze centrul universitar ieșean în perioada 21 – 25 aprilie vor putea să circule gratuit prin Iași pe „Traseul universitar”. La fiecare 70 – 90 de minute, din zona Gării vor pleca două autobuze colate cu identitatea vizuală a evenimentului, destinate exclusiv proiectului „Iași, orașul studenției tale”, care vor avea opriri în stații predefinite și semnalate corespunzător în apropierea fiecărei instituții de învățământ superior.

Autobuzele vor circula zilnic, începând cu ora 9.00, după un orar care să coincidă cu sosirea în gară a celor mai circulate rute feroviare care leagă Iașul de restul țării. „Traseul universitar” va fi unul circular, care pornește de la gară în două direcții, către Copou și către zona Tudor Vladimirescu, putând fi folosit astfel de către elevi ca pe un sistem „hop on / hop off”, ei având posibilitatea de a urca sau coborî la fiecare stație de pe traseu, în ambele direcții.

În fiecare stație, studenți voluntari ai celor cinci universități de stat din Iași îi vor îndruma pe elevi către sediile principale ale instituțiilor de învățământ superior. La gară va fi instalat un punct de informare, de unde vor porni toate grupurile de elevi. Tot aici aceștia vor primi o broșură care va conține informații despre universitățile din Iași, despre oportunitățile de cazare în campusuri, valorile burselor, cele mai importante obiective culturale ale Iașului, dar și de distracție, cât și cei mai importanți angajatori activi în capitala Moldovei. Totodată, la mijlocul broșurii aceștia vor putea găsi o hartă cu toate stațiile de pe „Traseul universitar”, sediile instituțiilor de învățământ superior, fiind marcate și principalele obiective culturale ale Iașului.

Comments

comments

Categoria: educatie,eveniment

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*