Fonduri europene pentru reabilitarea infrastructurii de tramvai

Publicat de Curierul de Iasi la data de 20/09/2018

Primăria Municipiului Iași a făcut un nou pas în procesul de modernizare a transportului public cu ajutorul fondurilor europene. Astfel, luna aceasta au fost încărcate primele proiecte ale municipalității ieșene în aplicația MySMIS, prin care potenţialii beneficiari din România pot solicita fonduri europene pentru perioada de programare 2014 – 2020. Cele două proiecte sunt „Reabilitarea infrastructurii de tramvai în Municipiul Iași” și „Reabilitarea infrastructurii de tramvai în Municipiul Iași – Reorganizarea circulației pe bulevardul Tudor Vladimirescu”, cele două urmând a primi finanțare prin intermediul Programului Operațional Regional – Axa 4.1, destinată mobilității urbane.

„Prin MySMIS toate proiectele europene sunt puse pe sistem electronic. Astfel, apare o arhivare imediată, nu mai este nevoie să duci de fiecare dată tone de materiale scrise. Semnătura este electronică, iar încărcarea este prin sisteme moderne. Zilele acestea am încărcat în sistem național aceste două proiecte europene foarte importante. Vom intra în evaluare probabil în perioada imediat următoare. Mai avem în lucru un proiect care se va finaliza în luna octombrie. Este vorba despre proiectul de reabilitare a infrastructurii de tramvai Iași – Dancu, mai exact Doi Băieți – strada Aurel Vlaicu – limita Municipiul Iași, proiect estimat la 8,67 milioane de euro. Momentan cu acesta ne aflăm în faza de proiectare și de întocmire a documentației de finanțare europeană. Cel mai probabil îl vom încărca în aplicație la începutul lunii noiembrie”, a anunțat primarul Mihai Chirica.

Pe lângă cele trei menționate, municipalitatea urmează să depună tot pe Axa 4.1 și proiectele „Sistem alternativ de mobilitate urbană utilizând stații de închiriere a bicicletelor – Iași VeloCity” și „Sistem de e-ticketing pentru îmbunătățirea mobilității în Zona Metropolitană Iași”.

Ce prevăd cele două proiecte depuse

Proiectul „Reabilitarea infrastructurii de tramvai în Municipiul Iași” presupune reabilitarea infrastructurii și suprastructurii căii de rulare tramvai pe trei tronsoane: Cinci Drumuri – strada Pădurii – strada Nicoriță, Piața Podu Roș – Intersecție cu bulevardul Primăverii și Bulevardul Virgil Săhleanu – Intersecție cu bulevardul Metalurgiei – rond Țuțora. Valoarea totală a proiectului, care implică și achiziționarea a cinci tramvaie, este de 114.284.517,70 lei, inclusiv TVA.

Proiectul „Reorganizarea circulației pe bulevardul Tudor Vladimirescu” prevede execuția lucrărilor de construcții și instalații aferente liniei de tramvai intersecție Bucșinescu – bulevardul Tudor Vladimirescu – intersecție Calea Chișinăului, reabilitarea podului Tudor Vladimirescu și achiziționarea a șapte tramvaie. Valoarea totală a proiectului este de 113.742.261,72 lei, inclusiv TVA.

Comments

comments

Categoria: proiecte europene

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*