Horia-Roman Patapievici, scriitorul anului 2018 în România

Publicat de Curierul de Iasi la data de 13/11/2018

În seara zilei de vineri, 9 noiembrie 2018, pe durata a trei ore şi jumătate, Sala Chopin din cadrul complexului ieşean Palas Mall a găzduit “Gala Scriitorii Anului”, în organizarea Uniunii Scriitorilor din România (USR) şi a Primăriei Municipiului Iaşi, prin Casa de Cultură “Mihai Ursachi” a Municipiului Iaşi.

În debutul Galei, amfitrionul Adi Cristi a prezentat “ordinea de zi” a manifestării la care au asistat peste 250 de oameni de cultură din Iaşi şi din România şi Republica Moldova, la eveniment fiind prezent şi primarul Mihai Chirica.

Scriitorul Adi Cristi a mai menţionat: “Suntem la ediţia a treia şi avem aici coloana vertebrală a scriitorilor din România! Şi tot aici avem şi Gala Naţională a Scriitorilor Anului din România!”.

În continuare, au urcat pe scenă şi au luat loc în aşa zisul “prezidiu” al Galei, scriitorii Nicolae Manolescu (preşedintele USR, care a fost şi moderatorul evenimentului) şi Gabriel Chifu (preşedintele Juriului).

“Artistul român de astăzi practică <<cerşetoria>> în mod legal sau chiar ilegal, bate pe la uşi pentru a demonstra valoarea culturii româneşti. Din punct de vedere cultural, suntem o singură naţiune, iar poporul român se dezvoltă prin cultură”, a declarat primarul Mihai Chirica.

“Bine aţi venit la noi, cum şi noi am venit la voi! A fost multă lume aici, în zilele de 8 şi 9 noiembrie, iar din această cauză am putut face şi o şedinţă de Consiliu Director al USR, la Iaşi. Suntem la ediţia a treia, iar un lucru care nu formează tradiţie, se uită. Dar facem ediţia a treia şi cred că o vom putea face şi pe a patra. Iaşul este acum centrul literaturii române, este buricul târgului! USR este o instituţie privată, nu primim bani de la buget. Dar însă avem destule capitale de judeţ, precum Iaşul, care ne ajută să facem evenimente, aceste Gale Naţionale. Vă mulţumim!”, a spus în cuvântul său Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România.

Primarul Mihai Chirica a oferit apoi invitaţilor şi câteva distincţii în anul Centenarului Marii Uniri, cei premiaţi fiind preşedintele Nicolae Manolescu, actorul Ion Caramitru, clarinetistul Aurelian Octav Popa, toţi din Bucureşti.

Juriul “Galei” a fost format din scriitori și critici literari de renume din România, precum Gabriel Chifu (președinte), Dan Cristea, Daniel Cristea-Enache, Ioan Holban, Mircea Mihăieș, Ion Simuț, Răzvan Voncu.

Pentru început, din perioada noiembrie 2017 – octombrie 2018, pentru operele editate şi contribuţia avută la dezvoltarea literaturii române contemporane, juriul menţionat a ales pe cei 12 scriitori ai lunilor respective, ei fiind Alex Ștefănescu (pentru luna noiembrie 2017), Mihai Zamfir (decembrie 2017), Irina Petraș (ianuarie 2018), Lucian Vasiliu (februarie 2018 – este directorul Editurii Junimea Iaşi), Liviu Ioan Stoiciu (martie 2018), Dan Stanca (aprilie 2018), Vasile Dan (mai 2018), Nicolae Prelipceanu (iunie 2018), Ioan T. Morar (iulie 2018), Horia Gârbea (august 2018), Sorin Lavric (septembrie 2018) şi Horia-Roman Patapievici (octombrie 2018).

Fiecare premiant a fost prezentat de către un membru al juriului, printre cei care şi-au prezentat colegii de breaslă fiind şi criticul ieşean Ioan “Puiu” Holban.

În final, prin vocea lui Nicolae Manolescu (preşedintele Uniunii Scriitorilor din România) şi Gabriel Chifu (preşedintele juriului) s-a anunţat şi scriitorul anului 2018, acesta fiind Horia-Roman Patapievici.

“Dedic acest premiu criticilor literari români! Înainte de ’89, citind o cronică de specilitate a unui critic literar, erai parcă mai liber, acolo se puteau spune multe lucruri care nu erau cenzurate!”, a menţionat Horia-Roman Patapievici.

În partea a doua a manifestării din Sala Chopin, a urmat un extraordinar recital actoricesc al maestrului Ion Caramitru, acompaniat de clarinetistul Aurelian-Octav Popa, sub denumirea “Dor de Eminescu”.

“A fost o seară de vis! Mi-ar fi părut rău să nu fiu prezentă la acest eveniment poate unic în viaţa unui om!”, ne-a declarat Angela Pistol, membră a Ligii Scriitorilor din România – Filiala Iaşi-Moldova şi a Asociaţiei Literare “Păstorel” Iaşi.

DAN TEODORESCU

Comments

comments

Categoria: cultura si culte

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*