Gheorghe Nichita: „Regionalizarea este aruncată în derizoriu de către guvernanţi”

Publicat de Curierul de Iasi la data de 20/06/2011

Primarul Gheorghe Nichita consideră că reorganizarea administrativă a României trebuie realizată după o analiză amănunţită şi o informare a populaţiei.

Discuţiile din ultimul timp cu privire la o regionalizare cu 8 judeţe a României aruncă în derizoriu, spune primarul, un proiect important şi necesar. Mai mult, modalitatea de adoptare a unei asemenea decizii nu demonstrează decât amatorismul Guvernului.

Primarul Gheorghe Nichita cere adoptarea unei noi strategii pentru realizarea reorganizării administrative. În primul rând, spune edilul ieşean, trebuie o analiză aprofundată atât a situaţiei economice cât şi a infrastructurii şi potenţialului de dezvoltare a fiecărei regiuni în parte. În al doilea rând trebuie creată o strategie guvernamentală care să îşi asume prin măsuri concrete reducerea disparităţilor economice dintre regiuni ca mai apoi, populaţia să fie corect informată asupra necesităţii reformei administrative.

„Reorganizarea administrativă este un proiect necesar şi foarte important care afectează peste 20 de milioane de români. Din păcate acest proiect este aruncat în derizoriu de către guvernanţi. Regionalizarea nu este doar o trasare a unor graniţe şi stabilirea unor capitale, aşa cum o fac acum pripit cei de la putere. Pentru o reorganizare eficientă trebuie o evaluare a potenţialului economic a fiecărei regiuni, de asumarea susţinerii proiectelor zonelor defavorizate şi de o bună informare a populaţiei. Sensul regionalizării este de a ridica nivelul de trai în baza unei concepţii analitice care să prevadă organizarea pe viitor a infrastructurii, a sistemului de învăţământ sau al sistemului sanitar pentru a răspunde eficient la nevoile noii regiuni”, precizat primarul Gheorghe Nichita.

Conform edilului, discuţiile asupra regionalizării se poartă de ani buni în organismele asociative ale primarilor şi pripa din acest moment nu face decât să minimalizeze beneficiile reorganizării. În mod corect, consideră Nichita, aplicarea regionalizării ar trebui să intre în efectivitate în perioada 2013 – 2016. De altfel, primarul a prezentant un document din 17 mai 2011, semnat de prim ministru Emil Boc şi miniştrii Elena Udrea şi Traian Igaş în care se preciza că regionalizarea nu se poate face în acest moment petntru că ar da peste cap funcţionarea statului. De aceea, este de neînţeles graba de a demara un astfel de proiect la numai 3 săptămâni de când era considerat inoportun.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*