Fonduri europene pentru eficientizarea energetică a Spitalului de Recuperare

Publicat de Curierul de Iasi la data de 25/05/2018

Spitalul de Recuperare va fi modernizat prin intermediul fondurilor europene. Primăria Municipiului Iași va demara în curând un proiect de modernizare a Spitalului Clinic de Recuperare prin creșterea eficienței energetice a clădirii în care funcționează de la clasa energetică D la clasa energetică B. Valoarea totală a acestuia este de aproximativ 18,97 milioane de lei. Durata implementării proiectului este de 51 de luni.

„Spitalul Clinic de Recuperare este un spital de referință, are servicii unice de sănătate chiar și la nivelul României. Cu sprijinul municipalității, de-a lungul timpului spitalul a crescut, oferind condiții din ce în ce mai bune de tratament. Este un spital cu opt etaje, consumator important de energie. Era absolut necesară eficientizarea energetică, mai ales că este unul din cele mai mari spitale din județ, cu peste 560 de paturi. Pentru acest proiect european a aplicat Municipiul Iași în colaborare cu unitatea medicală. Durata implementării este mare, dar noi vrem să o scurtăm la maxim 36 de luni. La acest spital mai există o investiție importantă pe care o finanțăm. Este vorba despre lucrările de reparații capitale la etajele IV, V și VI”, a anunțat primarul Mihai Chirica.

Proiectul a fost depus în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 3: „Sprijinirea  tranzitului către o economie cu emisii scăzute de carbon” – Prioritatea de investiții 3.1: „Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice”.

Lucrările de eficientizare energetică a clădirii includ termoizolarea anvelopei clădirii și repararea trotuarelor, eficientizarea sistemului actual de producere a energiei pentru încălzire/răcire și sisteme energie regenerabilă (geotermal și aerotermal), îmbunătățirea randamentului aferent instalației de încălzire și răcire, înlocuirea instalației de distribuție între punctul termic și tronsonul B, a distribuției principale din subsol, a coloanelor, modernizarea sistemului de acționare și ghidaj ale lifturilor, rampe de acces pentru persoane cu dizabilități locomotorii, înlocuire corpuri iluminat cu lămpi cu led și înlocuirea generatorului de abur și izolarea conductelor cu vată minerală cu protecție tablă.

ROBOMOVE – ROBOts dedicated to neuroMOtric Valuable Efficiency

În altă ordine de idei, un proiect de aproximativ 1,4 milioane de euro va fi derulat de Spitalul Clinic de Recuperare. „ROBOMOVE – ROBOts dedicated to neuroMOtric Valuable Efficiency” implică înființarea unui Centru de Robotică și Neuroreabilitare, pe lângă unitatea medicală, asociați în cadrul proiectului urmând a fi Municipiul Iași și IMSP Institutul de Neurologie și Neurochirurgie din Chișinău. Finanțarea ar urma să fie asigurată prin intermediul Programului Operațional Comun ENI România – Republica Moldova 2014 – 2020. Durata de implementare a proiectului va fi de 24 de luni.

Obiectivele proiectului sunt creșterea nivelului de eficiență și îmbunătățirea accesului la serviciile de sănătate în domeniul neurologiei, kinetoterapiei și neurochirurgiei prin construirea și dotarea cu echipamente specifice a Centrului de Robotică și Neuroreabilitare din cadrul Spitalului Clinic de Recuperare din Municipiul Iași, construirea unei clădiri anexe la Blocul I aferent Institutului de Neurologie și Neurochirurgie din Municipiul Chișinău, traininguri speciale pe teme de recuperare neuromotorie (valorificând experiența cadrelor medicale din Iași și Chișinău) și achiziția unor roboti specializați în recuperare neuromotorie, a membrelor inferioare și superioare.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*