Ghidul alegătorului

Publicat de Curierul de Iasi la data de 07/12/2012

Duminică, 9 decembrie, între orele 7.00 şi 21.000, cetăţenii români vor participa la alegerile pentru un nou Parlament. In municipiul Iasi vor fi deschise 236 de sectii de votare

Numărul secţiilor de votare deschise pentru alegerile de duminică este de 18.749, dintre care 18.454 în ţară şi 295 în străinatate

Fiecare român care a împlinit 18 ani, până în ziua alegerilor inclusiv, îşi poate exercita votul la scrutinul de duminică, cu excepţia persoanelor debile sau alienate mintal, puse sub interdicţie sau condamnate la pierderea drepturilor electorale, prin hotărâre judecătorească definitivă. Electorul are dreptul la un singur vot pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi la un singur vot pentru alegerea Senatului. Votul este personal, secret şi exprimat pe baza liberului consimţământ.

Documentele necesare

Alegătorii votează numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul. Alegătorii care fac dovada, pe baza actului de identitate, că domiciliază în zona arondată secţiei de votare respective şi au fost omişi din copia de pe lista electorală permanentă vor fi înscrişi în lista electorală suplimentară de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare. Cetăţenii români cu drept de vot, cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, îşi exercită dreptul de vot la una dintre secţiile de votare din acea ţară în care îşi au domiciliul sau reşedinţa. Cetăţenii români cu domiciliul în ţară pot vota doar dacă au asupra lor cartea de identitate sau cartea de identitate provizorie sau buletinul de identitate.

Procedura de votare

În sala de vot, fiecare alegător prezintă actul de identitate biroului electoral al secţiei de votare care, după verificarea înscrierii în lista electorală, îi încredinţează buletinele de vot şi ştampila cu menţiunea „VOTAT”. Alegătorii votează separat, în cabine închise şi aplică ştampila cu menţiunea „VOTAT” înăuntrul patrulaterului care cuprinde numele candidatului pe care îl votează. După ce au votat, alegătorii îndoaie buletinele de vot astfel încât pagina albă care poartă ştampila de control să rămână în afară şi le introduc în urnă, având grijă să nu se deschidă. Ştampila cu menţiunea „VOTAT” se restituie preşedintelui, care o aplică pe actul de identitate al alegătorului, menţionând şi data scrutinului. În cazul în care alegătorul votează în baza cărţii de identitate, pe versoul acesteia se aplică un timbru autocolant cu menţiunea „VOTAT” şi data scrutinului. În cazul în care buletinul de vot se deschide astfel încât secretul votului nu mai este asigurat, acesta se anulează şi se dă alegătorului, numai o singură dată, un nou buletin de vot, făcându-se menţiune despre incident în procesul verbal al operaţiunilor de votare. Îndoirea greşită a buletinului de vot nu atrage nulitatea acestuia, dacă secretul votului este asigurat. Prezenţa oricărei persoane în cabinele de vot, în afara celei care votează, este interzisă. Persoanelor care la ora 21,00 se află în sala unde se votează li se permite să îşi exercite dreptul de vot.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*