Fundația Comunitară Iași a inițiat un proiect de revitalizare urbană

Publicat de Curierul de Iasi la data de 28/11/2016

Municipalitatea va semna un acord de parteneriat cu Fundația Comunitară Iași. Obiectivul acestui acord de asociere este cooperarea între cele două entități în vederea revitalizării urbane a spațiilor publice, în complementaritate cu efortul bugetar public. Acordul va fi încheiat pe o perioadă de cinci ani.

Soluțiile de reamenajare a spațiilor urbane care vor fi identificate rezultă din organizarea unui concurs de proiecte, gestionat de Fundația Comunitară Iași, prin care comunitatea vine cu soluții de reamenajare sau cosmetizare a unor spații publice. Soluțiile propuse vor putea fi implementate numai cu acordul Municipiului Iași. Ulterior, Primăria va prelua în proprietate cu titlu gratuit investițiile realizate cu fonduri atrase de Fundația Comunitară Iași, realizându-se astfel economii la bugetul local. Primele amplasamente propuse sunt aleea Grigore Ghica Vodă și parcul de pe versantul Sinagogii din Târgu Cucu. Intervențiile dorite privesc refuncționalizarea spațiilor cu utilitate comunitară, cosmetizarea spațiilor verzi și instalarea de mobilier urban de relaxare.

Concret, proiectul inițiat de Fundația Comunitară se numește Fondul Cardul Comunității și este un program de dezvoltare comunitară care urmărește sprijinirea antreprenoriatului local. Astfel, ieșenii contribuie la economia locală prin achiziționarea de produse și sericii ale antreprenorilor locali din program, iar aceștia donează pentru un fond de finanțare nerambursabilă a proiectelor de revitalizare urbană (Fondul Cardul Comunității). Valoarea financiară a fondului, la această rundă de finanțare, este de aproximativ 2.500 de euro.

Prin programele de revitalizare urbană, Fundația Comunitară Iași urmărește să finanțeze proiecte ale comunității care transformă spațiile neutilizate în locuri cu impact estetic sau cu utilitate comunitară; amenajează grădini / spații verzi / parcuri; construiesc noi spații / lounge-uri urbane de relaxare și petrecere a timpului liber; reamenajează spații cu acces public astfel încât să fie mai eficiente cu utilizarea de materiale reutilizabile și pentru a educa publicul larg în acest sens; transformă vegetația din zonele vizate în locuri de joacă pentru copii sau de petrecere a timpului liber pentru cetățeni; reciclează și reutilizează diferite materiale pentru amenajarea spațiului; pun în practică sau promovează către publicul larg metode inovative de reciclare și folosire economică a resurselor și alte idei creative de înfrumusețare a spațiilor / zonelor urbane.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*