FIE: „o marcă a Iaşului în România şi în Europa”

Publicat de Curierul de Iasi la data de 29/05/2014

Cea de-a doua ediţie a Festivalului Internaţional al Educaţiei (FIE) se va desfăşura sub semnul emblemei de capitală naţională a culturii şi educaţiei sub care este recunoscut Iaşul. Între 20 şi 29 iunie, vor fi zece zile de manifestări care vor accentua dimensiunea regională, naţională şi internaţională a festivalului.

Promovare internaţională
Primul pas al festivalului va fi făcut sâmbătă, 31 mai, la Bucureşti, acolo unde, în cadrul Bookfest, organizatorii vor prezenta presei centrale, împreună cu preşedintele de onoare al FIE, Ion Caramitru, activităţile festivalului şi atuurile Iaşului în cursa pentru obţinerea titlului de Capitală Culturală Europeană 2021. „Îmi doresc ca ieşenii din Bucureşti să participe în număr mare la acest eveniment. Acelaşi mesaj îl vom duce la Bruxelles. Vrem ca FIE să devină un festival cu adevărat internaţional, o marcă a Iaşului în România şi Europa”, a declarat primarul Gheorghe Nichita.

Invitaţi de marcă
În acest an, activităţile festivalului vor avea loc pe axa Copou – Ştefan cel Mare – Palatul Culturii. În paralel, vor fi manifestări la Chişinău şi Cernăuţi. În cadrul FIE va fi organizat şi un Festival de Carte, care va avea loc în Grădina Copou, aceasta urmând a se transforma într-o imensă bibliotecă – librărie în aer liber, cu lansări de carte şi dialoguri cu scriitorii. Ca element de noutate absolută, la FIE vor veni trei câştigători şi participanţi la Eurovision, norvegianul Alexander Rybak, celebra Ruslana din Ucraina, Paula Seling şi Ovi. În cadrul festivalului vor fi puse în scenă piesele de teatru: „Dineu cu proşti” a Teatrului Naţional Bucureşti, „Solidaritate” a Teatrului din Sibiu, „Acasă, în miezul verii” a Teatrului Naţional din Iaşi. În paralel, pe pietonalul Ştefan cel Mare vor avea loc proiecţii de operă – film. Vor mai avea loc zeci de manifestări atât în zona centrală, cât şi în cartiere, în Alexandru cel Bun şi Tătăraşi. „Vreau să mulţumesc partenerilor noştri, universităţilor din Iaşi, ISJ, instituţiilor de cultură din Iaşi, ieşenilor parteneri privaţi, pentru implicarea lor în acest festival. Dacă anul trecut am consemnat la FIE startul oficial al Iaşului în cursa pentru titlul de Capitală Culturală Europeană, în acest an ne propunem să ne consolidăm acest statut”, a spus Gheorghe Nichita, primarul Iaşului.
fie (1)
Evenimentele importante ale FIE 2014:

20 iunie – Gala de Excelenţă FIE, în care va fi premiată excelenţa în educaţie. În cadrul Galei, cele cinci universităţi ieşene şi Inspectoratul Şcolar Judeţean vor acorda premii. De asemenea, primarul Iaşului va acorda premiul OMNIA.
21 iunie – Marşul Absolvenţilor (foto), în finalul căruia va fi organizat un concert extraordinar cu Jethro Tull.
22 iunie – Gala Operelor Naţionale.
26 iunie – Spectacol de operă „Bolero”, premieră a Operei ieşene în Piaţa Palatului Culturii.
27 iunie – Concert extraordinar Eugen Doga, transmis în direct şi la Cernăuţi.
28 iunie –  Spectacol de muzică, lumini şi lasere.
29 iunie –  Concert extraordinar susţinut de Filarmonica Iaşi şi Filarmonica Chişinău.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*