“Gară pe drumul Marii Uniri”, expoziţie dedicată aniversării Centenarului

Publicat de Curierul de Iasi la data de 04/07/2017

Muzeul Unirii din Iaşi va găzdui pe 10 iulie, de la ora 18.00, vernisajul expoziţiei „Gară pe drumul Marii Uniri”, proiect realizat de Asociaţia DAR DEVELOPMENT sub egida Departamentului CENTENAR din cadrul Guvernului României şi co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. În evenimentele care vor avea loc la Iași, asociaţia va avea ca parteneri speciali Departamentul Centenar de pe lângă Primăria Municipiului Iași și Muzeul Unirii Iași.

Proiectul pune în lumină importantul rol al căilor ferate în dezvoltarea României Moderne și desfășurarea Primului Război Mondial printr-o expoziție fotodocumentară itinerantă. În realizarea expoziției a fost utilizată tema feroviară pentru a purta  privitorul pe fronturile Primului Război Mondial unde au fost angrenați combatanți români, ilustrând în același timp condițiile istorice , eforturile politice și diplomatice care au contribuit la realizarea Marii Uniri. Experiența vizuală este completată de o introducere istoriografică. “Dacă în urmă cu 100 de ani, Iașul era punctul terminus al retragerii din fața ocupației germane, devenind Capitala Rezistenței Naționale, pentru proiectul nostru Iaşul este punctul de plecare”, au declarat organizatorii evenimentului.

În cadrul proiectului vor avea loc evenimente la Mărășești, București, Târgoviște și Târgu Jiu, urmând ca, în final, expoziția să ajungă la Alba Iulia, unde va rămâne pentru a putea fi vizionată de public cu ocazia manifestărilor de 1 Decembrie.

La Iaşi, exponatele vor fi găzduite de Muzeul Unirii până pe data de 31 iulie.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*