Fonduri elveţiene de 46 milioane de euro, în vizorul municipalităţii

Publicat de Curierul de Iasi la data de 08/09/2011

Primăria Municipiului Iaşi a finalizat dosarul de candidatură pentru atragerea de noi fonduri europene nerambursabile pentru dezvoltarea oraşului, de această dată fiind vorba despre o finanţare pusă la dispoziţie de Guvernul Elveţiei, a anunţat într-o conferinţă de presă primarul Gheorghe Nichita.

Banii ar urma să fie alocaţi printr-un program de investiţii în domeniul energiei, pe bază de proiecte, eligibile fiind doar 4 oraşe din România, printre care şi Iaşul, singurul oraş din Moldova. . Pe 1 iunie 2011 a fost lansat ghidul de finanţare, pe o sumă totală de 84 de milioane de euro, iar fiecare autoritate publică trebuie să depună un dosar de candidatură pentru se înscrie în acest program, la care să anexeze idei de proiecte referitoare la reducerea de noxe şi la eficienţa energetică.

“Avem pregătit dosarul de candidatură pentru obţinerea de fonduri nerambursabile prin programul de finanţare elveţiano-român. Avem trei direcţii pentru care dorim fonduri, putem monta instalaţii de panouri solare pentru eficienţă energetică la şcoli, licee, grădiniţe şi cele două spitale ale municipalităţii, în total discutăm despre investiţii de aproximativ 17.2 milioane de euro”, a declarat primarul Gheorghe Nichita.

Şeful municipalităţii a mai adăugat că alte circa 22 de milioane de euro ar putea fi investite într-o nouă turbină care să crească randamentul şi eficienţa la CET I, iar o a treia direcţie pentru care Primăria doreşte să atragă fonduri este modernizarea a 15 puncte termice din municipiul Iaşi, lucrări evaluate la 6,7 milioane de euro.

Partea de cofinanţare a municipalităţii ieşene pentru aceste proiecte va fi cuprinsă între 2% şi 5% din valoarea totală a fondurilor atrase.

Asistenţa financiară venită din partea Elveţiei îşi propune să contribuie la reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene. După depunerea dosarelor de candidatură, o comisie interministerială va analiza proiectele până în luna noiembrie, urmând ca semnarea contractelor de finanţare să fie făcută în prima parte a anului viitor.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*