Iași, Capitala Tineretului din România în 2019 – 2020

Publicat de Curierul de Iasi la data de 11/11/2018

Comisia pentru Guvernanța titlului de Capitala Tineretului din România, alături de Primăria Baia Mare și Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Maramureș, au anunțat sâmbătă, 10 noiembrie 2018, în cadrul Galei Tineretului din România organizate la Baia Mare, orașul câștigător în competiția Capitala Tineretului din România 2019 – 2020: Municipiul Iași. Mandatul noii Capitale a Tineretului își va produce efectele în perioada 2 mai 2019 – 1 mai 2020.

#rISeUP!, conceptul câștigător care a adus titlul la Iași, este bazat pe un buget consolidat estimat la aproximativ 500.000 de euro. Împreună cu titulatura de Capitala Tineretului din România, Iașul va intra în posesia premiului în valoare de 50.000 de euro oferit de Banca Comercială Română, co-inițiator al programului național Capitala Tineretului din România.

Potrivit organizatorilor, analizarea și jurizarea candidaturilor orașelor finaliste – Iași, Roman și Brașov – au fost realizate urmărind o serie de criterii fundamentale. Accentul a fost pus pe coerența viziunii, claritatea obiectivelor și însemnătatea misiunii, dar și modalitățile de a corela proiectele propuse cu strategia pentru tineret și cu respectarea politicilor publice de tineret. Componența juriului a fost variată, printre cei 20 de membri remarcându-se reprezentanți ai sectorului neguvernamental de tineret, ai mediului privat, ai organizațiilor de tineret ale partidelor politice parlamentare sau ai unor instituții publice.

În calitate de Capitala Tineretului din România, Iașul își dorește să poată antrena tinerii, organizațiile de tineret și întreaga comunitate ieșeană într-un amplu proces de dezvoltare urbană. #rISeUP! urmărește dezvoltarea unor legături sustenabile între organizațiile de tineret și administrația publică locală, alături de crearea unui cadru propice unde structurile de tineret și initiativele îndreptate către tineri să poată coaliza, astfel încât eficiența și impactul lor asupra comunității să fie sporite.

„Actualmente, în Municipiul Iași trăiesc aproape 400.000 de locuitori, dintre care aproape jumătate sunt copii și tineri cu vârste cuprinse între 0 și 35 de ani. În procesul de pregătire al candidaturii am organizat o serie de întâlniri cu mediul academic și cu cel privat, dar și o serie de consultări între ONG-urile din oraș, cu participarea a peste 600 de elevi din liceele ieșene. Urmare a acestor întrevederi am indentificat un interes autentic și o dorință semnificativă de implicare din partea celor prezenți. În acest context, prin programul «Iași – Capitala Tineretului din România 2019-2020» ne dorim să punem împreună bazele unei colaborări sustenabile și durabile între structurile de tineret, autoritățile publice locale și mediul de afaceri din județ. Astfel, toate proiectele care se vor derula sub umbrela conceptului #rISeUP! sunt menite să creeze cadrul ideal unde domeniile de interes pentru tineri să devină domenii relevante și pentru partenerii noștri instituționali și cei din mediul privat”, se arată în dosarul de candidatură al Municipiului Iași.

Adițional premiului de 50.000 de euro câștigat de tinerii ieșeni, pentru acoperirea și întregirea sumelor stipulate în bugetului proiectului aportul financiar va veni din partea administrației publice locale și a mediului de afaceri privat.

„Este o mare bucurie pentru orașul nostru să câștigăm acest titlu! În numele comunității ieșene, mulțumesc organizatorilor și juriului, dar, mai ales, mulțumesc echipei entuziaste formate din reprezentanți ai organizațiilor ieșene de tineret pentru efortul și calitatea municii depuse. Acest titlu este și o confirmare a politici municipalității ieșene din ultimii trei ani și jumătate, de deschidere, sprijin și colaborare cu mediul cultural și educațional, cu societatea civilă și cu organizațiile de tineret, în particular. Suntem prima administrație din țară în ceea ce priveşte alocarea fonduri destinate activităţilor de tineret, sprijinim în permanență proiectele educaţionale ale organizaţiilor neguvernamentale și unităților de învățământ, am creat un Consiliul Consultativ pe Probleme de Tineret, o structură a tinerilor pe lângă Consiliul Local, susținem diverse programe de internship și voluntariat, iar evenimente la care Primăria Municipiului Iași este organizator sau partener, precum Festivalul Internațional al Educației, Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr, Festivalul Internațional de Literatură și Traducere, Întâlnirile Tineretului Ortodox din România și Moldova atrag anual mii și zeci de mii de tineri nu numai din Iași, ci și din țară și de peste hotare. Titlul de Capitală a Tineretului din România ne obligă să continuăm pe acest drum, iar pentru mine, ca primar, nevoile și proiectele educaționale, sociale, recreative sau de integrare pe piața muncii ale tinerilor ieșeni vor rămâne prioritatea absolută”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Citiți și: https://capitalatineretului.ro/orasul-iasi-castiga-titlul-capitala-tineretului-din-romania-editia-2019-2020/.

Comments

comments

Categoria: educatie,eveniment

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*