Fonduri guvernamentale pentru aeroport, autostradă şi spitalul regional de urgenţă

Publicat de Curierul de Iasi la data de 20/11/2013

În urma discuţiilor cu premierul Victor Ponta, primarul Gheorghe Nichita a obţinut alocări bugetare concrete pentru importantele proiecte regionale: autostrada Est-Vest, aeroportul internaţional Iaşi şi spitalul regional de urgenţă.

 

“Am discutat cu primul-ministru în privinţa proiectelor regionale pe care noi le-am asumat politic înainte de alegerile generale. Avem 10 proiecte şi, la un moment dat, în buget nu se regăsea mai nimic. Şi era foarte important să vedem dacă putem stabili un grafic pentru fiecare proiect şi eventual un sistem de finanţare”, a precizat Nichita, citat de Mediafax.

Primarul a obţinut susţinerea guvernamentală pentru finanţarea autostrăzii Est-Vest, Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş-Câmpia Turzii, iar tronsonul Neamţ-Iaşi-Ungheni va fi bugetat pentru 2014-2020, astfel încât lucrările să poată fi demarate.

premiere elevi0001_resize“Am obţinut susţinerea premierului în ceea ce priveşte finanţarea autostrăzii Est-Vest, Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş-Câmpia Turzii. În primul rând, prin fonduri europene, care sunt în curs acum, vor apărea lucrări la Câmpia Turzii-Târgu Mureş. Pentru tronsonul Târgu-Mureş-Neamţ se va reface studiul de fezabilitate, pentru că e foarte mare ca valoare. Iar tronsonul Neamţ-Iaşi-Ungheni va fi tronsonul finanţat în bugetul 2014-2020, pentru a şi executa lucrări. Deci Neamţ-Iaşi-Ungheni va fi bugetat pentru 2014-2020, şi cu bani, şi pentru ca să se poată începe lucrările”, a mai spus Nichita.

10 milioane pentru aeroport

Primarul municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita a menţionat că a discutat cu premierul Victor Ponta şi pe tema finanţării pe care aeroportul din Iaşi o va primi în 2014, premierul transmiţându-i că se vor aloca 10 milioane de euro pentru aeroport.

„Am vorbit cu premierul şi despre aeroportul din Iaşi, care este în clipa de faţă finanţat cu bani de la Consiliul Judeţean. S-au alocat bani şi pentru alte aeroporturi în decursul timpului şi premierul mi-a făcut o mărturisire astăzi – că va aloca măcar 10 milioane de euro pentru aeroportul din Iaşi în 2014″, a mai spus Nichita.

El a arătat că Ponta i-a transmis şi faptul că în 2014 Guvernul va aloca 750 de milioane de euro pentru spitalele regionale de urgenţă, spitalul de urgenţă din Iaşi având prioritate la finanţare în anul următor.

“Noi avem o problemă foarte mare pe sistemul de sănătate. E absolut necesar un spital regional de urgenţă. Şi acesta care e discutat de foarte mult timp la nivelul ministerului Sănătăţii s-a văzut foarte clar că este oportun şi absolut necesar. Premierul a spus că a alocat deja şi va aloca 750 de milioane de euro pentru spitalele regionale de urgenţă, Iaşi având o prioritate absolută în acest sens”, a spus Nichita.

Înainte de discuţia cu premierul, edilul şef s-a consultat inclusiv cu preşedintele CJ Iaşi, Cristian Adomniţei, şi cu preşedintele PNL Iaşi, Relu Fenechiu, având în vedere că proiectele asumate politic de USL Iaşi şi de parlamentarii de Iaşi nu erau bugetate în proiectul de buget pe anul 2014.

“Aceste proiecte nu se regăseau bugetate în proiectul de buget. Am discutat şi cu parlamentarii USL de Iaşi, am discutat şi cu Relu Fenechiu săptămâna trecută, şi cu preşedintele Consiliului Judeţean (Cristian Adomniţei, n.r.), am vorbit şi cu parlamentarii PSD şi am spus că iau o audienţă la primul-ministru pentru a discuta foarte clar. Bucuria mea este că dânsul a fost foarte receptiv, cum de fapt şi la Iaşi, în decursul timpului, mi-a spus că va susţine, numai că trebuia să găsească modalitatea de a susţine asemenea proiecte”, a încheiat primarul Nichita.

 

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*