Festivalul Internațional de Poezie „Grigore Vieru”- „pod cultural” între România și Republica Moldova

Publicat de Curierul de Iasi la data de 16/05/2018

Miercuri, 16 mai, la Primăria Municipiului Iași a avut loc deschiderea manifestărilor din cadrul Festivalului Internațional de Poezie „Grigore Vieru”. Evenimentul face parte din calendarul Festivalului Internațional al Educației și se desfășoară atât la Chișinău, cât și la Iași. În perioada 14-15 mai, evenimentul a avut loc la Chişinău, iar pe 16-17 mai, festivalul se derulează la Iaşi.

La festivitatea de deschidere organizată în Sala Mare a Primăriei Municipiului Iași au fost prezenți: criticul literar Ion Pop, viceprimarul Iașului, Radu Botez, academicianul Nicolae Dabija, directorul Liceului „Prometeu” din Chișinău, Aurelian Silvestru, precum și familia regretatului poet în persoana soției  Raisa Vieru și a fiului Călin Vieru, lista invitaților fiind completată de poeți cunoscuți din România și din Republica Moldova.

„Încă o dată, Iașul iese în evidență ca un oraș care respiră și promovează cultura. Deși în ultimul timp, dezvoltarea acestui oraș este văzută ca fiind datorită creșterii industriei IT, nu s-ar reuși nici măcar acest obiectiv fără educație, fără cultură. Rutina cotidianului îți induce falsa ipoteză că alte proiecte sunt importante. Evenimente ca cele derulate în cadrul Festivalului Internațional de Poezie «Grigore Vieru» contează de fapt, pentru că personifică legătura prin cultură între toți românii. Primăria Iași va rămâne alături față de toate manifestările care celebrează educația prin cultură.”  a declarat viceprimarul Iașului, Radu Botez.

Organizatorul festivalului, scriitorul Daniel Corbu, a amintit și de evenimentele derulate în Chișinău. Astfel, programul Festivalului Internațional de Poezie „Grigore Vieru” a debutat cu depunerea de flori, alocuțiuni ale organizatorilor și scriitorilor participanți la eveniment şi un recital poetic la bustul poetului Grigore Vieru de pe Aleea Clasicilor Literaturii Române din Grădina Publica „Ştefan cel Mare şi Sfânt”, Chișinău.

„Festivalul a fost creat pentru a fi un pod cultural peste Prut, la fel ca alte multe punți realizate de Grigore Vieru : de flori, de cuvinte, de prietenie. Scopul evenimentului este menținerea în actualitate a patrimoniului cultural moștenit de la poetul Grigore Vieru, simbol al românismului de pe ambele maluri ale Prutului. Festivalul a fost înființat la Iași, inițiativă la care au aderat foarte mulți parteneri: Institutul Cultural Român «Mihai Eminescu» din Chișinău, Uniunea Scriitorilor din Moldova, Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Biblioteca Națională pentru Copii «Ion Creangă». Am avut sprijin permanent din partea Primăriei Municipiului Iași, alături de alți oameni de suflet, mulți dintre ei fiind prieteni ai lui Grigore Vieru” a precizat organizatorul festivalului Daniel Corbu, președintele Asociației Culturale „Feedback”.

Programul zilei de miercuri, 16 mai a mai cuprins: un spectacol comun de muzică şi poezie „Numele tău” la Palatul Copiilor din Iaşi, recital de cântece patriotice, prezentat de Corul Marii Uniri din Iaşi în Sala de spectacole „Radu Beligan” a Ateneului Iași. Joi, 17 mai, în ultima zi a festivalului, începând cu ora 10.00, se vor depune flori la bustul poetului Grigore Vieru din Parcul Copou, iar la ora 12.00, la Muzeul Mitropolitan Iaşi, Sala SINAXAR, se vor ţine dialoguri culturale şi conferinţe cu genericul „Grigore Vieru – poetul, învăţătorul, tribunul”, la care vor participa personalităţi marcante ale culturii române.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*