Gala FIE, gala excelenței educației ieșene

Publicat de Curierul de Iasi la data de 19/06/2014

Organizată de Primăria Municipiului Iași și Fundația Iași – Capitală Culturală Europeană, a doua ediție a Festivalului Internațional al Educației propune sute de evenimente, concentrate în 10 zile de teatru, film, dans, animație stradală, concursuri, operă sau muzică. Festivalul Internațional al Educației Iași 2014 se deschide vineri, 20 iunie, cu o suită de evenimente și spectacole organizate în stradă sau în sală, atât în spații de tradiție, cât și neconvenționale.

Gala FIE
Evenimentul central al primei zile a festivalului este Gala de Excelenţă FIE, organizată la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași, începând cu ora 18.00. În cadrul Galei FIE, rectorii celor cinci universităţi de stat ieşene vor oferi Premii pentru Excelență Academică, iar reprezentanții conducerii Inspectoratul Școlar Județean Iași vor înmâna două Premii pentru Excelență în Educație. De asemenea, primarul Gheorghe Nichita va oferi unei personalități de anvergură a Iașului Premiul Omnia pentru întreaga activitate academică, științifică și de cercetare. „Am deschis anul trecut, la prima ediție a FIE, întâiul capitol al unei cărţi ce se adresează lumii întregi: un manual de bune, moderne și ingenioase practici educaţionale. Fiindcă avem marea şansă de a trăi într-o cetate care şi-a făcut din învăţătură un blazon, ne dorim ca această a doua ediție a FIE să consolideze prestigiul unui oraș în care chiar se face Școală! Deținem cele mai bune licee și printre cele mai importante universități din ţară, avem cei mai valoroși profesori și cercetători, ne lăudăm cu o veritabilă armată de olimpici și studenți eminenți! Cred din toată inima că adevăratul brand al Iașului rămâne Școala! Dacă în și prin Școală ne făurim planurile de viitor și facem primii pași spre a le realiza, haideți să ne imaginăm un Iași al viitorului, clădit pe Educație, pe Cunoaștere, pe Cultură! Doar punând accent pe Educație, pe Cunoaștere și pe Cultură putem reda Iașului acea aură de legendă, acea strălucire de oraș simbol al românilor, pe care a avut-o câtă vreme a îndeplinit onorantul statut de capitală a Moldovei celei Mari”, a declarat primarul Gheorghe Nichita.

Momente artistice
În cadrul Galei FIE vor fi și câteva momente artistice susținute de muzicianul Andrei Naidin și de artiștii Operei Naționale Române Iași. Amfitrionii Galei vor fi actorii ieșeni Daniela Nane și Adrian Păduraru, acesta din urmă fiind și purtătorul de cuvânt al FIE Iași 2014. Evenimentul va putea fi urmărit în direct pe site-ul oficial FIE Iași 2014: www.fieiasi.eu, precum și pe site-ul Iașul are Prioritate:www.prioritatepentruiasi.ro.
În finalul Galei FIE va avea loc spectacolul cu piesa de teatru „O noapte furtunoasă”, în regia lui Gelu Colceag. Din distribuție fac parte Daniela Nane (Zița), Vlad Logigan (Spiridon), Mircea Rusu (Nae Ipingescu), Doru Ana (Titircă), Andrei Mateiu (Rică Venturiano), Magda Catone (Veta), Vlad Corbeanu (Chiriac).

fie

Surse de informare
Detalii complete despre programul FIE Iași 2014 sunt publicate atât pe site-ul oficial www.fieiasi.eu, pe site-ul PERFORM – To Fringe or not to Fringe www.performiasi.ro, cât și pe pagina oficială de Facebook a festivalului: https://www.facebook.com/festivaliasi, precum și în atașamentul acestui email.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*