Fonduri pentru proiecte culturale dedicate Centenarului

Publicat de Curierul de Iasi la data de 09/08/2018

Două dintre cele șapte proiecte incluse în Programul Centenar al Primăriei Municipiului Iași cofinanțate de Guvern vor fi în atenția Consiliului Local. Finanțarea va fi realizată de Ministerul Culturii și Identității Naționale, proiectele municipalității ieșene fiind aprobate de Comitetul Interministerial pentru Centenar.

Astfel, consilierii locali vor dezbate vineri aprobarea obiectivului „Reabilitarea Monumentului Eroilor din Primul Război Mondial” din Galata și includerea acestuia în lista de investiții a Municipiului Iași, precum și aprobarea documentaţiei şi a indicatorilor tehnico-economici pentru „Consolidare și reabilitare imobil str. General Berthelot nr.18”.

În privința proiectului „Reabilitarea Monumentului Eroilor din Primul Război Mondial”, Galata, valoare estimată se ridică la 2.100.000 de lei, din care 2.000.000 lei reprezintă finanțarea de la bugetul de stat,  suma de 100.000 de lei însemnând contribuția de la bugetul local. Durata estimată de realizare a investiției este de 12 luni. Potrivit referatului de specialitate al proiectului de hotărâre, Primăria  Municipiului Iași are cuprinse în Programul de Investiții 2018 sumele necesare pentru  executarea etapei de realizare a  expertizei  tehnice în  vederea   stabilirii   stării tehnice a Monumentului Eroilor din Primul Război Mondial (realizat  între anii 1928 – 1930 pe baza proiectului inginerului Henri Coandă. După   realizarea   expertizei,  urmează  etapele  de  realizare  a   documentației   tehnice   de  consolidare și restaurare, actualizarea indicatorilor tehnico-economici ai investiției, apoi se va demara execuția lucrărilor de consolidare și restaurare.

Casa Berthelot, un viitor spațiu expozițional

Al doilea proiect dedicat Centenarului „Consolidare și reabilitarea imobilului str. General Berthelot nr.18” va fi trece la etapa aprobării în Consiliul Local a documentaţiei şi a indicatorilor tehnico-economici pentru acest obiectiv. Potrivit referatului de specialitate al proiectului de hotărâre, principalele lucrări de intervenție vor consta în consolidarea elementelor, subansamblurilor sau a ansamblului structural, protejarea, repararea elementelor nestructurale şi/sau restaurarea elementelor arhitecturale şi a componentelor artistice, după caz, intervenţii de protejare/conservare a elementelor naturale şi antropice existente valoroase, după caz, demolarea parţială a unor elemente structurale/ nestructurale, cu/fără modificarea configuraţiei şi/sau a funcţiunii existente a construcţiei, introducerea unor elemente structurale/nestructurale suplimentare, introducerea de dispozitive antiseismice pentru reducerea răspunsului seismic al construcţiei existente.

Clădirea, după lucrările de consolidare și reabilitare, cu dotarea completă prin instalații moderne, se va amenaja ca spațiu expozițional / multifuncțional (pentru expoziții itinerante sau permanente, pentru recitaluri de cameră, pentru festivități școlare sau universitare, etc). Valoarea estimată a investiției este de 5.209.318,15,00 lei inclusiv TVA din care C+M 4.292.507,31 lei. Ministerul Culturii va asigura o finanțare de 2.000.000 de lei. Termenul de executare al lucrărilor este de 12 luni.

Alte proiecte sprijinite financiar de Guvern

Celelalte cinci proiecte ale municipalității ieșene dedicate Centenerului Marii Uniri și aprobate spre finanțare de Comitetul Interministerial pentru Centenar din cadrul Ministerului Culturii sunt următoarele: „Construirea și amplasarea drapelului național în scuarul de la intersecția străzii Palat cu Splai Bahlui Mal Stâng” (540 000 de lei), „Realizarea și amplasarea copiei statuii Regelui Ferdinand I Întregitorul” la Chișinău (1.000.000 de lei), „Restaurarea mormintelor din Cimitirul Eternitatea ale medicilor ieșeni căzuți în Primul Război Mondial” (150.000 de lei), Centenarul Societății Simfonice George Enescu”- 18 octombrie 1918 (73.000 de lei) și „Traselul Memoriei” (436.000 de lei).

 

 

 

 

 

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*