FIE – deschidere spre cultură

Publicat de Curierul de Iasi la data de 13/06/2013

O manifestare unică în România, Festivalul Internaţional al Educaţiei, debutează vineri, 14 iunie. Aflat la prima ediţie, festivalul dezvoltă un câmp cultural nou şi înscrie Iaşul în rândul celor mai creative oraşe din Europa printr-un concept nou, acela de „educaţie, cultură şi artă în aer liber” şi, mai ales, „educaţie prin entertainment”. Evenimentele festivalului se vor desfăşura în Copou, Piaţa Unirii, Ştefan cel Mare, Piaţa Palatului.

La conferinţa de presă susţinută la debutul festivalului au participat Mihai Chirica, viceprimar, Elena Moşuc, soprană, Gheorghe Nichita, primarul Iaşului şi Florin Mindirigiu, directorul FIE (de la stânga la dreapta)

Fringe Festival

Una dintre marile provocări pe care FIE le lansează la Iaşi o reprezintă organizarea unui Fringe Festival, un maraton de zece zile dedicat exclusiv producţiilor independente de teatru neconvenţional şi dans contemporan. Numărul trupelor care s-au înscris la prima ediţie a Iaşi Fringe Festival, care va avea loc între 14 şi 23 iunie, a depăşit orice aşteptări. Din cele peste 120 de spectacole propuse organizatorilor au fost selectate cele mai bune performance-uri de coregrafie, teatru şi dans contemporan.

Pe cele 10 scene ale festivalului, amenajate în cele mai populare cafenele din Iaşi, vor urca peste 200 de artişti din toată ţara. Vor avea loc 75 de reprezentaţii, cea de debut fiind „Gunoierul”, o producţie independentă a Trupei de Teatru Ş din Iaşi. Spectacolul este o comedie spumoasă a oamenilor obişnuiţi, dar cu secrete “mari”. O comedie de Mimi Brănescu ce te face să te întrebi: ”eu ce am în gunoiul meu?” Accesul la toate cele 75 de reprezentaţii care se vor desfăşura în cadrul Fringe Festival se va face în baza unei donaţii sugerate în jurul sumei de 10 lei, ca suport şi apreciere pentru creaţiile scenei de teatru independente din România şi a fenomentului underground. Spectacolele vor avea loc în locaţii neconvenţionale, precum Kiddo Cafe, Arte Bar, Bar La Bază, Clubul Creatorilor, Cafeneaua Maideyi, Teatru FIX, Cafeneaua Acaju, Bar Hand, Sala Studio a Universităţii de Arte George Enescu şi noua terasă de la Moldova Mall, Art House.

Laureat al premiului Nobel

Printre punctele centrale ale FIE se află şi conferinţele motivaţionale susţinute de diverse personalităţi. Biblioteca Centrală Universitară găzduieşte trei astfel de conferinţe. Prima este cea pe care Lordul David Trimble o va susţine pe 15 iunie, de la ora 11. David Trimble, Laureat al premiului Nobel pentru Pace şi lider al Partidului Unionist (Ulster Unionist Party) a fost prim-ministru al Irlandei de Nord în perioada 1998 – 2002. A câştigat Premiul Nobel pentru Pace în anul 1998 datorită eforturilor şi reuşitei sale în încheierea acordului Good Friday, ce a adus pacea în Irlanda de Nord. Va fi cea de-a doua vizită a Lordului David Trimble în România, după cea efectuată la începutul anilor ‘90, în Bucureşti. Totodată, este cea de-a doua personalitate deţinătoare de Nobel care vine în capitala Moldovei, după vizita, în 1995, a lui George Emil Palade (Premiului Nobel pentru Fiziologie şi Medicină – 1974).

Conferinţa lui Raed Arafat

O a doua conferinţă va avea loc duminică, 16 iunie 2013, de la ora 17, şi va fi susţinută de dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, cu tema: “Unde am fost, unde suntem şi unde vrem să ajungem în medicina de urgenţă”. Medic specialist ATI (Anestezie Terapie Intensivă), dr. Raed Arafat a revoluţionat sistemul medical de urgenţă din România prin înfiinţarea SMURD (Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare). Pe 1 martie 2013, dr. Raed Arafat a fost decorat de Casa Regală a României cu distincţia “Nihil Sine Deo” pentru modelul profesional pe care îl promovează.

Oraş al “inteligenţei româneşti”

Miercuri, 19 Iunie 2013, de la ora 17, se va desfăşura conferinţa prezentată de prof. dr. univ. Ion Toderaşcu, cu titlul “Învăţăturile înalte” în Iaşi – oraş al “inteligenţei româneşti”. Evenimentul se vrea o prezentare documentată şi interesantă a istoricului oraşului Iaşi din punct de vedere educaţional şi cultural. Specializat în “Istoria medievală a românilor” şi în “Istoria Bizanţului”, prof. univ. dr. Ion Toderaşcu a ţinut seminariile la aceste discipline, iar mai apoi a predat şi cursurile respective vreme de 46 de ani. În octombrie 2008 prof. univ. dr. Ion Toderaşcu a primit din partea Senatului Universităţii “Al. I. Cuza” din Iaşi titlul de Professor Emeritus cu motivaţia “pentru contribuţiile prestigioase realizate de-a lungul unei vieţi închinate educaţiei academice”.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*