Forum pentru modernizarea iluminatului public

Publicat de Curierul de Iasi la data de 06/06/2012

 

 

Prin intermediul unui program european, Primăria Iaşi a adunat părerile experţilor pentru a realiza un sistem de iluminat public cu un consum redus de energie.

În cadrul proiectului PLUS ”Strategii de iluminat public pentru spaţii urbane durabile” s-au organizat la Iaşi 3 forumuri dedicate iluminatului public, în perioada 28-30 mai 2012. În cadrul acestor forumuri a avut loc întâlnirea experţilor în iluminat public unde s-a discutat pe baza raportului de autoanaliză al oraşului Iaşi în domeniul iluminatului public şi arhitectural.

Forumurile au fost organizate la Universitatea  Tehnică „Gheorghe Asachi” şi la Primăria Iaşi şi au avut ca obiectiv principal obţinerea de informaţii practice privind oportunităţile de dezvoltare al iluminatul public ieşean.

Prin Proiectul PLUS se aduce o contribuţie semnificativă la reducerea consumului de energie şi în special de raţionalizare a acestuia, raționalizare care are la baza o strategie rezultată dintr-o serie de studii amănunțite realizate în Municipiul Iași. Scopul acestei strategii este de a valorifica bunele practici existente şi rezultatele legate de economisirea de energie pentru a oferi soluţii viabile suport pentru protejarea mediului, oferind totodată, ulterior, posibilitatea de a finanţa aceste nevoie identificate prin intermediul Fondurilor Structurale. Analizele realizate prin proiect se concentrează pe noi modalităţi de abordare în domeniul iluminatului public urban, iluminatul arhitectural,  utilizarea inovaţiilor tehnologice, proiectul contribuind la eficienţa energetică, şi în cele din urmă  la sustenabilitatea şi succesul economic.

Partenerii în proiecul PLUS sunt: FEDR Eindhoven (Olanda), Nice Côte d’Azur (Franța), Lyon (Franța), Birmingham (Anglia), Leipzig (Germania), Bassano del Grappa (Italia), Sofia (Bulgaria), Patras – ADEP S.A. (Grecia), Burgos (Spania), Tallinn (Estonia), Consorțiu LUCI (Lighting Urban Community International).

Perioada proiectului este de 27 luni, din octombrie 2010 pană în decembrie 2012 iar Bugetul total al proiectului este de 1.689.508 din care bugetul Municipiului Iași este de 94.920 Euro.

Comments

commentsAcest post nu permite comentarii.

Acest post nu permite comentarii. Ne pare rau.