FILIT 2017: nume importante din literatura română şi mondială în dialog la Iaşi

Publicat de Curierul de Iasi la data de 05/10/2017

A cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere (FILIT) a început la Iaşi, miercuri, 4 octombrie.

 

Invitat la ceremonia de deschidere, primarul Mihai Chirica a adresat un mesaj organizatorilor, invitaţilor şi publicului prezent. “Le mulţumesc creatorilor FILIT pentru invitaţie. Fără efortul lor, care a fost unul continuu timp de 5 ani, acest lucru nu s-ar fi petrecut. Vreau să le mulţumesc celor care au depus un efort de a fi la Iaşi astăzi, veniţi din toate colţurile lumii. Sunt aici personalităţi ale literaturii mondiale care ne onorează cu prezenţa lor. De asemenea, mulţumesc echipei care a pus umărul ca acest festival să se întâmple, de la Muzeul Naţional al Literaturii Române, Consiliul Judeţean, Primărie până la voluntari care au făcut un eveniment de succes. Vă felicit, domnule Teodorovici, că n-aţi abandonat o idee care s-a născut în urmă cu cinci ani şi iată că se petrece din nou”, a declarat edilul.

În continuare, primarul Iaşului a trecut în revistă principalele festivaluri care conferă Iaşului vizibilitate în lumea culturală şi academică.

“Sunt multe festivaluri la Iaşi care au început să capete un contur de succes. Avem Festivalul Internaţional al Educaţiei, Festivalul Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr şi îi mulţumim domnului Ioan Holban că se ocupă de acesta, avem FILIT, un alt festival recunoscut la nivel european şi îi felicităm pe cei care l-au promovat şi îl duc mai departe, avem Festivalul Internaţional de Poezie, cu desantul de poeţi care încearcă de fiecare dată să provoace tânăra generaţie în dorinţa de a scrie şi citi poezie, avem şi Serile Filmului Românesc, eveniment de tradiţie de câţiva ani, şi-i mulţumesc lui Andrei Giurgia că a reuşit să-l facă un festival important, de promovare a talentelor româneşti. Toate aceste festivaluri au un singur scop: de a promova Iaşul ca o catedrală a culturii, a educaţiei. Trebuie să ducem FILIT mai departe ca un festival de tradiţie, să punctăm, mai ales pentru tânăra generaţie, cât de importantă este cartea, nu în forma sa abstractă, ci clasică, materială, să le arătăm că scriitorii există printre noi şi trebuie preţuiţi”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Printre invitaţii ediţiei a V-a se regăsesc Gao Xingjian (laureat al Premiului Nobel pentru Literatură), Olga Tokarczuk, Mircea Cărtărescu, Jeff Lindsay, Jonathan Coe etc., alături de zeci de scriitori şi poeţi români, precum şi traducători din lumea întreagă. La eveniment vor mai participa şi manageri culturali, editori, jurnalişti din ţară şi din străinătate.

Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (FILIT) este un proiect finanţat de Consiliul Judeţean Iaşi prin Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi, care beneficiază şi anul acesta de Înaltul Patronaj al Reprezentanţei Comisiei Europene și sprijinul Primăriei Municipiului Iași.

 

 

Comments

comments



Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!




*