FIE 2019, sărbătoarea educaţiei şi culturii!

Publicat de Curierul de Iasi la data de 08/05/2019

A şaptea ediţie a Festivalului Internaţional al Educaţiei (FIE) va capta atenţia publicului ieşean în perioada 6 mai – 26 iunie 2019, aducând în prim – plan numeroase manifestări educative, culturale, academice şi spirituale.

Beneficiind de un buget de 2.300.000 de lei, FIE 2019 şi calendarul estival al evenimentelor asociate FIE cuprind aproape 200 de proiecte.

„Nu avem voie să uităm cât de importantă este pentru noi educația, un domeniu de multe ori neglijat, fapt care a devenit sursa tuturor relelor din prezent. FIE este rezultatul unui parteneriat larg al orașului cu actorii comunității locale. Alături de Primăria Municipiului Iași în stabilirea calendarului de evenimente s-au aliniat universitățile ieșene, ONG-urile locale sau naționale, instituțiile de cultură, centrele culturale din străinătate, în special francez și german, industriile creative, presa locală, societăți comerciale și persoane fizice, care doresc astfel să contribuie la sporirea diversității festivalului și la creșterea impactului acestuia în rândul publicului. Instituțiile partenere ne-au transmis un pachet de peste 200 de evenimente, majoritatea fiind finanțate de Primăria Municipiului Iași, altele în parteneriat sau autofinanțate de cei care le-au propus.

Manifestările se desfășoară pe parcursul lunilor mai și iunie și vizează o gamă largă de activități educative, precum și festivaluri de folclor, concursuri de interpretare instrumentală, de creație literală, olimpiade, expoziții, workshopuri, recitaluri, concerte de muzică clasică, folclor, tango, muzică religioasă, simpozioane în domeniile religie, istorie, produse cosmetice și aromatizante, inginerie civilă; conferințe despre cercetarea psihologică, Unirea Principatelor Române, interdisciplinaritate, cyber-share, dermatologie, fizică, inginerie civilă, inventică, istorie ori pneumologie”, a declarat primarul Mihai Chirica într-o conferinţă de presă susţinută miercuri, 8 mai, la Palatul Roznovanu.

Ca și anul trecut, a şaptea ediţie a FIE este dedicată, într-o anumită măsură, Centenarului. De aceea, un accent deosebit va fi pus pe proiectele universităților, școlilor și altor parteneri. Fiind în an post-Centenar, calendarul FIE cuprinde și evenimente organizate în acord cu semnificația celor 100 de ani care s-au împlinit de la Marea Unire.

 Evenimente de mare audienţă

Dintre manifestările din calendarul FIE 2019 se detaşează conferinţele motivaţionale ce vor fi organizate la Biblioteca Centrală Universitară la care au fost invitate personalităţi ca Andrei Voiculescu, Ştefan Popa Popa’s, Andrei Pleşu, Maia Morgenstern, Mugur Isărescu, apoi Marşul Absolvenţilor, adevărată sărbătoare a studenţilor ieşeni, precum și un concert de muzică românescă, ultimele două pe 24 mai, Zilele Revistei „Convorbiri Literare”, Festivalul Internaţional de Poezie „Grigore Vieru”, ediția a X-a, Tabăra „Piaţa Unirii – Piaţa Artei şi Simeza ieşeană”, Conferinţa „Cyber Share, Festivalul Internațional „Poezia la Iași” etc.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*