Goran Bregovic, concert extraordinar în a şaptea zi a FIE 2015

Publicat de Curierul de Iasi la data de 28/05/2015

A şaptea zi a Festivalului Internaţional al Educaţiei.

Să FIE tinereţe! Să FIE muzică!

După şase zile de conferinţe, ateliere, competiţii sportive, expoziţii, recitaluri, poezie, film şi teatru, Festivalul Internaţional al Educaţiei încheie prima săptămână a celei de-a III-a ediţii sub semnul entuziasmului tinereţii şi al bucuriei muzicii bune!

Cei 100 de poeţi din ţară şi străinătate care participă la Festivalul Internaţional „Poezia la Iaşi” continuă şi joi, 28 mai 2015, întâlnirile cu cititorii. Între orele 11.00 și 13.00, poeţii vor susţine lecturi publice în liceele şi universităţile ieşene, pentru ca după-amiază, între orele 17.00 și 19.00, aceştia să recite versuri şi să ofere autografe în cartierele Iaşului.

„Maratonul ideilor tinerilor”, o iniţiativă a Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza” care îşi propune să încurajeze cooperarea dintre Fundaţia Iaşi – Capitală Culturală Europeană şi mediul universitar, include în această zi două festivităţi de premiere. Acestea vor avea loc de la ora 14.00 și, respectiv, de la ora 16.00, la cortul FIE – FICCE de pe pietonalul Ştefan cel Mare.

Festivalul de Teatru EuroArt ne propune trei evenimente de interes: o lectură publică susţinută de Octavian Jighirgiu, de la ora 14.00, la Club Embargo; spectacolul de teatru „Avarul” în montarea Teatrului „Mihai Eminescu” Botoşani şi regia lui Cristian Gheorghe, de la ora 19.00, la Casa de cultură a Studenţilor; în fine, de la ora 20.00, la Club La Femme, spectacolul de teatru – folk „Mai bine cântăm la pisici – Miau!”(în regia lui Andrei Maftei, cu Adi Bezna și Cezar Popescu).

La rândul său, Ateneul Tătăraşi vă invită la două evenimente: spectacolul „Ludicul – punți de comunicare între generaţii”, de la ora 16.00, şi, respectiv, de la ora 18.00, o dezbatere în cadrul proiectului „O dictare pentru fiecare. Vino la barometrul limbii române!”.

După o zi de pauză, FIE ajunge din nou în cartierele Iaşului: de la ora 16.00, pe scenele special amenajate în Nicolina (Esplanadă) şi Alexandru cel Bun (Piaţa Voievozilor) vor avea loc noi concerte de muzică ușoară și populară, precedate de momente de street acting și interacțiune cu publicul asigurate de artiștii The Sky.

Unul dintre cele mai importante evenimente nu doar ale zilei, ci ale întregii celei de-a III-a ediții a FIE, este Marșul absolvenților.

Sărbătoarea studențimii ieșene se va desfăşura în felul următor: la ora 17.30 coloana absolvenţilor de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” va pleca din Agronomie şi va face joncţiune, la ora 18.00, cu studenţii Universităţii „Al. I. Cuza” pe Bulevardul Carol I. De acolo, absolvenţii se vor îndrepta spre Casa de Cultură a Studenţilor, unde se vor întâlni, la ora 18.15, cu colegii lor de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” şi Universitatea de Arte „George Enescu”. Cu toţii vor parcurge traseul Fundaţie – Gavriil Muzicescu – Piaţa Unirii – Ştefan cel Mare şi Sfânt – Esplanada Casa Patrată, acolo unde se vor reuni cu studenţii de la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi”, la ora 18.45. La rândul lor, studenţii politehnişti își vor fi dat întâlnire la ora 18.15, în parcarea Facultăţii de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului, de unde se vor îndrepta spre Casa Pătrată, pe traseul B-dul Tudor Vladimirescu – Elena Doamna – Hotel Europa – Anastasie Panu – Casa Pătrată. Coloanele reunite pe Esplanada Casei Pătrate vor intra în Piaţa Palatului Culturii la ora 19.00, unde vor ţine discursuri rectorii universităţilor şi reprezentanţi ai Mitropoliei Moldovei și Bucovinei și ai Primăriei Municipiului Iaşi.

În cadrul FIE 2015 și al seriei de evenimente ocazionate de cei 155 de ani de învățământ artistic la Iași, Universitatea de Arte „George Enescu” vă așteaptă, de la ora 18.00, la Sala Studio a universității, la piesa de teatru „Notă de plată mecanică” (pusă în scenă de Anul III, specializarea Artele spectacolului – Actorie, Facultatea de Teatru, în regia lui Doru Aftanasiu).

De la ora 19.00, la Sala „Eduard Caudella” – Casa Balș, nu trebuie să ratați concertul cameral oferit de Leonard Dumitriu, Romeo Cozma și Viorel Munteanu, evenimentul fiind și parte a Săptămânii Internaţionale a Muzicii Noi.

Ziua de 28 mai 2015 marchează și debutul a două festivaluri incluse în programul FIE 2015. Mai întâi, de la ora 19.00, la Casa de Cultură „Mihai Ursachi” din Copou va avea loc deschiderea oficială, urmată de proiecții, a Festivalului Filmului Evreiesc. La manifestare vor participa Reuven (Palgi) Hecker (Profesor universitar în cadrul Departamentului de Film și Televiziune din cadrul Universităţii din Tel Aviv), Liviu Carmely (regizor, director și fondator al Arhivei de Film a Universităţii din Tel Aviv) şi Paul Ghiţiu (director al Festivalului).

Apoi, în aceeași zi, cu un concert oferit de Corul academic Byzantion în curtea Mănăstirii Golia de la ora 21.00, începe în cadrul FIE și Festivalul de Muzică Sacră și Medievală.

La finele unei zile pline, dedicată în special studenților, cea de-a III-a ediție a FIE ajunge la un punct culminant! De la ora 20.30, îndrăgitul Goran Bregovic, alături de trupa sa, Wedding and Funeral Orchestra, promite să ofere un concert de neuitat pe scena din fața Palatului Culturii!

Accesul la toate aceste manifestări (cu excepția celor incluse în Festivalul de Teatru EuroArt) este liber, iar organizatorii așteaptă ieșenii și cei care vizitează capitala culturală a României să participe în număr cât mai mare și să se bucure de FIE!

Agenda zilei de joi, 28 mai 2015

•        orele 9.00 – 12.00: „Armonii stradale din inima copiilor” (ateliere de lucru, demonstrații interactive, desene pe asfalt, experimente grafice pe tehnici diferite, inițiere modelaj în lut, execuții de machete, paradă vestimentară) – Parcul Copou

•        orele 9.00 – 12.00: Miniexpoziții tematice în locuri incluse în FIE (pictură, grafică, decorativă, arhitectură, design, sculptură) – Parcul din fața Teatrului Național

•        orele 10.00 – 12.00: „Pași de copil în Iașii marilor zidiri” (ediția a IV-a)

•        orele 10.00 – 12.00: Ateliere de land-art (artă creată din elemente din natură) / Ateliere de slackline (mers în echilibru pe o chingă) / Jocuri de logică și gândire laterală (puzzle-uri fizice cu diferite nivele de complexitate) / Photo Scavenger / Hunt Balance Rock Towers (concurs de structuri din bucăți de lemn) – Parcul Copou

•        orele 11.00 – 13.00: Festivalul Internațional „Poezia la Iași

Lecturi publice în liceele și universitățile ieșene

•        ora 14.00: Maratonul ideilor tinerilor – Premiere – Cortul Fundației Iași – Capitală Culturală Europeană de pe pietonalul Ștefan cel Mare

•        ora 14.00: Festivalul de Teatru EuroArt – Club Embargo

Lectură publică: Octavian Jighirgiu

•        orele 14.00 – 18.00: Ateliere meșteșugărești (Podoabe tradiționale din mărgele) – Parcul Copou

•        ora 16.00: Spectacol „Ludicul – punți de comunicare între generații”, prezentat de echipa intergenerațională în cadrul reuniunii transnaționale a Proiectului european „ComeOn” Teatrul – Ateneul Tătărași

•        ora 16.00: Maratonul ideilor tinerilor – Festivitatea de premiere a celor mai bune 9 idei și soluții – Cortul Fundației Iași – Capitală Culturală Europeană de pe pietonalul Ștefan cel Mare

•        orele 16.00 – 17.00: Animație stradală – Scenele FIE din Nicolina și Alexandru cel Bun

•        orele 17.00 – 20.00: Spectacole de muzică ușoară, folclor și dans – Scenele FIE din Alexandru cel Bun și Nicolina

•        ora 17.00: Conferință „Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural” – Muzeul Universității „Al. I. Cuza” (Conferința este susținută de Cătălin Botoșineanu și face parte din cele 6 susţinute pe parcursul proiectului, rezultatele acestui amplu demers ştiinţific urmând să fie publicate într-o monografie istorică a minorităţilor din Iaşi)

•        orele 17.00 – 19.00: Festivalul Internațional „Poezia la Iași

Lecturi publice în cartierele Iașului. Sesiuni de autografe

•        orele 17.30 – 19.00: Marșul absolvenților – Participă studenții celor cinci universități de stat din Iași, care își vor da întâlnire la Palatul Culturii.

•        ora 18.00: Vernisajul expoziției de arte vizuale „Profesori și absolvenți” – Universitatea de Arte „George Enescu”

Prezintă criticul de artă Maria Bilașevschi

•        ora 18.00: Dezbatere în cadrul „O dictare pentru fiecare. Vino la barometrul limbii române!” – Sala mare a Ateneului Tătăraşi

•        ora 18.00: Teatru: „Notă de plată mecanică” (Anul III, specializarea Artele spectacolului – Actorie, Facultatea de Teatru / regia: Doru Aftanasiu) – Sala Studio, Universtatea de Arte „George Enescu”

•        ora 19.00: Festivalul Filmului Evreiesc – Deschidere oficială, urmată de proiecții – Casa de Cultură „Mihai Ursachi” din Copou (Participă Reuven (Palgi) Hecker (Profesor universitar în cadrul Departamentului de Film și Televiziune din cadrul Universității din Tel Aviv), Liviu Carmely (regizor, director și fondator al Arhivei de Film a Universității din Tel Aviv) și Paul Ghițiu (director al Festivalului)).

•        ora 19.00: Concert cameral (Leonard Dumitriu, Romeo Cozma, Viorel Munteanu) – Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi – 2015 – Sala „Eduard Caudella”, Casa Balș

•        ora 19.00: Festivalul de Teatru EuroArt – Casa de Cultură a Studenților

Spectacol de teatru „Avarul” (regia: Cristian Gheorghe) – Teatrul „Mihai Eminescu” Botoşani

•        ora 19.30: Lecturi underground – Călin Ciobotari – „Piesa cu actori” – Teatru FIX

•        ora 20.00: Festivalul de Teatru EuroArt – Club La Femme

Spectacol de teatru – folk „Mai bine cântăm la pisici – Miau!”(regia: Andrei Maftei; cu Adi Bezna și Cezar Popescu)

•        ora 20.30: Concert Goran Bregovic & Wedding and Funeral Orchestra – Palatul Culturii

•        ora 21.00: Festivalul de Muzică Sacră și Medievală – Concert Corul academic Byzantion – Curtea Mănăstirii Golia

•        22.30 Festivalul Filmului Evreiesc – Casa de Cultură „Mihai Ursachi” din Copou (Scurtmetraje de ficţiune: „Dark Night” (2005, Israel, dramă, 30 min, r/s: Leon Prudovsky), „Weitzmann Street No 10” (2006, Israel, 13 min, rom/eng, r/s))

Comments

comments

Categoria: cultura si culte

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*